Rămâi conectat

Curier Județean

Sucursala de Apă Cugir: Raport în fața primăriei și aleșilor locali privind relația operator – consumator

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șeful Sucursalei de apă Cugir, ing. Mircea Țîrlea a transmis Primăriei și consilierilor locali din Cugir, o Informare referitoare la contractul pentru furnizarea/prestarea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, precum și unele precizări legate de relația operator – consumator.

Din informarea prezentată administrației și aleșilor locali rezultă obligaţia de a factura şi de a încasa CONSUMUL DE APA INREGISTRAT DE CONTORUL DE BRANSAMENT, repartizarea cantităţilor înregistrate de acesta făcîndu-se pentru fiecare proprietar în parte pe baza înregistrăii repartitoarelor individuale , la care se adaugă sau se scad după caz cotă parte din eventualele diferenţe dintre citirea contorului de apă montat pe branşamentul clădirii şi suma înregistrărilor repartitoarelor individuale.

Țârlea a ținut să amintească faptul că, SC APA CTTA SA SUCURSALA CUGIR are în administrare reţeaua publică de alimentare cu apă respectiv de canalizare a oraşului pînă la contorul din căminul de branşament apă (inclusiv) respectiv căminul colector al apelor uzate ( inclusiv) conform contractului :

Astfel: Contractul stabileşte relaţiile dintre utilizator la punctul de delimitare între reţeaua interioară a utilizatorului aflat pe proprietatea acestuia şi reţeaua publică situată pe domeniul public care este constituită de contorul de branşament pentru sistemul de alimentare cu apă , respectiv căminul de racord pentru canalizare.

Punctul de delimitare al instalaţiilor în cazul conductelor de apă este CAMINUL DE BRANSAMENT ,mai precis robinetul de închidere situat după contor în sensul de curgere a apei.

Punctul de delimitare al instalţiilor în cazul reţelelelor de canalizare este limita exterioară de intrare în CAMINUL COLECTOR AL RETELEI PUBLICE.

El a făcut unele precizări referitoare la contoarele de apă, după cum urmează: Contoarele de apă montate în aval de contorul de branşament pe proprietatea si raspunderea clientului, pe instalatia comuna cu ceilalti proprietari din condominiu pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri din urmatorele cauze obiective:

În funcţie de sensibilitatea lor, contoarele se încadrează în 4 clase de precizie, de la A la D (D fiind cel mai performant). Prin sensibilitate se înţelege debitul minim de la care va porni înregistrarea de către contor. In Cugir contoarele de bransament APA CTTA sunt clasa C cu un debit minim de pornire de 5 l/ora in timp ce in apartamente apometrele sunt de clasa B cu debit de pornire inregistrare de la 10 l/ora !!! .Mai mult in interioare marea majoritate nu sunt montate perfect orizontal scazind in precizie la o clasa mai mica. (De exemplu, un contor de clasa B care nu este montat perfect orizontal trece în clasa de precizie A, necesitând un debit de pornire de 2 ori mai mare! deci de 20l/oră).

Chiar şi în cazul în care contoarele din apartamente sunt de aceeaşi clasă cu contorul general (cum NU este cazul în oraşul Cugir) diferenţele pot să apară din simultaneitatea mai multor debite mici, neînregistrate de contoarele din apartamente, dar înregistrate de contorul general.

La acest fapt se adaugă cauze ce ţin de disciplina din INTERIORUL CONDOMINIULUI : depăşirea termenului de verificare metrologică a contoarelor de apartament (Precizăm aici că obligaţia operatorului de verificare metrologică a contorului de apă se referă la acelaşi punct de delimitare între reţeaua publică şi condominiu .); pierderile din reţeaua interioară a blocului de care sunt responsabili locatarii din condominiu. Deşi aceste cantităţi nu apar pe niciun repartitor de costuri, ele sunt înregistrate de contorul general.

,,Sunt frecvente cazurile în care, la subsolurile blocurilor, la pivnitele locatarilor pot exista unul sau mai multe robinete de apă. Indiferent de scopul pentru care au fost realizate (pentru murături, pentru spălat maşina sau „ca să fie acolo”), aceste robinete reprezintă o nouă sursă generatoare de diferenţe. Plus că, de cele mai multe ori, curg în voie, deoarece nu deranjează pe nimeni! Totuşi, acestea nu sunt altceva decât consumuri pe care apometrul general le înregistrează, consumuri care vor apărea apoi ca „inexplicabile”, susține Țîrlea

El a ținut să evidențieze că sunt frecvente cazurile de nerespectarea de către locatari a asigurării accesului în vederea citirii contoarelor de apartament; nerespectarea de către locatari a termenului de 48 ore de comunicare către operator a informaţiilor cu privire la situaţia reală a indexului apometrelor din apartamente în cazul în care nu sunt găsiţi acasă; consumuri necontorizate sau abuzive ale unor locatari.(Deşi sunt greu de depistat, improvizaţiile realizate de locatari determină şi ele diferenţe notabile. Astfel, conductele de ocolire a repartitoarelor de costuri pot fi oricând o sursă de alimentare pentru o maşină de spălat rufe, un WC sau o chiuvetă. Bineînţeles că aceste consumuri nu sunt înregistrate, ceea ce va duce – din nou – la o diferenţă semnificativă ).

,,Ca urmare a celor de mai sus, diferentele de scara nu se datoreaza presupusei nerespectari de catre operator a citirii contoarelor de branșament, ci exista cauze obiective ale diferentelor de scara de care cetatenii care isi exprima nemultumiri cu privire la diferentele de scara uita sau aleg sa le ignore.APA CTTA SUCURSALA CUGIR informeaza constant cetatenii din scarile cu probleme cu privire la diferentele de scara ,cuantumul ,modul de calcul si cauzele lor . Oricine se poate informa cu privire la situatia condominiului la sediul societății”, a mai precizat șeful Sucursalei de apă..

Din Informare, mai rezultă faptul că, exista o mulțime de scări de bloc, care nu au aceste probleme ,sunt organizati,respecta disciplina in condominiu, isi respecta obligatiile de acces in vederea citirii repartitoarelor sau de comunicare a indexului scris sau telefonic,isi repara in timp util instalatiile care ani de zile au o diferenta lunara de max 0,50-0,90 mc /apt.

De asemenea, solicitarea din partea APA CTTA de numire a unui reprezentant de contact pentru probleme privind serviciul de apa-canal a fost refuzata ,in marea majoritate scarile nu au sef de scara sau un reprezentant sau daca acestia exista refuza sa-si mai asume si aceasta responsabilitate.

,,In multe situații, cei nemulțumiți refuza accesul in vederea citirii repartitoarelor ,refuza sa-si repare instalatiile interioare ,refuza sa participe la controlul instalațiilor interioare, etc. In ceea ce priveste citirea contoarelor de bransament in prezenta reprezentantului condominiului, când locatarii au solicitat acest lucru au făcut-o fie nenominal, fie daca au facut-o nominal, au renuntat dupa o perioada sau din start sa mearga cu cititorul la caminul de branșament din diferite motive”, a specificat Mircea Țîrlea. (C.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU de vegetație uscată pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia: Intervin pompierii Un incendiu de vegetație uscată a izbucnit duminică după-masa pe șoseaua de centură a municipiului Alba Iulia. Citește și: INCENDIU în Alba Iulia, cu degajare de fum, de la o oală cu mâncare uitată pe foc Detasamentul de pompieri Alba Iulia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea