Sterilizare GRATUITĂ la Alba Iulia, a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor. Cât va cheltui Primăria în încercarea de a stopa înmulțirea necontrolată a patrupezilor
Sterilizare gratuită la Alba Iulia, a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor. Cât va cheltui Primăria în încercarea de a stopa înmulțirea necontrolată a patrupezilor
Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința din 29 iunie 2023, programul de subvenționare a sterilizării câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora aflați pe raza Municipului Alba Iulia.
Consiliul local al Municipului Alba Iulia subvenționează total sterilizarea câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora aflați pe raza Municipului Alba Iulia.
Orice persoană fizică sasu juridică care are domiciliul/sediul pe raza municipiului Alba Iulia și care deține unul sau mai multi câini ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora, înregistrați conform Ordinului A.N.S.V.S.A. nr.1/2014 pentru aprobarea Normelor privind identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, cu modofocările ulterioare, poate beneficia de subvenționarea sterilizării în limita sumelor alocate anual pentru acest serviciu.
Acordarea subvenției se face în ordinea depunerii cererilor.
Solicitantul va depune la Primăria municipiului Alba Iulia o Cererea tip, conform Anexei 1, la prezentul program și o copie după actul de identitate. Cererile se vor depune după aprobarea hotărârii Consiliului local prin care s-a alocat suma pentru subvenționarea sterilizării câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora aflați pe raza Municipului Alba Iulia
La momentul înregistrării cererii, Primăria Alba Iulia, prin, Serviciul administrare Piețe, Târguri si Gestionarea Câinilor tară Stăpân oferă solicitantului un Bon de ordine/sterilizare conform Anexei nr. 2 la prezentul program.
Bonul de ordine/sterilizare este un document cu regim special, cu serie și număr unic. Bonul de ordine/sterilizare va fi completat, semnat și parafat de către medicul veterinar după efectuarea operațiunii de sterilizare și se va face o copie ce va fi înmânată proprietarului.
Efectuarea operțiunii de sterilizare va fi realizată de către medici veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii, cu care se vor încheia contracte cu respectarea prevederilor potrivit art. 41 din H.G. nr. 1059/2013, cu modificările și completările ulterioare și a Legii 98/2016, cu modificările și completările ulterioare .
Medicii veterinari care au încheiate contracte cu Municipul Alba Iulia pentru prestarea ser- viciiilor de sterilizare a câinilor cu stăpân au obligația pe propria răspundere,de a consemna efectuarea operațiunii de sterilizare în carnetele de sănătate și în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân (RECS)
Medicii veterinari vor factura lunar contravaloarea sterilizărilor efectuate în luna anterioară plății acestor servicii. Factura va fi însoțită de un centralizator și bonurile de ordine/sterilizare în original, având înscrise toate informațiile solicitate de formular. Bonurile de ordine/sterilizare incomplete vor fi refuzate la plată.
Primăria Municipului Alba Iulia nu răspunde de evoluția postoperatorie a câinilor sterilizați, eventualele consultații medicale suplimentare fiind în sarcina proprietarului.
Cererile și bonurile de ordine/sterilizare vor fi consemnate în registrele speciale din cadrul Serviciului administrare Piețe, Târguri si Gestionarea Câinilor fără Stăpân.
Ținând seama de intenția administrației locale de a depune toate eforturile pentru a avea un municipiu armonios din punct de vedere al relației om – animal, un oraș care pune accentul pe viață și animalele beneficiază de protecție și de bunăstare.
În acest sens, sursa existenței și persistenței câinilor fără stăpân este dublă, înmulțirea necontrolată și abandonul acestora pe domeniul public.
Un prim avantaj pe care îl identificăm, în contextul actual, referitor la subvenționarea sterilizării câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora este dat de impulsionarea cetățenilor Municipiului Alba Iulia de a opta pentru sterilizarea animalelor din gospodăria proprie, astfel, ajutând la reducerea inmulțirii necontrolate și a abandonului acestora, abandon care conduce la multe accidente rutiere în care sunt implicate animale, dar și la posibile atacuri față de oameni și gospodăriile acestora din lipsă de mâncare și adăpost. Acestea din urmă fiind consemnate prin sesizări scrise sau doar reclamate verbal de către cetățenii Municipiului Alba Iulia.
Un alt important avantaj este dat de înregistrarea animalelor în RECS de câtre stăpânii acestora, fiind o condiție obligatorie pentru a putea să beneficieze de subvenționară sterilizării de la bugetul local. O analiză îngrijorătoare este că doar 14% dintre câinii din RECS sunt sterilizați (RECS- Registrul de evidență al câinilor cu stăpân).
Dintr-un prim calcul o femelă fată de 2 ori pe an, între 4 și 12 pui, rezultă o medie de 8 pui pe fătare, din acest calcul rezultă că dacă o femelă fată între 4 și 12 pui o dată la 6 luni, proprietarul aruncă între 8 și 24 de pui pe an, uneori și adulții. De aici plecând și problemea câinilor fără stăpân și a celor morți în accidente rutiere de pe drumurile publice.
Dispunând de toate organismele, mecanismele și pârghiile necesare, Primăria Municipiului Alba Iulia poate oferi sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune și a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale, în limita bugetului alocat prin HCL. Sterilizarea câinilor cu stăpân va fi efectuată într-un cabinet veterinar autorizat care activează pe raza Municipiului Alba Iulia în baza unu contract încheiat cu Primăria Municipiului Alba Iulia.
Cheltuielile rezultate în urma implementării programului de sterilizare gratuită a câinilor cu stăpân ce aparțin rasei comune sau a metișilor acestora aflați pe raza unității administrativ-teritoriale a Municipiului Alba Iulia vor fi suportate din bugetul Consiliului Local.
Informarea cetățenilor asupra programului de sterilizare se va efectua prin aparatul de specialitate al primarului. Înscrierea în program va fi făcută în baza unei cereri, iar acordarea subvenției se va face în ordinea depunerii cererilor pe principiul „primul venit, primul servit”.
Decontarea serviciilor de sterilizare se va face prin intermediul unor bonuri de ordine/sterilizare eliberate de către Primăria Municipiului Alba Iulia către proprietarii câinilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș
LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii