STAREA PÂRTIILOR de schi la ARIEŞENI şi ŞUREANU în weekend: Strat de zăpadă insuficient pentru practicarea în condiţii optime a sporturilor de iarnă
*Perioada 28-29 decembrie 2013
‘La Şureanu doar 5 din 9 pârtii deschise
Stratul de zăpadă la Şureanu şi Arieşeni este insuficient în această perioadă, făcând greu practicabile pârtiile de schi. Vineri, starea pârtiilor la Şureanu era nesatisfăcătoare, stratul de zăpadă măsurând doar 10-15 centimetri, astfel că din cele 9 pârtii, în weekend vor fi funcţionale doar 5 (A_2, A_3, C_1, C_2, C_3). 4 (A_1, C_4 şi, probabil, cele de pe vârful Şureanu) vor fi închise. La Arieşeni, situaţia este aceeaşi, stratul de zăpadă este foarte redus, de doar 10 centimentri, iar dacă nu va ninge în curând, aici este posibil ca sezonul de schi să fie o perioadă întrerupt.
Vă prezentăm mai jos starea pârtiilor de schi din Alba, cu informaţii furnizate de Serviciul Turism al Consiliului Judeţean.
Domeniul Schiabil Şureanu
Pârtii: 9 (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4, S_1, S_2)
Lungime: 10 km
Altitudine maximă: 2.010 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: nu
Nocturnă: nu
Semnal mobil: Cosmote
Evaluare generală: la Şureanu, stratul de zăpadă este în scădere şi, dacă nu va ninge în curând, e posibil ca practicarea sporturilor de iarnă să devină, aici, tot mai dificilă. Deşi e unul din foarte puţinele locuri din România unde mai există zăpadă naturală – fapt ce a atras, în ultimele zile, extrem de mulţi turişti din toată ţara –, totuşi starea pârtiilor este nesatisfăcătoare. Schiorii sunt nevoiţi să se mulţumească, pe pârtii, cu un strat de zăpadă insuficient şi problematic pentru echipamentele lor. De asemenea, nu toate pârtiile sunt deschise în această perioadă iar drumul pe ultima porţiune a început să fie o problemă. Pentru detalii precise despre starea pârtiilor, contactaţi personalul Domeniului Schiabil Şureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102).
Acces: Sebeş – Şugag – lacul Oaşa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oaşa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Şureanu (DJ 704). Distanţă faţă de Sebeş: 82 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeş şi lacul Oaşa: este asfaltat aproape în totalitate (excepţie făcând o serie de porţiuni între lacul Tău şi lacul Oaşa) şi este practicabil oricărui tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oaşa şi Domeniul Schiabil Şureanu (18 km): drumul este deszăpezit, dar între Luncile Prigoanei şi Poarta Raiului prezintă porţiuni dificile, cu gropi adânci, şanţuri şi mici movile de zăpadă, care creează probleme de acces în special pentru maşinile cu gardă joasă. Este esenţial să aveţi montate lanţurile pe roţi (vă recomandăm să faceţi o probă de montare acasă, pentru a nu crea ambuteiaje), altfel nu veţi putea urca. De asemenea, evitaţi să coborâţi de la pârtii în jurul dimineţii (când majoritatea maşinilor urcă la pârtii) şi să urcaţi spre pârtii în jurul amiezii / după-mesei (când majoritatea maşinilor coboară de la pârtii) pentru că drumul este îngust şi se pot crea blocaje.
Pârtii şi strat de zăpadă: din cele 9 pârtii, în acest weekend vor fi funcţionale 5 (A_2, A_3, C_1, C_2, C_3). Celelalte 4 (A_1, C_4 şi, probabil, cele de pe vârful Şureanu) vor fi închise. Stratul de zăpadă bătătorită măsoară, acum, aproximativ 10-15 cm grosime şi prezintă pietre şi iarbă în special pe vârfurile de pantă. Zona de off-piste este inaccesibilă din cauza stratului insuficient de zăpadă powder.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Şureanu va fi cer înnorat şi vreme călduroasă pentru această perioadă. Temperaturile se vor încadra între -4 şi 3 grade Celsius. Vântul va sufla cu putere în special la altitudini de peste 1.900 m. Vizibilitatea pe pârtii este bună.
Instalaţii de cablu: teleschiul „Curmătura” şi telescaunul vor funcţiona în regim normal, între orele 09.30 – 16.30. Este foarte posibil ca teleschiul „Şureanu” să nu funcţioneze în acest weekend.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Şureanu; unităţi de cazare la Oaşa, în Luncile Prigoanei şi în Poarta Raiului.
Sfaturile Serviciului Turism:
– în cazul blocajelor pe drum îngust (între lacul Oaşa şi pârtii), nu viraţi foarte mult dreapta, întrucât puteţi aluneca cu roţile maşinii în şanţul drumului.
– înarmaţi-vă cu răbdare pentru starea drumului şi cu multă îngăduinţă pentru starea pârtiilor.
ARIEŞENI (Vârtop şi Nucet)
Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în judeţul Alba, Piatra Grăitoare în judeţul Bihor)
Lungime: 3 km
Altitudine maximă: 1.400 m
Tunuri de zăpadă: nu
Webcam: da
Nocturnă: da
Semnal mobil: toate reţelele
Evaluare generală: la Arieşeni, stratul de zăpadă este foarte redus, făcând greu practicabile pârtiile de schi. Dacă nu va ninge în curând, aici sezonul de schi va suferi o întrerupere.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieşeni (DN 75). Distanţă faţă de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurşi în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii şi strat de zăpadă: stratul de zăpadă bătătorită atinge aproximativ 10 cm, fiind nepotrivit pentru buna practicare a sporturilor de iarnă. Cele două pârtii (Vârtop 1, Vârtop 2 situate în Arieşeni, judeţul Alba) sunt parţial funcţionale. Pârtia Piatra Grăitoare (situată în judeţul Bihor) nu este încă deschisă. Din păcate, zona de off-piste este inaccesibilă datorită stratului insuficient de zăpadă powder.
Meteo şi vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (www.freemeteo.com), la Arieşeni va fi vreme destul de călduroasă în weekend, cu cer parţial înnorat. Temperaturile se vor încadra între -4 şi 7 grad Celsius. Vizibilitatea pe pârtie este maximă, nefiind afectată de condiţiile meteo.
Instalaţii de cablu: cele două teleschiuri funcţionează în regim normal, de marţi până Duminică, între orele 09.00 – 17.00. De asemenea, pârtiile sunt prevăzute cu instalaţie de nocturnă.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; şcoală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante şi unităţi de cazare la baza pârtiilor şi în staţiune.
Sfaturile Serviciului Turism:
– evitaţi vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Investiții de peste 77 milioane lei în șapte centre de zi și rezidențiale din județul Alba: Unitățile de asistență socială care beneficiază de finanțări
FOTO | Investiții de peste 77 milioane lei în șapte centre de zi și rezidențiale din județul Alba: Unitățile de asistență socială care beneficiază de finanțări În aceste zile, la sediul AJPIS Alba se semnează contractele de finanțare pentru șapte unități de asistență socială din județul Alba. Potrivit directorului AJPIS, Flaviu Cozuc: ”Valoarea finanțării din […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată