Rămâi conectat

Actualitate

Suntem din ce în ce mai puțini: Natalitatea din România scade dramatic lună de lună

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Suntem din ce în ce mai puțini: Natalitatea din România scade dramatic lună de lună

Doar 11 mii de copii s-au născut în toată țara, anul acesta, în luna februarie, cu 2500 mai puțini, decât în ianuarie, potrivit Institutului National de Statistică.

Datele arată un declin demografic, care pare de neoprit, după ce, anul trecut, am avut cei mai puțini bebeluși, din ultimul secol – doar 171 de mii. Și în alte țări, ca Italia, scăderea abruptă a natalității, a devenit o problemă de urgență națională

Natalitatea scade dramatic lună de lună

În luna februarie, anul acesta, s-au născut 11.316 copii, cu peste 2.500 mai puțini față de ianuarie, potrivit Institutului de Statistică. În același timp, numărul deceselor a fost de peste 20.000.

Adrian Dan, sociolog: “Avem România celor care sunt săraci și unde noi avem o natalitate destul de ridicată și cea a celor de mijloc și a unei pături subțiri bogate unde rata natalității e destul de redusă – acolo modelul e un copil pentru o familie. Nu avem suficiente politici de sprijin pentru familiile tinere.”

Statul oferă acum deduceri de 100 de lei lunar, din impozitul pe venit, pentru fiecare copil înscris la școală, grădiniță sau creșă. Iar concediul de creștere a copilului este de doi ani. Aceste facilități nu au schimbat tabloul general al scăderii natalității. Abia de curând, statul oferă și sprijin financiar sub formă de vouchere pentru a ajuta cuplurile infertile.

Iată evoluția sporului natural, diferența între numărul de nou-născuți și numărul decedaților. La finele anului trecut, am avut un nou record negativ: 171 de mii de nou-născuți față de aproape 200 de mii în 2021. Am ajuns în punctul în care numărul decedaților este de 1,8 ori mai mare față de nou-născuți. Cu o rată a natalității la pământ, presiunea pe bugetul de pensii și sănătate va crește. Nu vor mai fi suficienți angajați, oameni activi, care să susțină cheltuielile tot mai mari ale unei populații îmbătrânite.

În prezent, zece angajați susțin opt pensionari

Christian Năsulea, profesor de economie: “Dacă toți banii pe care îi dăm la pensie ar fi administrați într-un sistem cu capitalizare, cum este sistemul de la pilonul 2, am putea să avem și pensii asigurate pentru fiecare cetățean proporțional cu cât au muncit în timpul vieții, am putea să avem și niște asigurări care să fie incluse la pachet cu aceste sistem în așa fel încât cheltuielile medicale ale individului să fie practic acoperite din fondul la care a contribuit pe perioada vieții active.”

În ultimii 20 de ani, numărul românilor cu vârste de peste 85 de ani s-a dublat. În acest timp, declinul demografic a devenit și mai pronunțat, așa cum se întâmplă peste tot în Europa. În Italia, unde s-au născut sub 400 de mii de copii anul trecut, problema este considerată urgență națională.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea