Stema judeţului Alba va fi modificată! Legionar roman versus acvilă romană
Revizuirea stemei județului Alba se află în dezbatere şi consultare publică până în 4 martie a.c. Observaţiile pot fi transmise până la această dată la Consiliul județean Alba.
În vederea stabilirii celei mai reprezentative steme, autorităţile din Alba propun locuitorilor judeţului două variante.
Demesul de modificare al blazonului județului este motivat de faptul că multitudinea elementelor heraldice dau un caracter eclectic, la care se adaugă şi utilizarea neconformă a culorilor Drapelului Naţional în câmpurile stemei.
„Judeţul Alba a fost unul dintre primele care şi-a schimbat vechea stemă comunistă (n.a. 1993), venind cu următoarele arme: scut despicat, primul cartier de azur încărcat cu un legionar de argint privind spre senestra, ţinând cu mâna dextră o suliţă de argint şi cu cea senestră un scut negru pe care scrie cu argint: V.R.R. (Virtus Romana Rediviva). Cel de-al doilea cartier tăiat; în partea superioară pe un câmp roşu un zid de cetate având în poartă capul de bour, flancat de roză şi de semilună, totul de argint; în partea inferioară, pe aur, sigiliul oval al “Prefecturii Auraria Gemina”.
Conform explicaţiei oficiale, stema evocă istoria milenară: procesul de romanizare, legăturile ţinutului cu voievozii Moldovei şi Revoluţia de la 1848, în cadrul căreia s-a distins legiunea condusă de Avram Iancu”. (Revista ERASMUS, nr. 13/2002, Bucureşti, Editura Ars Docendi, 2002; Vlad Lucian Popescu).
Actuala stemă a fost prima stemă blazon a unui judeţ modificată și adoptată imediat după ce cadrul legal în domeniu a permis acest lucru.
În prima variantă propusă, în câmpul de sus, pe fond de aur, cu hermina neagră, se află o coroană de oţel, iar în câmpul doi, pe fond roşu, se află un legionar roman.
În cea de-a doua variantă, în primul câmp se află tot o coroană de oţel, iar în câmpul doi, o acvilă romană. Coroana plasată pe hermină specifică în primul rând încoronarea la data de 15 octombrie 1922, în Catedrala Încoronării din Alba Iulia, a Regelui Ferdinand şi Reginei Maria ca suverani ai României Mari. Actul încoronării are semnificaţia de desăvârşire a Unirii de la 1 Decembrie 1918 şi de consfinţire a existenţei statului naţional unitar român. Simbolic, coroana poate reprezenta şi momentul ‘încoronării’ la Alba Iulia a lui Mihai Viteazul, în mai 1600.
Cele trei litere V.R.R. sunt prescurtarea devizei Şcolii Ardelene ‘Virtus Romana Rediviva’, ce îndeamnă la renaşterea vechilor virtuţi ostăşeşti în lupta pentru drepturi naţionale, pentru limba şi credinţa străbună, pentru unirea tuturor românilor într-o singură ţară. Acvila este simbolul celei mai reprezentative unităţi militare a Imperiului Roman, Legiunea XIII Gemina care a construit, începând cu 106 d.Hr., castrul de la Apulum.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | Acces în premieră la rețele de apă și canalizare pentru 1.500 de locuitori, de pe 10 străzi, din Alba Iulia: Au fost recepționate lucrările
Acces în premieră la rețele de apă și canalizare pentru 1.500 de locuitori, de pe 10 străzi, din Alba Iulia: Au fost recepționate lucrările Aproape 1.500 de locuitori ai străzilor Emil Racoviță, Alexandru Odobescu, Petre Ispirescu, Humulești, Simion Mîndrescu, Alexandru Vlahuță, Dimitrie Bolintineanu, Cenade, Episcop Emilian Birdaș și Victor Babeș au, de joi, 17 aprilie […]
VIDEO | Mesajul primarului Gabriel Pleșa pentru albaiulieni, cu ocazia Sărbătorilor Pascale
Mesajul primarului Gabriel Pleșa pentru albaiulieni, cu ocazia Sărbătorilor Pascale Dragi albaiulieni, Câte lumini poate aprinde flacăra unei singure lumânări? Nenumărate! Și ce bucurie împărtășită ca, în noaptea Învierii, ortodocși, catolici, reformați, evanghelici și întreaga lume creștină să ne adunăm cu toții în jurul aceleiași Lumini, dăruind din ea fără să pierdem nimic, dar câștigând […]