Sute de unități din domeniul alimentar din județ verificate de DSVSA Alba, de la începutul verii: Au fost date sanțiuni de aproape 20.000 de lei și 8 avertismente. e nereguli au fost descoperite
Sute de unități din domeniul alimentar din județ verificate de DSVSA Alba, de la începutul verii: Au fost date sanțiuni de aproape 20.000 de lei și 8 avertismente. e nereguli au fost descoperite
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a intensificat controalele oficiale în ceea ce privește respectarea condițiilor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor în pensiuni turistice cu bloc alimentar, creșe și grădinițe care funcționează pe perioada vacanțelor școlare, la săli de evenimente, restaurante, cantine, fast-food-uri, laboratoare de cofetărie și patiserie, covrigării, pizzerii, supermarket-uri, unități mobile de comercializare alimente și tonete, magazine și depozite alimentare, laboratoare de producție a înghețatei, unități de procesare carne, măcelării etc.
Verificările au fost intensificate în contextul în care în perioada sezonului turistic de vară se constată o creștere a rulajului de produse alimentare, dar și ținând cont de faptul că temperaturile ridicate duc la creșterea riscului de producere a toxiinfecțiilor alimentare, fiind necesar un înalt grad de protecție a sănătății consumatorilor.
Citește și: Focar de pesta micilor rumegătoare depistat la o fermă comercială din România. DSVSA Alba: Ce măsuri trebuia să ia fermierii și operatorii economici din Alba pentru a preveni răspândirea bolii
De la începutul verii și până în prezent au fost verificate sute de unități din domeniul alimentar, fiind aplicate, în total, 9 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 19.600 de lei, dar și 8 avertismente. Categoriile de unități sancționate au fost, în principal, restaurante, fast-food-uri, stand-uri și tonete alimentare, magazine alimentare din Alba Iulia și împrejurimi, Munții Apuseni, Munții Sebeșului, zonele Aiud și Cugir.
Principalele deficiențe au fost:
– Nerespectarea normelor sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor privind întreținerea spațiilor, echipamentelor și ustensilelor de lucru utilizate;
– Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului, valorificării și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației;
– Nerespectarea normelor sanitar-veterinare pentru siguranța alimentelor privind depozitarea produselor alimentare;
– Lipsa programelor de autocontrol;
– Lipsa monitorizării temperaturii pentru spațiile frigorifice.
Obiectivul DSVSA Alba este ”0 toxiinfecții alimentare”. La nivelul DSVSA Alba au fost constituite echipe pentru efectuarea controalelor oficiale în unitățile de vânzare cu amănuntul pentru verificarea condițiilor de igienă în care funcționează unitățile de alimentație publică.
Acțiunile tematice se desfășoară până la finalul verii, perioadă în care inspectorii sanitar-veterinar procedează la verificarea respectării cerințelor care au stat la baza înregistrării sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor a unităților alimentare dar și la verificarea cerințelor generale de igienă. De asemenea, accentul va fi pus și pe verificarea eligibilității materiilor prime, pe verificarea respectării cerințelor pentru manipularea, prepararea și depozitarea alimentelor, respectiv pentru expunerea și servirea alimentelor. Totodată, se va verifica trasabilitatea produselor alimentare și a implementării procedurilor bazate pe principiile HACCP și a programelor de autocontrol. Nu în ultimul rând se va controla respectarea cerinței privind păstrarea probelor de alimente gătite (timp de 48 de ore).
Protejarea drepturilor și intereselor consumatorilor, precum și asigurarea siguranței alimentare, reprezintă priorități pentru DSVSA Alba. Este esențial ca toți operatorii din domeniu, implicați în lanțul alimentar, să conștientizeze importanța respectării normelor și să acționeze în mod responsabil pentru a se asigura că produsele ajung în mâinile consumatorilor în cele mai bune condiții, cu respectarea legislației, a standardelor de igienă și siguranță alimentară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE grupele O negativ, B negativ, AB negativ, A pozitiv: ”Donatorii să vină la noi în centru pentru a dona sânge”
CTS Alba, apel la DONARE DE SÂNGE grupele O negativ, B negativ, AB negativ, A pozitiv: ”Donatorii să vină la noi în centru pentru a dona sânge” Reprezentanţii Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Alba au lansat, marți, 22 aprilie 2025, un apel pentru persoanele care pot să doneze sânge din grupele O negativ, B negativ, […]
Paște 2025: Aproape 13.000 de miei sacrificați în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în județul Alba
Paște 2025: Aproape 13.000 de miei sacrificați în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în județul Alba Un număr de 12.914 miei au fost sacrificați în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în județul Alba. Dintre aceștia, 12.718 miei au fost sacrificați în cele 5 abatoare: TransEuro SRL Ighiu, ACA Cugir, Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, Montana Popa […]
21 aprilie 2025 | Aproape 100 de persoane testate pentru alcool și droguri în Alba. Amenzi de peste 39.000 de lei și șase permise reținute
21 aprilie 2025 | Aproape 100 de persoane testate pentru alcool și droguri în Alba. Amenzi de peste 39.000 de lei și șase permise reținute În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care […]