Rămâi conectat

Actualitate

Suspendarea înmatriculării auto 2022: În ce situații se aplică și ce riscă șoferii care circulă fără să fi transcris dreptul de proprietate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Suspendarea înmatriculării auto: În ce situații se aplică? Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat sau fără să fi transcris dreptul de proprietate

Până în anul 2018, după cumpărarea unei mașini rulate în România, existau situații în care noul proprietar nu trecea autoturismul pe numele său nici la direcțiile de taxe și impozite, dar nici la direcțiile de înmatriculări.

Citește și: Martori de bord • Semnificația martorilor din bord • Cele mai importante semne din tabloul de bord al mașinii • Semnificația semnalelor sau indicatoarelor luminoase de la bordul mașinii

Drept urmare, vechiul proprietar se putea trezi că are de plătit amenzi peste amenzi fie pentru ITP expirat, pentru depășiri ale vitezei legale ori pentru lipsa rovignetei. Pentru ca aceste situații să nu se mai repete, în Codul Rutier a fost introdusă în mai 2018 o nouă reglementare, și anume „suspendarea înmatriculării auto”.

Ce este suspendarea înmatriculării auto?

În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, cu modificările și completărle ulterioare, la art. 6, după punctul 29, a fost introdus un nou puncte, care menționează următoarele: suspendarea înmatriculării – operaţiune administrativă care constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.

Citește și: FOTO-VIDEO: Viața lui Lae Cascadorul – un ”spectacol” demn de Cartea Recordurilor. Povestea albaiulianului care a sărit cu o Dacia 1310 peste două tiruri!

În cazul în care se schimbă proprietarul unui autoturism înmatricularea acestuia se va suspenda în mod automat dacă noul proprietare nu va solicita Direcţiei de Înmatriculări, în intervalul de timp prevăzut de legislația în vigoare, transcrierea dreptului de proprietate.

Trebuie să știi că această operaţiune nu este echivalentă cu radierea automobilului. Înmatricularea va rămâne valabilă, însă maşina nu va mai putea fi folosită până în clipa în care nu se va rezolva motivul pentru care a fost dispusă măsura suspendării înmatriculării.

Starea înmatriculării unei mașini se poate verifica direct pe site-ul oficial al DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor).

În ce situații se aplică suspendarea înmatriculării auto?

În 2022, există două situații în care poate interveni suspendare înmatriculării auto. Prima dintre acestea se referă la lipsa unui ITP valabil sau la anularea inspecției tehnice periodice de către autoritatea abilitată (Registrul Auto Român).

Cea de-a doua situație în care se poate aplica suspendarea înmatriculării este aceea când înmatricularea automobilului cumpărat nu este transcrisă pe numele noului proprietar în termenul legal de 90 de zile de la data achiziționării.

Citește și: FOTO – VIDEO: Amintiri cu Lae Dreghici, Steven Seagal, Wesley Snipes şi Van Damme, la o poveste cu cascadorul Dan Motanu

Spre comparație, până nu demult, Codul Rutier menționa un termen de 30 de zile pentru realizarea acestei operațiuni administrative.

În ambele situații prezentate anterior, suspendarea înmatriculării încetează în mod automat doar atunci când sistemul centralizat primește informația că acel autovehicul a fost înscris de noul proprietar sau când mașina a primit un ITP nou.

Totodată, trebuie precizat faptul că suspendarea înmatriculării auto nu determină suspendarea plăţii impozitului pe respectivul automobil și nici nedatorarea impozitului auto.

Ce riscă șoferii care circulă cu ITP expirat sau fără să fi transcris dreptul de proprietate?

În cazul în care un conducător auto este prins circulând pe drumurile publice cu o mașină care nu are ITP valabil sau cu una care figurează în sistem că nu i-a fost transcris dreptul de proprietate în termenul legal de 90 de zile, riscă amenzi drastice.

Astfel, șoferul în cauză va primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 1.305 și 2900 de lei.

De asemenea, i se va reține certificatul de înmatriculare și i se vor reține plăcuțele cu numerele de înmatriculare. Cu alte cuvinte, șoferul respectiv nu va mai putea circula cu automobilul. Agentul constatator îi va elibera o dovadă, însă fără drept de a conduce.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii

Bera Larisa

Publicat

în

Intervenție a pompierilor la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia pentru îndepărtarea elementelor de construcție de pe acoperișul clădirii În urma unei furtuni puternice, care a avut loc luni 22 iulie, în jurul orei 16.00, autoscara din cadrul Detașamentului de Pompieri Alba Iulia a fost mobilizată pentru a interveni la Universitatea „1 Decembrie 1918” […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea