Suspendarea înmatriculării auto 2022: În ce situații se aplică și ce riscă șoferii care circulă fără să fi transcris dreptul de proprietate
Suspendarea înmatriculării auto: În ce situații se aplică? Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat sau fără să fi transcris dreptul de proprietate
Până în anul 2018, după cumpărarea unei mașini rulate în România, existau situații în care noul proprietar nu trecea autoturismul pe numele său nici la direcțiile de taxe și impozite, dar nici la direcțiile de înmatriculări.
Citește și: Martori de bord • Semnificația martorilor din bord • Cele mai importante semne din tabloul de bord al mașinii • Semnificația semnalelor sau indicatoarelor luminoase de la bordul mașinii
Drept urmare, vechiul proprietar se putea trezi că are de plătit amenzi peste amenzi fie pentru ITP expirat, pentru depășiri ale vitezei legale ori pentru lipsa rovignetei. Pentru ca aceste situații să nu se mai repete, în Codul Rutier a fost introdusă în mai 2018 o nouă reglementare, și anume „suspendarea înmatriculării auto”.
Ce este suspendarea înmatriculării auto?
În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completărle ulterioare, la art. 6, după punctul 29, a fost introdus un nou puncte, care menționează următoarele: suspendarea înmatriculării – operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Citește și: FOTO-VIDEO: Viața lui Lae Cascadorul – un ”spectacol” demn de Cartea Recordurilor. Povestea albaiulianului care a sărit cu o Dacia 1310 peste două tiruri!
În cazul în care se schimbă proprietarul unui autoturism înmatricularea acestuia se va suspenda în mod automat dacă noul proprietare nu va solicita Direcţiei de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate.
Trebuie să știi că această operaţiune nu este echivalentă cu radierea automobilului. Înmatricularea va rămâne valabilă, însă maşina nu va mai putea fi folosită până în clipa în care nu se va rezolva motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării înmatriculării.
Starea înmatriculării unei mașini se poate verifica direct pe site-ul oficial al DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor).
În ce situații se aplică suspendarea înmatriculării auto?
În 2022, există două situații în care poate interveni suspendare înmatriculării auto. Prima dintre acestea se referă la lipsa unui ITP valabil sau la anularea inspecției tehnice periodice de către autoritatea abilitată (Registrul Auto Român).
Cea de-a doua situație în care se poate aplica suspendarea înmatriculării este aceea când înmatricularea automobilului cumpărat nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul legal de 90 de zile de la data achiziționării.
Citește și: FOTO – VIDEO: Amintiri cu Lae Dreghici, Steven Seagal, Wesley Snipes şi Van Damme, la o poveste cu cascadorul Dan Motanu
Spre comparație, până nu demult, Codul Rutier menționa un termen de 30 de zile pentru realizarea acestei operațiuni administrative.
În ambele situații prezentate anterior, suspendarea înmatriculării încetează în mod automat doar atunci când sistemul centralizat primește informația că acel autovehicul a fost înscris de noul proprietar sau când mașina a primit un ITP nou.
Totodată, trebuie precizat faptul că suspendarea înmatriculării auto nu determină suspendarea plăţii impozitului pe respectivul automobil și nici nedatorarea impozitului auto.
Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat sau fără să fi transcris dreptul de proprietate?
În cazul în care un conducător auto este prins circulând pe drumurile publice cu o mașină care nu are ITP valabil sau cu una care figurează în sistem că nu i-a fost transcris dreptul de proprietate în termenul legal de 90 de zile, riscă amenzi drastice.
Astfel, șoferul în cauză va primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 1.305 și 2900 de lei.
De asemenea, i se va reține certificatul de înmatriculare și i se vor reține plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Cu alte cuvinte, șoferul respectiv nu va mai putea circula cu automobilul. Agentul constatator îi va elibera o dovadă, însă fără drept de a conduce.
Sursa: libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h
27 iulie 2025 | COD PORTOCALIU de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternice și grindină. Rafalele de 70…90 km/h Meteorologii ANM au emis duminică dimineața mai multe atenționări cod galben și cod portocaliu de furtuni, valabile astăzi în Alba și alte județe din țară. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii puternic […]
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire
Populația Europeană nu este pregătită suficient pentru a se descurca în situații de criză. Ce trebuie să conțină kit-ul de supraviețuire Stocurile de alimente și bunuri, în cazul producerii unor dezastre, sunt esențiale pentru supraviețuire. Populația țărilor Europene nu este suficient pregătită să reziste de la 72 ore până la 7 zile în situații de […]
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei
Carduri de energie 2025 | Când vor fi distribuite și care sunt criteriile necesare. Precizările ministrului Energiei Consumatorii vulnerabili pot intra în posesia cardurilor de ajutor pentru plata facturilor la energie începând cu luna august 2025, a anunțat Bogdan Ivan, ministrul Energiei, la Digi24. Este vorba de „un efort de 1 miliard de lei, dar […]