Rămâi conectat

Actualitate

STUDIU Sănătatea publică va fi afectată de încălzirea climatică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Specialiștii avertizează că primele efecte ale schimbărilor climatice există, riscând să răstoarne prioritățile sanitare. Dacă amenințările fizice ale încălzirii climatice (topirea banchizei, creșterea nivelului mărilor, vârfuri de poluare, etc.) sunt bine cunoscute și chiar predictibile pe câțiva ani, ele au și multe repercusiuni asupra sănătății umane, scrie lefigaro.fr.

incalzirea globalaPentru a determina aceste riscuri, Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică, organ consultativ al Ministerului Sănătății din Franța, a desfășurat din 2013 un studiu asupra impactului sanitar legat de încălzirea climei. Rezultatele, prezentate la începutul săptămânii la o conferință de presă de profesorul Jean-Francois Toussaint, sunt alarmante: potrivit raportului, întregul mediu sanitar uman va fi modificat ca urmare a încălzirii climatice. Primele semne de văd deja, iar ele s-ar putea amplifica, apreciază experții.

Încălzirea climatică are în primul rând un impact direct asupra persoanelor vulnerabile: vârstnici, copii mici și persoane defavorizate. Potrivit raportului, numărul morților crește de îndată ce temperatura medie depășește 25 de grade Celsius. Încălzirea ar favoriza și apariția unor fenomene extreme, îndeosebi a perioadelor de caniculă, și ar face ravagii în rândul unei populații tot mai îmbătrânite. În plus, razele solare ar provoca, prin componenta sa UV, apariția unor cancere sau melanoame cutanate: incidența acestora a crescut cu 45% la bărbați și cu 19% la femei între 1990 și 2010.

Bolile infecțioase ar putea avea și ele o dinamică inedită și ajunge în noi regiuni. ‘Schimbările climatice pot modifica și face ca evoluțiile unor specii microbiene să fie imprevizibile’, se arată în studiu. Țânțarul vector al bolii dengue Aedes albopictus este prezent, de exemplu, în sud-estul Franței din 2010. Apariția lui este rezultatul intensificării schimburilor internaționale și al utilizării masive de substanțe antibacteriene care au indus rezistențe crescute, dar la ea a contribuit și încălzirea climatică, apreciază Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică.

Există însă și pericole sanitare imprevizibile, raportul recomandând să nu se limiteze ‘consecințele schimbărilor climatice la simple relații de la cauză la efect’. Încălzirea face să crească riscul de incendii și de inundare a litoralului, zonă intens populată. Raportul menționează că ar trebui ‘de acum ca autoritățile să se gândească la unele relocalizări’. Efectele asupra biodiversității s-ar putea reflecta la nivelul economiei și producției agricole, punând probleme serioase de nutriție.

Organismul menționat recomandă și acțiuni în amonte pentru evitarea unui astfel de scenariu. Printre acestea se numără reducerea emisiilor de gaz carbonic, prin renunțarea totală la energiile fosile până în 2100. Întrebat care sunt șansele ca omenirea să respecte aceste directive, președintele Înaltului Consiliu pentru Sănătate Publică, Roger Salamon, afirmă pesimist: ‘Infime, între 3 și 5%’.

Sursa Agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, originar din Sălciua, a trecut la cele veșnice

Lucian Daramus

Publicat

în

Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, originar din Sălciua, a trecut la cele veșnice Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii, a trecut la cele veșnice. Valeriu Tabără s-a născut la 1 iulie 1949 în comuna Sălciua din judeţul Alba. La vârsta de 34 de ani a devenit doctor în agronomie, iar ulterior […]

Citește mai mult

Actualitate

BANI pentru tineri și studenți: Sesiune Q&A pentru Concursul național de proiecte 2025

Lucian Daramus

Publicat

în

BANI pentru tineri și studenți: Sesiune Q&A pentru Concursul național de proiecte 2025 Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale organizează trei sesiuni online de întrebări și răspunsuri Q&A, dedicate Concursului național de proiecte de tineret și studenți 2025. Scopul acestor sesiuni este de a ajuta tinerii și studenții cu informații utile în vederea creșterii […]

Citește mai mult

Actualitate

Cum a evoluat România educată? Radu Georgescu: ”Avem obligația să explicăm că manelele și păcănelele nu au nicio legătură cu educația”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum a evoluat România educată? Radu Georgescu: ”Avem obligația să explicăm că manelele și păcănelele nu au nicio legătură cu educația” Economistul Radu Georgescu vorbește într-o postare în mediul online despre cum a evoluat educația în România, în ultimii 20 de ani. Acesta spune că în ziua de astăzi, lumea ascultă podcasturi cu persoane dubioase, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea