Start la plata subventiilor pe suprafata facute prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA)
Plata subventiilor pe suprafata facute prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a reinceput de la 1 martie. Motivul pentru care nu s-au făcut plati in acest an a fost lipsa adoptării Legii bugetului de stat.
Potrivit APIA, de regulă, subventia se plateste in intervalul 1 decembrie – 30 iunie iar avansul a fost achitat integral. Pentru că diferenta de bani se plateste din bugetul de stat iar acesta a fost publicat zilele trecute, acum au reinceput platile.
De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va transmite pe circuitul de avizare actele normative elaborate in baza legii bugetului, necesare efectuarii platilor in ce priveste: schema de plata unica pe suprafata (SAPS), subventionarea accizei la motorina utilizata in agricultura (activitati ale trim. IV 2012), plata primelor de asigurare, ajutorul pentru ameliorarea raselor de animale.
Reguli noi pentru a primi subvenţia pe suprafaţă de la APIA
Un numar de circa 25.000 de fermieri din judetul Alba beneficiază de plati directe pe suprafata, pe un total de aproximativ 200.000 ha. Cuantumul subventiei directe se ridica la 108 euro/ha. Din aceasta suma s-a platit fermierilor avansul de 53,88 euro/ha, ramanand de achitat pentru 2012 o subventie de 54 euro/ha. La aceasta se va adauga, pentru comunele din Munții Apuseni, incluse in zona defavorizata, o subventie de 80 euro/ha.
Potrivit APIA, “pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie – 15 mai 2013, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 15 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie 2013, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.
Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.
Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare.
De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Chestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei.
Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt:
1. Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS);
2.Plăţi naţionale directe complementare (PNDC): PNDC 1
– culturi în teren arabil;
PNDC 2 – in pentru fibră;
PNDC 3 – cânepă pentru fibră;
PNDC 4 – tutun;
PNDC 5 – hamei;
PNDC 6 – sfeclă de zahăr.
3.Schema de plată separată pentru zahăr;
4.Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană;
5.Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:
Măsura 211–
Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate;
Măsura 212–
Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural.
Măsura 214–
Plăţi de Agro-mediu*:
Pachetul 1 (P1) – Pajişti cu înaltă valoare naturală;
Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiţionale;
Pachetul 3 (P3) – Pajişti importante pentru păsări;
Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi;
Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică;
Pachetul 6 (P6) – Pajiști importante pentru fluturi;
Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu.
*Se pot combina pe parcelă: P1 cu P2 sau P4 cu P5. Nu se pot combina pe parcelă P4 cu P7.
Un element important şi în Campania 2013 este aplicaţia IPA Online, prin intermediul căreia fermierii deja înregi straţi la APIA în campanile precedente, şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2013, prin acces la internet, pot să completeze electronic declaraţia de suprafaţă, să vizualizeze şi, după caz, actualizeze propriile parcele – aşa cum au fost digitizate în campania anterioară.
De asemenea, fermierii îşi pot digitiza parcele noi prin identificarea pe ortofotoplanurile disponibile în baza de date (LPIS) a APIA.
Schemele măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).”
foto arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate
„Răpirea din serai” – Cât a ajuns să coste celebra carpetă care împodobea în trecut sute de mii de sufragerii din România. Prețurile ireale cerute pe site-urile de mică publicitate Celebra carpetă „Răpirea din Serai”, care împodobea în anii comunismului sute de mii de sufragerii din România, a revenit în atenție, iar cei care mai […]