Rămâi conectat

Actualitate

STUDIU. Stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului: 5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare

Cezar Lancrajan

Publicat

în

STUDIU. Stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului: 5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare

Cel mai recent studiu realizat de Asociaţia CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc şi Analiză arată că stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului românilor, fiind menţionat de 52% dintre respondenţi (în scădere faţă 61% anul trecut), urmat de timpul în exces petrecut la calculator sau pe telefon, cu un procent de 40%, obicei care afectează în cea mai mare măsură tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani (62%).

Citește și: Câte minivacanțe vor avea românii în 2025. Lista cu zilele libere legale pentru anul viitor

Totodată, 28% dintre respondenţi petrec prea mult timp la televizor înainte de culcare, iar 27% mănâncă sau beau cu puţin timp înainte de somn şi din acest motiv nu se odihnesc bine.

Cercetarea de piaţă anuală CIPRA a evidenţiat faptul că odihna a avansat în 2024 pe primul loc în topul aspectelor cu impact asupra calităţii vieţii românilor, având o importanţă majoră pentru 54% dintre aceştia, în timp ce echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională se află pe locul doi, iar alimentaţia pe locul trei.

Printre cele mai frecvente consecinţe ale lipsei de somn menţionate de români se numără dificultăţile de concentrare (53%) şi irascibilitatea (52%), urmate de:

* probleme cu memoria (45% dintre respondenţi);

* renunţare la activităţile care le fac plăcere (39%);

* evitarea interacţiunilor sociale (36%);

* aţipitul în timpul zilei (35%);

* probleme în a-şi îndeplini sarcinile la job (31%).

„Din păcate, rutina de seară a celor mai mulţi dintre noi se învârte în jurul telefonului, calculatorului şi televizorului. Lucrăm până târziu, chiar şi acasă, sau ne relaxăm vizionând filme sau cu telefonul în mână, urmărind noutăţi din mediul online. Este important să avem un ritual de seară sănătos, să petrecem timp de calitate în familie, să citim, să medităm, lucruri care ne ajută realmente să ne destindem fizic şi psihic şi ulterior să avem un somn bun şi odihnitor. În plus, copiii noştri au nevoie de reguli şi de exemple sănătoase, pentru că şi ei devin dependenţi de dispozitive digitale la vârste din ce în ce mai mici, iar modelul pe care îl oferim şi timpul petrecut împreună cu ei sunt decisive în formarea obiceiurilor viitoare. Desigur, este important să identificăm cauzele care afectează somnul fiecăruia dintre noi şi să luăm măsuri: să mergem la medic pentru a trata apneea în somn, problemele respiratorii, să evităm consumul de acool şi substanţe energizante înainte de culcare. Lipsa somnului nu trebuie neglijată, ea creşte riscul de depresie, obezitate, diabet, scade imunitatea, ne afectează pe multe planuri”, spune dr. Ruxandra Constantina, medic de familie, expert CIPRA.

Conform studiului CIPRA, calitatea somnului s-a îmbunătăţit anul acesta, când 46% dintre respondenţi au declarat că dorm bine, comparativ cu 39% în 2023. În plus, 59% dintre participanţii la studiu au declarat că dorm între 7 şi 8 ore pe noapte, 21% au menţionat o medie de 6 ore, în vreme ce doar 12% dintre români dorm maximum 6 ore. Din acelaşi studiu reiese că românii adorm mai greu anul acesta: 37% dintre ei adorm în 10 minute sau mai puţin (comparativ cu 41% în 2023), 16% în 11-20 de minute, iar 34% petrec între 21 şi 30 minute înainte să adoarmă (faţă de 20% în 2023).

Pentru îmbunătăţirea calităţii somnului, 46% dintre respondenţi consideră că i-ar ajuta o organizare mai bună, astfel încât să termine lucrurile planificate la timp, 30% îşi doresc mai multă linişte în casă sau în zona în care locuiesc, 27% menţionează meditaţia sau altă activitate care să-i ajute să se liniştească înainte de culcare, 25% ar avea încredere în tratamente naturiste sau ceaiuri, 22% un pat sau o pernă mai confortabile, iar 8% şi-ar dori să nu mai sforăie, pentru a se putea odihni.

Realizat de Reveal Marketing Research în luna septembrie 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 1007 respondenţi, bărbaţi şi femei, utilizatori de internet, din mediul urban sau rural, cu vârste peste 18 ani.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

TELEGRAM  a cedat cheia: Conversațiile noastre nu mai sunt criptate

Cezar Lancrajan

Publicat

în

TELEGRAM  a cedat cheia: Conversațiile noastre nu mai sunt criptate Serviciul de mesagerie Telegram a raportat o creştere semnificativă a numărului de informaţii transmise în justiţia franceză între începutul şi sfârşitul anului 2024, marcat de inculparea în Franţa a şefului său Pavel Durov la sfârşitul lui august. Citește și:  „Febra iepurașului”, avertisment după sărbătorile de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea