Statistică demografică: În Alba scade alarmant numărul contribuabililor şi creşte numărul pensionarilor!
Generaţiile născute după 1989, mult mai reduse ca dimensiune, se vor afla pe piaţa muncii în anii 2020-2030 şi vor avea de întreţinut economic o populaţie vârstnică numeroasă, inactivă economic.Dacă în 1992, la 100 de persoane adulte reveneau 17,37 persoane în vârstă de 65 ani şi peste, iar în anul 2002, 21,42 de persoane, în 2011 raportul s-a adâncit la 25,22 de persoane vârstnice la 100 persoane în vârstă de muncă, potrivit datelor finale ale Recensământului 2011 prezentate de Direcţia Regională de Statistică Alba.
Sarcina economică a populaţiei adulte, compusă din generaţiile mici născute în ultimii douăzeci de ani, va cunoaşte mai mult decât o dublare. Deci se creează un dezechilibru, cu mare risc, de adâncire în viitor, între acel segment al populaţiei cu potenţial de contribuabil şi celălalt, cu potenţial de beneficiar. Cum va putea fi susţinută economic această populaţie vârstnică?
În aceste condiţii, va mai exista garanţia că, pe viitor, vor fi suficienţi contribuabili, astfel încât cei vârstnici, ce au muncit o viaţă întreagă, să poată avea certitudinea că vor avea de unde să-şi încaseze pensiile la bătrâneţe?! Greu de presupus de pe acum…
Populaţia şi structura populaţiei stabile pe grupe de vârstă, la ultimele trei recensăminte:
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia. Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]