Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Curier Județean

“Sunt Ateu” – campanie de conştientizare organizată de comunitatea ateilor din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

ateisuntem2Asociația ateilor din România au lansat o campanie de informare și conştientizare a populației cu privire la ateism.

Potrivit unui comunicat de presă, campania intitulată “Sunt Ateu” #AteiSuntem – se dorește a fi un demers util pentru societate, întrucât promovează libera exprimare a opiniilor, gândirea rațională și crtică, cunoașterea științifică, diversitatea culturală, toleranță, acceptare, egalitate, șamd

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Campania “Sunt Ateu” #AteiSuntem, realizată de Ascociația Atei România:

Cine sunt ateii?

„În România modernă a mileniului III, unde majoritatea oamenilor se declară ferm creștini, unde pelerinajele se ţin lanţ, unde bisericile și simbolurile religioase se regăsesc la fiecare colț de stradă și în fiecare instituție publică, de câțiva ani, înflorește o minoritate mai puțin cunoscută, deseori ignorată sau greșit înțeleasă și chiar demonizată în anumite cercuri: ateii (sub diverse denumiri: necredincioși, liber-cugetatori, agnostici, nereligioși etc.) [1][2][3]

Un ateu consideră că ar trebui construit un spital în locul unei biserici, un ateu va fi de părere că trebuie acționat în loc să se rostească o rugăciune. Un ateu se străduiește să se implice în viață și nu își caută scăparea în moarte. Vrea bolile vindecate, sărăcia dispărută, războaiele eliminate.” (Madalyn Murray O’Hair, fondatoarea grupării Ateilor Americani)

Ateii români îşi revendică înaintaşii dintre gânditorii antici, iluminiştii europeni, apreciază modernizarea statului înfăptuită de Al. I. Cuza [4], au diverse orientări politice, sunt oameni de toate vârstele, etniile, din toate straturile sociale, în cele mai multe cazuri, cu educație științifică și cunoștiințe teologice peste medie, dacă e să ne luăm după studiul Fundaţiei Soros [5], ateii sunt în principal bărbaţi tineri, cu vederi liberale, cu educaţie şi venituri peste medie, concentraţi în capitală şi în centrele universitare.

Avem printre noi chiar și studenți ai facultăților de teologie, am putea fi colegii, rudele, prietenii tăi sau un simplu necunoscut care îți servește mâncarea la restaurant, îți repară calculatorul și mobilul, îți educă copilul la școală, tratează durerea în spital sau un simplu trecător pe lângă tine pe stradă. În funcţie de zona în care trăiești, am putea fi unul din 100 sau chiar unul din 5 oameni care îi întâlnești zilnic. Singurul lucru ce îl avem în comun, ca atei, este poziția față de o singură premisă: existența unui Dumnezeu, pe care noi nu o acceptăm, iar acest lucru are multiple implicații pentru felul în care gândim și alegem să ne trăim viața.

A sosit timpul ca ateii să se facă auziți și văzuți! De ce tocmai acum?

Pentru că avem 13 ani de îndoctrinare religioasă de facto obligatorie, pentru că avem prea multe catedrale construite din bani publici şi prea puţine şcoli şi spitale, pentru că avem o armată de angajaţi ai cultelor (peste 60.000) plătiţi din bani publici în numele unor majorităţi formale, fără ca cetăţenii să fi fost întrebaţi vreodată dacă doresc un nou dispensar sau o nouă biserică, judeţe aflate la polul european al sărăciei se laudă cu “cea mai mare cruce aurită”, iar un oraş cu iluzii de capitală culturală are ca principal punct de atracţie un sinistru bâlci anual dedicat venerării unei mumii medievale [6].

Deşi neplanificată, suprapunerea iniţiativei cu campania electorală va fi benefică, cu atât mai mult cu cât libertatea de conştiinţă (şi de religie) pare să fie tot mai mult în pericol, de la un

demagogic “credeţi în Dumnezeu, domnule Iliescu?” [7] s-a ajuns la atacarea fără menajamente a candidaţilor “ne-români”, “ne-ortodocşi”, “ortodocşi, dar nu suficient de darnici cu BOR” într-un regres continuu spre o Românie în care calitatea de cetăţean devine secundară apartenenţei la grupuri sectare religioase, etnice sau ideologice [8].

