Starea pârtiilor de schi, la Arieșeni și Șureanu, 21 – 23 februarie
Starea pârtiilor de schi, la Arieșeni și Șureanu, în perioada 21 – 23 februarie 2014.
Domeniul Schiabil Şureanu
Evaluare generală: la Șureanu există zăpadă pe toate pârtiile, însă stratul este în scădere datorită încălzirii vremii. Se poate schia, dar nu în condiții excelente și doar câteva pârtii au zăpadă foarte potrivită pentru schi. Celelalte prezintă mici porțiuni de iarbă și pietre, așadar trebuie să aveți atenție sporită atât pentru siguranța pe pârtie, cât și pentru buna păstrare a echipamentului. Pentru detalii despre starea pârtiilor și a drumului, contactați personalul Domeniului Schiabil Șureanu (tel. 0258 738 121 sau 0258 738 102) sau intrați pe www.schisureanu.ro
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h.
Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa: drumul este asfaltat aproape în totalitate (excepție făcând o serie de mici porțiuni între lacul Tău și lacul Oașa) și este practicabil de către orice tip de autovehicul.
Starea drumului între lacul Oașa și Domeniul Schiabil Șureanu (18 km): drumul se află într-o stare relativ bună, adică practicabilă pentru orice tip de autovehicul, inclusiv pentru cele cu gardă joasă. Sunt câteva porțiuni cu gropi și șanțuri, dar nu vor pune probleme de acces. Nu sunt necesare lanțurile pentru roți decât în cazuri excepționale (precum ambuteiajele în pantă).
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: 7 din cele 9 pârtii vor fi funcționale în acest weekend (A_1, A_2, A_3, C_1, C_2, C_3, C_4), ca și teleschiul și telescaunul care le deservesc (zilnic între orele 10.00 – 17.00). Este posibil ca pârtiile S_1 și S_2 să fie închise datorită faptului că teleschiul care le deservește este oprit. Zăpadă bună pentru schi se află pe toate pârtiile, însă în continuare cele mai satisfăcătoare pârtii sunt A_3 și A_2. Stratul de zăpadă bătătorită are aproximativ 10 cm grosime. Zona de off-piste este accesibilă iar zăpada de tip powder, deși nu este foarte mare (aproximativ 20 cm), e suficientă pentru freeride.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Șureanu a nins foarte puțin în această săptămână și urmează lapoviță și ninsoare în aceste zile de weekend. Vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu temperaturi între 1 și 6 grade Celsius. Cerul va fi parțial înnorat iar la altitudini mai mari de 1.700 va fi vând puternic. Vizibilitatea pe pârtii va fi afectată de condițiile meteo.
Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitor de schi în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; monitor de schi & snowboard la baza pârtiilor; centru de închirieri schi & snowboard în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați să coborâți de la pârtii în jurul dimineții (când majoritatea mașinilor urcă la pârtii) și să urcați spre pârtii în jurul după-mesei (când majoritatea mașinilor coboară de la pârtii), pentru că drumul este îngust și se pot crea blocaje.
– evitați viteza pe pârtie, datorită faptului că există gheață.
Arieşeni (Vârtop și Nucet)
-Pârtii: 3 (Vârtop 1, Vârtop 2 în județul Alba, Piatra Grăitoare în județul Bihor)
-Lungime: 3 km
-Altitudine maximă: 1.400 m
-Tunuri de zăpadă: da
-Webcam: da
–Nocturnă: da
-Pârtie pentru sănii: da
-Semnal mobil: toate rețelele
Evaluare generală: stratul de zăpadă a scăzut considerabil la Arieșeni, în urma încălzirii accentuate din ultima vreme. Astfel, situația sezonului de schi de la Arieșeni s-a înrăutățit.
Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.
Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.
Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: stratul de zăpadă bătătorită este de aproximativ 5-10 cm, fiind greu practicabil pentru schi și snowboard. Doar pârtia Vârtop 1 este posibil să fie funcțională; Vârtop 2, situată în Arieșeni, județul Alba și pârtia Piatra Grăitoare din județul Bihor vor fi nefuncționale. Zona de off-piste este inaccesibilă.
Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo, la Arieșeni va fi lapoviță și ninsoare în weekend. Temperaturile se vor încadra între 2 și 8 grade Celsius. Vizibilitatea pe pârtie va fi afectată de condițiile meteo.
Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.
Sfatul Serviciului Turism:
– evitați vitezele mari, având în vedere că zăpada este insuficientă în special în zona de off-piste.
– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor de schi.
Serviciul Turism al Consiliului Județean Alba
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Program special pentru câștigători la Tribunalul din Alba: Elevii premianți la concursul ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”
FOTO | Program special pentru câștigători la Tribunalul din Alba: Elevii premianți la concursul ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului” Elevii premianți ai Concursului de eseuri cu tema ”Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”, organizat în perioada octombrie – noiembrie 2024, au participat la programul pregătit special pentru ei de către conducerea Tribunalului Alba. Citește și: „Ghinion” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum 2 zile
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci