Străinii și terenurile agricole din România
Străinii şi terenurile agricole, aşa se numeşte ultima diversiune despre care-şi dau cu părerea, ca de fiecare dată, toţi cei care se pricep şi la fotbal şi la religie în egală măsură.
Povestea că o să ne vindem iar ţara s-a întors într-o altă formulă. De data asta este şi mai ridicolă dar mult mai elaborat susţinută. Între timp costumele oratorilor sunt mai de calitate, limbajul evoluat, cu exprimări europene pline de „substanţă” şi „viziune”. În realitate cetăţenii străini puteau să cumpere terenuri în România cel puţin din 2000, adică de de cel puţin 15 ani, dacă erau acţionari la o societate comercială.
Evident că şi acum un cetăţean străin va cumpăra un teren tot prin intermediul unei societăţi comerciale, aşa că nu s-a schimbat absolut nimic. În ceea ce priveşte o eventuală scumpire a terenurilor agricole, aceasta este iar o mare minciună, preţul acestora fiind direct proporţional cu randamentul lor. Deocamdată datorită lipsei irigaţiilor şi multor altora din acest domeniu, agricultura rămâne în România o aventură. Nu poţi să evaluezi valoarea unui bun în baza subvenţiilor care sunt vremelnice.
Singură perioadă când a existat o creştere sănătoasă a preţurilor proprietăţilor imobiliare de orice fel în România s-a datorat unei legislaţii simple şi sănătoase care a determinat intrarea în ţară a multor miliarde de euro. Şi ce s-au gândit birocraţii? Ca să poată căpuşa cât mai mult această infuzie de capital care practic susţinea sănătos economia, au introdus zeci de taxe începând de la regimul urbanistic până la cel juridic al terenurilor. Notarii, topografii şi toate instituţiile care aveau legătură cu asta şi-au triplat onorariile, până au reuşit practic să facă nerentabile investiţiile în acest domeniu. Când au finalizat asta, susţinuţi de atotştiutorul preşedinte al ţării, au declarat că de fapt era nesănătoasă o economie susţinută de banii din acest domeniu… Prostie mai mare, n-am auzit!
O fi sănătoasă o economie susţinută de fonduri europene, adică de ajutoare sociale!
Una peste alta nu le-aş recomanda oamenilor să se îndatoreze şi mai rău cumpărând numai aşa din inerţie terenri agricole. Nu de altă dar politicienii sunt schimbători şi s-ar putea ca peste ceva vreme să aflăm că „investiţiile în terenuri agricole” au fost un BOOM artificial!
Mircea TRIFU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
Lucian Alba, consilier local PNL Aiud, RENUNȚĂ la indemnizația lunară de ales local.: „Nu vreau să fac parte dintr-un sistem care oferă beneficii fără responsabilitate”
Lucian Alba, consilier local PNL Aiud, RENUNȚĂ la indemnizația lunară de ales local: „Nu vreau să fac parte dintr-un sistem care oferă beneficii fără responsabilitate” Lucian Alba, consilier local PNL Aiud, a anunțat, miercuri, 23 iulie 2025, că renunță la indemnizația locală de ales local. Citește și: SURSE: Guvernul Bolojan AMÂNĂ pachetul 2 de măsuri […]
Primăria Municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de consilier achiziții publice, clasa I, din cadrul Direcției Arhitect – Șef. Calendar și condiții de participare
Primăria Municipiului Aiud organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unui post vacant de consilier achiziții publice, clasa I, din cadrul Direcției Arhitect – Șef. Calendar și condiții de participare Primăria Municipiului Aiud organizează la sediul instituției din str. Cuza Vodă, nr. 1, concurs de recrutare pentru ocuparea pe durată nedeterminată a postului vacant, funcție publică […]
FOTO | Lucrări complexe la școala primară din Teiuș: Pe câte „fronturi” se acționează
Lucrări complexe la școala primară din Teiuș: Pe câte „fronturi” se acționează La școala primară din Teiuș se desfășoară în această perioadă lucrări complexe, au anunțat, luni, 21 iulie 2025, reprezentanții Primăriei Teiuș. Citește și: A fost predat amplasamentul pe care va fi construit noul Centru Comunitar Integrat de la Teiuș: Proiect în valoare de […]