Pentru că ateii sunt o trupă foarte eterogenă, ne-am gândit că cel mai bine e să-i lăsăm să se prezinte singuri în câteva cuvinte, să spună motivul principal datorită căruia au renunțat sau nu au acceptat niciodată venerarea vreunui zeu.

Ce dorim să obținem prin inițiativa “Sunt Ateu”?

În primul rând, este o campanie de conștientizare, de asumare publică a unei identităţi și a unei poziții privind credința oarbă, un prilej de dialog cu cei care au alte opinii despre supranatural, şi, fără îndoială, o provocare într-o ţară în care sute de mii de cetățeni se înrolează în pelerinaje periodice, în care unele culte au devenit adevărate corporații cu privilegii de stat în stat (vezi CEDO, România vs. sindicatul „Păstorul cel bun” [9]), iar diversitatea e privită cu suspiciune.

Potrivit recensământului din 2011 [10], în Romania sunt 21.196 de atei şi 84.753 de persoane care nu au declarat vreo religie, adică sub 1%, faţă de media europeană de 20% (Eurobarometer 2010) şi cu mult în urma unor ţări cu democrații şi economii funcționale (Franţa, 40%; Cehia, 37%). Avem motive să credem că numărul înregistrat la recensământ e nerealist de mic, din cauza numeroaselor semnalări de nereguli de la membrii comunității, din cauza distribuției ateilor (practic, potrivit cifrelor oficiale, în mediul rural, nu există atei) şi din cauză că numai grupurile şi paginile comunităţii de pe rețelele de socializare reunesc mai mulți necredincioşi decât ar exista în întreaga ţară.

Ce trebuie să faci ca să susții campania? Instrucţiuni.

Dacă ești ateu/atee și te consideri pregătit să te declari public alături de noi în cadrul campaniei, postează pe pagina evenimentului o poză cu tine ținând un mesaj scris prin care te declari ateu/atee, o frază scurtă în care expui motivul principal pentru care ai devenit (sau ai fost dintotdeauna) ateu, alături de nume, vârstă și localitatea în care te afli (Sunt ateu pentru că…) Folosește-te de faptul că participă sute de atei la eveniment, alături de noi, poți prinde și tu curaj, poți avea o voce și un mesaj personal, cu susținerea celorlalți.

Nu uita să incluzi hashtag-ul #AteiSuntem dacă publici mesajul pe reţelele de socializare!

Dacă încă nu te simți pregătit să-ți faci publică poziţia, folosește-te de campania noastră pentru a face cunoscut prietenilor, colegilor, familiei tale existența ateilor din jur – poate fi începutul unei conversații până acum, tabu. S-ar putea să fii surprins pozitiv de reacția celor dragi ție. Tot ce ne dorim e să coexistăm fără să ne ascundem și să putem discuta deschis acest subiect, deloc neimportant pentru cultură, societate, politică, educația noilor generații și,

nu în ultimul rând, economie. Distribuie evenimentul Facebook pe pagina ta, eventual, și câteva dintre zecile de mesaje deja postate, cele care-ți plac mai mult!

Dacă ești credincios sau încă nehotărât în privința credinței, EXCELENT! Ne bucurăm să ne cunoști, să iei legătura cu noi, să ne întrebi și să ne înțelegi punctele de vedere, iar noi să-l înțelegem pe al tău, cât timp ești deschis față de noi informații, perspective. Cu siguranță vei găsi printre zecile de mesaje unul care să rezoneze cu tine sau care să te facă curios. Nu vrem să te deconvertim sau să te îndepărtăm de credința ta, doar să ne facem înțeleși.

Apreciem dacă încerci să vezi și punctul nostru de vedere, te rugăm, acceptă faptul că am citit Biblia, o cunoaștem și o înțelegem, recunoaștem sofismele (precum pariul lui Pascal), nu ne impresionează nici sfinții, nici spusele preoților, nu ne e frică de Iad, Satana, îngeri sau pedepsele atotiubitorului tău zeu. Ceea ce căutăm sunt discuții civilizate, raționale, bazate de dovezi și argumente, de la egal la egal, fără amenințări sau apeluri la sentimente, mai mult de atât, sperăm ca într-o zi să putem ajunge prieteni, deși de credințe diferite. Te putem ajuta să înțelegi cum gândesc alți oameni apropiați ție, iar suportul și înțelegerea ta înseamnă foarte mult pentru noi.”

O campanienațională  inițiată de Asociația Atei România. contact: [email protected]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea