Stelian Stoica – maestrul folclorului care dirijează cu sufletul
Maestrul Stelian Stoica, cunoscut în lumea muzicii ca fiind ”Luceafărul folclorului românesc”, a devenit cunoscut prin armonizările, orchestrațiile și aranjamentul programelor folclorice ale TVR – Tezaur folcloric, ale Festivalului național ”Strugurele de aur” de la Jidvei, dar și ale altor manifestări culturale. Este mentorul și formatorul unor interpreți și instrumentiști dintre care îi amintim pe Ionuț Fulea, Ilie Medrea, Ina Todoran, Denisa Balu, Nicușor Balu, Alexandra Bacilă, Aurelian Adam, Maria Uțiu, Ovidiu Homorodean și mulți alții. Așa cum ne-a mărturisit, maestrul Stoica s-a dedicat activității artistice din adolescență, avându-l ca model pe regretatul compozitor George Vancu. Este licențiat al Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, iar în prezent este directorul și dirijorul Ansamblului Artistic ”Jidvei” și al Orchestrei ”Jidvei” România, sufletul Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur” Jidvei, de la prima ediție (2001), dar și al altor manifestări culturale.
Iubitor al folclorului autentic Modest, maestrul Stelian Stoica recunoaște că nu îi plac laudele, chiar dacă specialiștii sunt de părere că trăiește zi de zi cu muzica în suflet. ”Sunt vedete și artiști consacrați care au fost discipolii mei. M-am ocupat de repertoriul lor, de text, i-am pregătit de înregistrări discografice, pentru a ajunge să fie apreciați. Sunt destui cei care îmi aduc și acum mulțumiri… Sunt unii soliști pe care îi descopăr după modul în care vorbesc; îi rog să cânte, așa am descoperit multe talente, am lucrat împreună cu ei, am cântat și am învățat cu ei. Așa am reușit să dau scenei cântăreți foarte buni, care respectă folclorul autentic, cântecul frumos românesc, așa cum spunea regretata Marioara Murărescu. Din păcate, dintre soliștii buni, unii sunt nevoiți să treacă și la alt repertoriu, mai îndoielnic, dar asta este…”, ne-a mărturisit Stelian Stoica. Maestrul ne-a spus că, de multe ori, cei ce vor să intre în ansamblul pe care îl conduce nu prea au curajul să o facă, pentru că se spune că se ajunge greu la maestrul Stelian Stoica și în ansamblu nu intră oricine. ”Nu este adevărat.
Dacă vrea să vină cineva, trebuie în primul rând să-mi dau seama de valoarea sa și apoi colaborăm cu plăcere. Deși sunt implicat în multe proiecte, sunt bucuros ori de câte ori descopăr noi talente, îi ajut pe tineri, îi susțin, mă bucur dacă cineva îmi solicită sprijinul”, ne-a spus maestrul Stoica. lImn de slavă al Albei Iulia Nu demult am avut bucuria de a asculta, la Festivalul de folclor ”Cântec de suflet”, ”Imnul de slavă” dedicat municipiului Alba Iulia, interpretat în premieră pentru albaiulieni de Ansamblul ”Jidvei” România, sub bagheta renumitului dirijor Stelian Stoica, cel ce a compus versurile și muzica acestui cântec de suflet. ”Vă mărturisesc că mă mobilizez foarte repede ori de câte ori am ocazia să… îndeplinesc o misiune. De această dată, primăria m-a rugat să mă ocup de cele două spectacole de folclor, la Festivalul ”Cântec de suflet”. Mi-am spus că trebuie să vin cu ceva deosebit, să îmi pun amprenta personală, cu dăruire și dragoste pentru Alba Iulia, unde de peste 15 ani particip la Festivalul ”Strugurele de aur”. Artiști precum Angela Bucur, Viorica Flintașu și mulți alții au spus că aici e un public deosebit, așa că am zis că merită să închin un imn de slavă pentru ei, pentru Alba Iulia. Foarte repede mi-a venit ideea liniei melodice.
În privința textului, la început avea doar două strofe și un refren. Apoi, repetând cu grupul vocal cele două strofe, am înțeles că mai trebuie adăugat ceva din istoria locului – Horea, Cloșca și Crișan, moțul Iancu – și am mai compus o strofă. Mesajul pentru români este că trebuie să fie uniți, dar și răbdători: ”De nu trăiești cum ai fi vrut,/Speranța ta nu-i de pierdut,/Că ai cu tine tot mereu/Un bun român, pe Dumnezeu!”. Am observat că publicul l-a îndrăgit și a început să-l fredoneze. Am compus repede imnul: în prima seară am lucrat aproape o oră, apoi am revenit a doua zi cu strofa finală. A fost o mirare pentru mine că am reușit așa ceva! Dar știu că în tot ceea ce fac este alături de mine Dumnezeu! Alba Iulia merita un imn de slavă, iar eu l-am compus din tot sufletul! Îl voi înregistra cât de repede și voi dărui imnul orașului cu toată dragostea, pentru a fi cântat cu diferite ocazii. Nu este pentru prima dată când creațiile mele au fost numite operete populare.
”Imnul de slavă” are o tentă clasică, spre operetă, dar asta tocmai pentru a fi pe placul publicului. Linia melodică a imnului parcă o știam de vreo 50 de ani, atâta pasiune am avut și dorință de a dărui ceva nou!”, ne-a mărturisit cu emoție maestrul Stoica. Așa cum spunea domnia sa, fiecare strofă a imnului are mesajul său, ”când spui că Alba Iulia e iubirea mea spui foarte mult! Mesajul meu pentru Alba Iulia și pentru locuitorii județului este să iubească tot ce este românesc, neaoș! Îmi doresc ca acest imn dedicat lor să fie un moment de mândrie națională, de mândrie patriotică și atunci când o să apară CD-ul se cuvine să-l aibă fiecare român acasă”.
Mentorul său – maestru George Vancu Dirijorul
Stelian Stoica își amintește: ”Am crescut la Casa de copii din Orlat. Acolo era un mic difuzor în curte și ori de câte ori auzeam o orchestră, mă fascina, mă lipeam de perete și priveam în sus… După mult timp, la 14-15 ani, am găsit o ”placă” a Orchestrei de muzică populară a Radioteleviziunii, conduse de George Vancu. Mai târziu, în 1987, maestrul s-a pensionat și a venit la Sibiu, să pună pe picioare Orchestra ”Cindrelul”, desființată, așa cum erau multe în țară. Atunci l-am cunoscut pe maestrul George Vancu. Mi-a spus: ”Ești atât de aproape de mine, nu știu cum ai reușit!”. I-am mărturisit că de mic copil am crescut alături de Orchestra Radio și a fost foarte bucuros, mirat, că am învățat atât de multe lucruri… Apoi am plecat în Belgia, într-un schimb cultural și când m-am întors am mers să-l vizitez, dar soția sa mi-a spus că maestrul nu mai este.
Cu timpul, am descoperit acel secret de care îmi vorbea maestrul. Am descoperit de ce o orchestră sună într-un fel condusă de un dirijor și altfel, dacă e condusă de alt dirijor. Orice acord pe care îl prinzi în armonie contează… La un concert, eram alături de Marioara Murărescu și acea orchestră cu care eram parcă era a mea. La un moment dat, aceeași orchestră suna… cum suna… Mi-a venit rândul și doamna Marioara le-a spus celor mirați de ceea ce transmitea orchestra că ”maestrul Stelu dirijează cu sufletul. Domnul Stelu e destul să fie în fața orchestrei și totul sună altfel!”. Referindu-se la viitoarele proiecte, maestrul Stelian Stoica ne-a spus: ”Îmi doresc să mai ofer multe surprize muzicale, să găsesc sprijin pentru a imprima două albume. Eu cred că acest imn trebuie să se regăsească pe un CD, singur, astfel ca orice om cu drag de Alba Iulia să-l cumpere, pentru că nu o să plictisească niciodată. Are o linie melodică simplă, atractivă și am văzut că tinerii sunt atrași de ritmul imnului. Eu respect muzica, dar parcă această muzică îndoielnică nu e potrivită la o manifestare culturală! Nu e vorba neapărat de manele, ci e ceva nedefinit, e vorba de acea muzică comercială”. Îi dorim mult succes maestrului Stelian Stoica, sufletul folclorului autentic, ca Dumnezeu să-i fie mereu alături pentru a-și duce la bun sfârșit toate dorințele!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba