Sute de dascăli vor participa la al 41-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România, la Alba Iulia
Învățători, educatoare, profesori de gimnaziu sau liceu din județul Alba sunt invitați să participe la Congresul Cadrelor Didactice din România și al Cadrelor Didactice de Etnie Română de peste Hotare, al 41-lea congres al Asociației Generale a Învățătorilor din România, la Alba Iulia, în perioada 6 – 9 august 2018, cu ocazia Centenarului Marii Uniri.
Câteva sute de cadre didactice din România, R.Moldova, regiunile Cernăuți și Odessa din Ucraina și din Serbia dintre Timoc și Morava și-au rezervat deja locuri în hotelurile din cetatea unirii și au închiriat Casa de Cultură a Sindicatelor, cea mai încăpătoare sală din oraș, pentru 7 și 8 august.
Vor fi și oaspeți de seamă fiindcă la congresele AGIRo (primul ținut în 1898) nu au lipsit președintele țării, președinți ai academiei române, miniștri, rectori. Monarhul țării spunea la unul dintre aceste congrese că „dacă soarta nu m-ar fi pus acolo unde sunt aș fi fost învățător”. Și-a anunțat prezența și maestrul Nicolae Furdui Iancu, cel care a fost 10 ani învățător în Alba-Iulia.
Ca întotdeauna, vor fi susținute numeroase cursuri și ateliere (cu adeverințe corespunzătoare) și vor fi invitați speciali din mediul didactic și cultural. Se vor putea face înscrieri și la un curs cu credite. Edituri prestigioase își vor prezenta noutățile și vor distribui pachete gratuite participanților. La Alba-Iulia se vor distribui și cele 500 de volume din „Portrete de dascăli”, „Buletinul Congresului” și Revista AGIRo. Vor fi și alte surprize și momente memorabil de înălțătoare care îi vor face pe participanți să pomenească peste ani că „am fost și eu la congresul de la Alba-Iulia”.
Se va face vorbire și despre rolul dascălilor în înfăptuirea unirii. La 1 decembrie 1918 au participat ca delegați de drept câte 2 delegaţi de la fiecare dintre cele 37 reuniuni învăţătorești din Ardeal, Banat, Crișana și Maramureș și câte un delegat de la fiecare dintre cele 27 şcoli secundare, institute teologice, pedagogice şi şcoli civile românești.
Cadre didactice au mai participat atunci și ca delegați aleși în cercurile electorale românești dar și delegați reprezentând societăţi culturale sau secțiuni comitatense ale gărzii naționale. Pe lângă acești învățători și profesori cu drept de vot au mai fost prezenți la Marea Adunare Națională alte sute de cadre didactice însoțind sătenii români din toate zările Transilvaniei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h
Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, REDESCHIS: Din cauza viscolului puternic, s-a instituit limită de viteză de 60 de km/h Traficul rutier de pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a deschis, începând cu ora 13.45, potrivit IPJ Sibiu. Șoferii trebuie să fie prudenți în continuare și în contextul viscolului puternic s-a instituit […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan