Studiu: Una din cinci gospodării din România se află în sărăcie energetică, însă doar 4% primesc ajutoare
Una din cinci gospodării din țară se află în sărăcie energetică, însă doar 4% primesc ajutoare de la Ministerul Muncii și nu există un plan național de combatere a sărăciei energetice, a declarat, joi, Corina Murafa, expert în politici energetice la Centrul pentru Studiul Democrației, citând date dintr-un raport realizat de organizația pe care o reprezintă.
”Fenomenul sărăciei energetice se află la intersecția dintre venituri mici, facturi mari la utilități și eficiență energetică scăzută. Când se intersectează acești factori, rezultă o imposibilitate a gospodăriei de a-și asigura serviciile energetice necesare la costuri rezonabile. Prin servicii energetice s-a înțeles mai mult asigurarea căldurii și mai puțin a consumului de energie electrică pentru iluminat”, a spus Murafa, la țermal Energy Forum.
Ea a arătat că, la nivel european, există multe măsuri de combatere a sărăciei energetice, atât pe termen scurt, financiare și non-financiare, cât și pe termen lung.
”Trendul este să nu mai mergem pe cârpeli financiare pe termen scurt, ci pe măsuri structurale pe termen lung, precum consiliere privind eficiența energetică, măsuri de îmbunătățire a locuințelor, granturi pentru înlocuirea echipamentelor electrocasnice și, evident, măsurile de informare”, a precizat ea.
Murafa a arătat că cifrele privind sărăcia energetică în România sunt îngrijorătoare.
”În România, discutăm de 280.000 de locuințe fără niciun fel de instalație electrică, conform recensământului INS, vorbim de 800.000 de consumatori cu tarife sociale la energie electrică și, în urma unei analize, am concluzionat că ei se suprapun cu cei care beneficiază de ajutor de încălzire, care sunt tot în jurul acestui număr. De ajutoare de încălzire pe electricitate beneficiază doar 8.000 de gospodării și există un număr de circa 400.000 de gospodării din România cu acces informal la electricitate. Astfel, noi am concluzionat că undeva la 21% din gospodăriile din România se află în sărăcie energetică”, a precizat Murafa.
Potrivit acesteia, la nivelul UE sunt mai mulți indicatori care pot măsura sărăcia energetică.
”Comisia Europeană a publicat o cercetare care indică 180 de asemenea potențiali indicatori și noi, cercetându-i și discutând cu experți din Comisia Europeană, am concluzionat că trei dintre aceștia puteau fi cei mai importanți pentru măsurarea sărăciei energetice în România”, a adăugat reprezentanta Centrului pentru Studiul Democrației.
Ea s-a referit la situațiile în care o gospodărie cheltuiește de două ori mai mult decât media națională pe energie și, în urma cheltuielilor cu energia, în casă rămân foarte puțini bani, dar și situația în care o gospodărie cheltuiește mai puțin de jumătate din media națională.
”În România, săracii energetic nu se încălzesc. Își restrâng consumul, astfel că ei nu apar în statistici ca având o cheltuială enormă cu energia. Dimpotrivă, au o cheltuială foarte mică. Dacă ar fi să aplicăm acești indicatori la România, până la 19% din populația țării se clasifică ca fiind săracă energetic, în timp ce ajutoarele de la Ministerul Muncii ajung la doar 4% din gospodăriile din România, deci nu țintim ceea ce trebuie”, a precizat Murafa.
Aceasta a atras atenția și asupra faptului că legislația nu precizează clar ce înseamnă consumator vulnerabil și, totodată, lipsește un plan național de acțiuni privind combaterea sărăciei energetice.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii