(STUDIU) Medicamentele antiretrovirale reduc riscul de transmitere a virusului HIV în cupluri
Medicamentele antiretrovirale reduc riscul de transmitere a virusului HIV în cuplurile în care unul dintre parteneri este seropozitiv și care fac sex fără prezervativ, susține cel mai important studiu realizat vreodată pe acest subiect, publicat marți în SUA, notează Agerpres.
Niciun caz de transmitere a virusului HIV între acești parteneri nu a fost detectat după trecerea unei perioade de 1,3 ani în medie în cazul a 900 de cupluri urmărite, se indică în cercetarea publicată în Journal of American Medical Association (JAMA) și citată de AFP.
Aceste cupluri — circa două treimi (62%) heterosexuale și o treime gay (38%) — au indicat la începutul studiului că au avut contacte sexuale neprotejate timp de doi ani înainte.
Un număr mic de cupluri—108 homosexuale (33%) și 21 heterosexuale (4%) seronegative — au indicat că au făcut sex neprotejat neprotejat în afara cuplului. Dintre acestea, unsprezece au fost contaminate.
Autorii subliniază că nu poate fi exclus complet riscul de transmitere, în special în cazul contactelor sexuale anale pe o perioada mai îndelungată.
„Acest studiu oferă informații utile pentru a înțelege mai bine riscurile asociate cu acest virus pentru cuplurile în care unul dintre parteneri este seropozitiv și care fac sex neprotejat — în special pentru cele heterosexuale”, au subliniat cercetătorii, care consideră însă că este necesară o monitorizare mai îndelungată pentru a oferi un nivel similar de evaluare a riscului în cazul contactelor sexuale anale. Din acest motiv, cuplurile homosexuale participante la studiu au fost monitorizate pentru o perioadă suplimentară de trei ani.
Persoanele seropozitive participante, tratate cu antiretrovirale, și-au redus încărcătura virală la mai puțin de 200 copii /ml — la nivelul unei infecții aproape nedetectabile.
„Rezultatele acestui studiu arată în mod clar că diagnosticarea precoce a infecției cu HIV și accesul la un tratament eficient sunt extrem de importante pentru a reduce numărul cazurilor noi de HIV”, a indicat profesorul Jens Lundgren, de la Universitatea din Copenhaga, unul dintre autorii cercetării.
„De îndată ce o persoana infectată își reduce încărcătura virală cu ajutorul medicamentelor antiretrovirale, riscul de transmitere este minim”, a adăugat el.
Studiul a fost efectuat în 75 de clinici din 14 țări europene, în perioada septembrie 2010 — mai 2014.
sursa: Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente
Cozile de cireşe şi vişine – cele mai eficiente diuretice naturale. Recoltare și conservare, preparate și tratamente Lăsate cumva în umbră de către cireşe, cu roşul strălucitor şi prospeţimea lor inconfundabilă, codiţele prin care aceste fructe se hrănesc sunt prea rar luate în seamă. Şi totuşi, creşterea rapidă a cireşelor, culoarea şi gustul lor, totul […]
Alunele de pădure îmbunătăţesc performanţa intelectuală În nemărginita ei bunătate pentru toate făpturile vii, mama natură are grijă şi de bietele vieţuitoare ale pădurii, pe care iarna le ameninţă cu foamete şi îngheţ. Exact acum, când oamenii strâng ultima recoltă din grădini şi livezi, pregătindu-se să o depoziteze în hambare, arborii din păduri îşi scutură […]
Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate
Grădina mea 2025: Care sunt cauzele pentru care castraveții se curbează în timpul creșterii și se îngălbenesc înainte de a ajunge la maturitate Tot mai frecvent constatăm că legumele din grădină par să iasă din tiparul obișnuit, dar nu ân sensul bun al cuvântului. Îngălbenirea și deformarea rodului înainte de coacere sunt probleme întâlnite la […]