Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Starea pârtiilor de schi – județul Alba. Condiții excelente la Arieșeni și Șureanu

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Starea pârtiilor de schi – județul Alba. Condiții excelente la Arieșeni și Șureanu.

Sureanu 3

 

 

Domeniul Schiabil Şureanu

– Pârtii existente: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Pârtii funcționale: 8 (A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4; S_1; S_2)

– Lungime totală a pârtiilor existente: 11 km

– Instalații de transport pe cablu: 3 (2 teleschiuri, 1 telescaun)

– Altitudine maximă: 2.010 m

– Tunuri de zăpadă: nu

– Webcam: http://schisureanu.ro/index.php/camere-live

– Nocturnă: nu

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: Vodafone integral; Telekom parțial; Orange minimal

Evaluare generală: ninsorile abundente și răcirea vremii din ultima perioadă au creat condiții excelente pentru practicarea sporturilor de iarnă, la Șureanu, în weekend-ul 12-14 februarie. Zăpadă de cea mai bună calitate există din plin atât pe pârtii, cât și în zonele foarte întinse de off-piste, iar drumul dintre lacul Oașa și pârtii este, acum, în stare foarte bună. Tot ceea ce trebuie să faceți este să vă echipați de schi și să veniți la Șureanu, unde zăpadă naturală este din belșug.
Acces: Sebeș – Șugag – lacul Oașa (DN 67 C), apoi la dreapta spre – mănăstirea Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniul Schiabil Șureanu (DJ 704). Distanță față de Sebeș: 82 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h (fără popasuri).

Starea drumului între Sebeș și lacul Oașa (62 km): drumul este asfaltat în totalitate.

Starea drumului lacul Oașa – Luncile Prigoanei (12 km): drumul este deszăpezit și practicabil fără probleme de către orice tip de autoturism. Sunt recomandate lanțurile pentru roți.

Starea drumului Luncile Prigoanei – Domeniul Schiabil Șureanu (6 km): drumul este deszăpezit, netezit, lărgit, există suficiente refugii, iar gropi și șanțuri sunt, din fericire, foarte puține acum. Totuși, pentru control deplin este absolut necesar să montați lanțurile.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: se va schia pe cel puțin 6 din cele 8 pârtii ale Domeniului Schiabil Șureanu (adică A_1; A_2; A_3; C_1; C_3; C_4). Stratul de zăpadă bătătorită măsoară circa 40-50 cm, iar cel de zăpadă nebătătorită între 60 și 80 cm. De asemenea, zonele alpine de off-piste de la Șureanu sunt accesibile, având un powder excelent în aceste zile. Nu mai există porțiuni de gheață, de pietre și de iarbă, zăpada fiind excelentă acum. Din cele trei instalații de transport pe cablu, funcționează teleschiul „Curmătura”  și telescaunul. Este posibil ca și teleschiul „Șureanu” să fie pornit, ceea ce va permite practicarea schiului pe pârtiile S_1 și S_2.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/surean/7-zile/meteograma/?gid=665722&language=romanian&country=romania), la Șureanu va ninge sâmbătă și Duminică, urmând ca stratul de zăpadă să crească semnificativ. Temperaturile vor oscila între -8 și 1 grad Celsius, iar vântul va sufla cu putere în zonele de platou alpin, viscolind zăpada. Este foarte posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată. Recomandăm ochelarii de schi, cagula și hainele rezistente la viscol și frig. Deși urmează, săptămâna viitoare, o încălzire a vremii, totuși în continuare la Șureanu se va schia în condiții foarte bune.

Servicii turistice: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; monitori de schi și snowboarding pe pârtii; centru de închirieri schi & snowboarding în tabăra sportivă din Luncile Prigoanei; centru de închirieri schiuri la baza pârtiilor; trei après-ski­-uri pe Domeniul Schiabil Șureanu; unități de cazare în Poarta Raiului, în Luncile Prigoanei și pe malul lacului Oașa.

Sfaturi de buzunar:

– dotați-vă mașina cu lanțuri pentru roți și faceți o probă de montare acasă.

– nu vă încredeți excesiv în propria mașină; mai important decât motorul este șoferul.

– evitați vitezele mari pe pârtii, dacă nu știți să schiați în siguranță.

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

 

Arieşeni (Vârtop)

– Pârtii existente: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Pârtii funcționale: 2 (Vârtop 1 și Vârtop 2)

– Lungime totală: 2 km

– Instalații de transport pe cablu: 2 (2 teleschiuri)

– Altitudine maximă: 1.400 m

– Tunuri de zăpadă: da

– Webcam:

Vârtop 2 – http://jurnalul.ro/webcam/arieseni-partia-vartop-2-467.html

Vârtop 1 – http://www.todeaturism.ro

– Nocturnă: da

– Pârtii pentru sănii: da

– Semnal mobil: toate rețelele

Evaluare generală: zăpadă din belșug există și la Arieșeni, unde pârtiile de schi Vârtop 1 și Vârtop 2 sunt pregătite pentru turiștii care le vor lua cu asalt în acest weekend.

Acces: Alba Iulia – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 30 min.

Starea drumului: este accesibil oricărui tip de autovehicul.

Pârtii, strat de zăpadă și instalații de cablu: întrucât a nins în ultimele zile, stratul de zăpadă este foarte bogat acum pe Vârtop 1 și Vârtop 2, măsurând aproximativ 40 cm pe pârtie. Se poate schia, așadar, în condiții foarte bune, inclusiv în zonele de off-piste. Instalațiile de transport pe cablu vor funcționa în regim normal.

Meteo și vizibilitate pe pârtii: conform prognozelor meteo (http://freemeteo.ro/vremea/arieseni/7-zile/meteograma/?gid=686167&language=romanian&country=romania), la Arieșeni va ninge sâmbătă, urmând ca Duminică să fie precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Temperaturile se vor încadra între -7 și 2 grade Celsius, însă nu vor afecta calitatea zăpezii de pe pârtii. Este posibil ca vizibilitatea pe pârtii să fie afectată.

Servicii: asistenţă Salvamont la baza pârtiilor; școală de schi & snowboard la baza pârtiilor; centre de închirieri schiuri & snowboards la baza pârtiilor; restaurante și unități de cazare la baza pârtiilor și în stațiune.

Sfaturi de buzunar:

– evitați teribilismul și vitezele mari pe pârtie;

– nu consumați alcool în exces înainte de a schia;

– păstrați atenția la pârtia de sănii;

– țineți cont de sfatul salvamontiștilor, al jandarmilor montani și al monitorilor.

Serviciul Turism – CJ Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea