STUDIU: Înălțimea unei persoane este programată genetic, în proporție de 80%
În proporție de 80% înălțimea unei persoane este programată genetic, conform unui studiu realizat recent.
Acest studiu, cel mai mare în acest domeniu, se bazează pe analiza datelor genomului uman efectuate la mai mult de un sfert de milion de oameni, pentru a identifica aproape 700 de variante genetice și mai mult de 400 de regiuni ale genomului referitoare la înălțime.
Se estimează că 80% din înălțimea unei persoane este programată genetic, nutriția și alți factori de mediu reprezentând restul. Oamenii au devenit, în medie, mai înalți în ultimele generații, din cauza influenței unor factori precum nutriția îmbunătățită, mai scrie Reuters.
„Noi studiem înălțimea pentru două motive principale”, a declarat dr. Joel Hirschhorn, genetician și medic endocrinolog pediatru la Spitalul de Copii din Boston și la Broad Institute of Massachusetts Institute of Technology, coordonatorul acestui studiu. „De peste 100 de ani, (înălțimea) este un model important pentru studiul geneticii unor boli cum ar fi obezitatea, diabetul zaharat, astmul, care sunt cauzate și de influența combinată a mai multor gene. Deci, prin înțelegerea modului în care funcționează genetica creșterii în înălțime, putem desluși modul în care funcționează genetica bolilor umane”, a spus specialistul.
În plus, statura scundă în copilărie este o mare problemă clinică în endocrinologia pediatrică. Cunoscând genele și variantele lor care sunt importante pentru creșterea în înălțime medicii ar putea înțelege de ce unii copii nu cresc suficient, a adăugat Hirschhorn.
Multe gene evidențiate în cadrul studiului, publicat în revista Nature Genetics au un rol de reglare a creșterii scheletului, dar acest rol nu era cunoscut anterior, au spus cercetătorii. Unele au fost legate fie de colagen, o componentă a osului, fie de o componentă a cartilajului numită sulfat de condroitină sau de zona de țesut în creștere de la capetele oaselor lungi ale corpului.
Într-un studiu mai mic, din 2010, realizat de aceeași echipă de cercetători, au fost identificate 199 de variante genetice aflate în 180 de regiuni ale genomului. „Prin dublarea dimensiunii eșantionului, am dublat numărul de regiuni genetice care sunt legate de înălțime, și astfel a crescut foarte mult, aproape de șapte ori numărul de gene care au o legătură cu biologia creșterii normale a scheletului”, a mai spus Hirschhorn, citat de Reuters.
Sursa Agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana