Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Studenții și-au stabilit prioritățile la Timișoara. Pe primul loc, alocarea a 6% din PIB pentru educație

Dragoş Suciu

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a desfășurat în perioada 2-8 august, la Timișoara, cea de-a VIII-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), cel mai amplu eveniment studențesc de dezbatere a politicilor educaționale la nivel național, care a reunit peste 300 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din țară. În finalul evenimentului, ANOSR a lansat, în cadrul unei conferințe de presă, analiza privind finanțarea educației în România.

Obiective ale mișcării studențești pentru mandatul 2013 / 2014

Reprezentanții studenților au dezbătut problemele învățământului superior în 9 ateliere de lucru paralele și apoi, în cadrul sesiunii plenare, și-au stabilit prioritățile pentru anul universitar următor. Aceștia vor lupta în primul rând pentru alocarea a 6% din PIB pentru educație. Mai mult, ei cer să fie consultați în procesul de elaborare a strategiei Ministerului Educației Naționale privind modul de utilizare a fondurilor europene ce vor fi alocate în perioada 2014 – 2020 și au adoptat și o serie de direcții de modificare a Legii Educației Naționale.

ANOSR a lansat analiza privind finanțarea educației în România

În baza datelor statistice, a concluziilor atelierelor din cadrul FOSR 2013 dar și a unui studiu, efectuat anterior evenimentului unde au fost chestionate organizațiile studențești membre ale federației, ANOSR a realizat o analiză privind finanțarea educației în România, intitulată ,,Responsabilitate pentru Educație!” care aduce în atenție:

Beneficiile economice și sociale pe care le are investiția în educație: creșterea numărului de locuri de muncă, îmbunătățirea stării generale a sănătății și a sistemului medical dintr-un stat, faptul că procentul de tineri cu studii superioare care merg la vot este mai mare decât a celor care nu au studii superioare etc.

Asumările privind responsabilitatea pentru educație: Atât Legea Educației Naționale cât și Pactul Național pentru Educație (2008) prevâd un buget anual pentru educație de minim 6% din PIB iar educația este declarată bun și responsabilitate publică și este considerată prioritate națională (Legea Educației Naționale)

Consecințele subfinanțării educației în România: au crescut taxele de studiu și taxele de cămin, bursele nu acoperă necesarul de masă și cazare fiind de două sau chiar și de trei ori mai mici decât prevede legea, jumătate dintre studenții din România renunță la studii în mare parte datorită alegerii greșite/neinformate a facultății și a lipsei resurselor financiare și a creșterii constante a taxelor, România este pe penultimul loc în Europa ca rată a absolvirii studiilor superioare, durata medie de şcolarizare în învăţământul superior este de 1,3 ani, în România învaţă de două ori mai puţini studenți faţă de acum patru ani;

Propunerile studenților: Alocarea unui procent de minim 6% din PIB pentru educație direcționat către finanțarea de bază a universităților și reducerea abandonului universitar.

Studenții nemulțumiți: Educația din România, la ,,coada vacii”!

Participanții veniți din întreaga țară și-au manifestat nemulțumirea față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, miercuri seară, în Piața Unirii din Timișoara, când au adus pancarte cu mesaje inedite, au scandat lozinci și s-au plimbat, alături de o vacă, pe străzile orașului.

„Fără educație, România nu poate evolua nici economic, nici social, nici moral. Acțiunea desfășurată alături de colegii noștri din întreaga țară este doar un prim pas către ceea ce ne dorim – ca educația să fie cu adevărat o prioritate națională. Educația din România are nevoie de o strategie de finanțare care asigură o dezvoltare amplă și durabilă a învățământului. În situația în care vom constata că vocea studenților nu a fost auzită, vom continua demersurile pentru un învățământ mai bun, pentru respectarea legii și alocarea celor 6% din PIB pentru educație” a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Șoferii riscă să plătească polițe mai scumpe dacă nu-și anunță asigurătorul la vânzarea mașinii Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017 prevede că asigurații trebuie să înștiințeze asigurătorul RCA, în termen de 5 zile, în situația în care „informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului”. Citește și: ASIGURAREA de SĂNĂTATE 2024 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea