Rămâi conectat

Actualitate

SRI și SIE vor decide cine are voie sau nu să investească în România: Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Ciucă

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

SRI și SIE vor decide cine are voie sau nu să investească în România: Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Ciucă

Nicolae Ciucă este primul general care a ajuns premier în epoca modernă a României, după ce, anterior, spusese că nu se va implica în politică, după retragerea din Armată. Însă, cuvântul dat de general nu a valorat nimic, iar Ciucă a preluat, inițial, frâiele ca apolitic la Ministerul Apărării, apoi a fost uns premier de Klaus Iohannis, iar acum este și șeful suprem în PNL.

Din toate aceste poziții, Nicolae Ciucă și-a convins miniștrii să adopte o OUG prin care SRI și SIE vor decide cine are voie sau nu să investească în România. Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) îi are ca membri pe reprezentanți ai guvernului, ministerelor și Consiliului Concurenței, iar reprezentanți ai Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe au calitatea de invitați permanenți. Avizul privind cererea de aprobarea a investiției se dă prin votul majorității membrilor, iar reprezentanții SRI și SIE nu au drept de vot. Cu toate acestea, la cererea Comisiei, SRI și SIE transmit propriile în termen de cel mult 20 de zile de la solicitare.

Noua OUG aprobată face referire la măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 452/2019 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenței nr. 21/1996

Actul normativ aprobat stabilește la nivel național cadrul normativ de examinare a investițiilor străine directe, un punct național de contact pentru cooperarea cu statele membre și Comisia Europeană, pragurile și domeniile de activitate ale investițiilor pentru ca acestea să fie supuse autorizării, informații privind cererea de autorizare, precum și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale.

Astfel, se creează o Comisie pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) formată din reprezentanți ai ministerelor de resort, organ colegial, fără personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Secretariatul CEISD va fi asigurat de către o structură specializată din cadrul Consiliului Concurenței, care va fi și punct național de contact pentru cooperarea cu statele membre și Comisia Europeană.

Vor fi supuse autorizării, investițiile străine directe care au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art.2 din Hotărârea CSAT nr.73/2012 referitoare la aplicarea art. 47 alin.(9) din Legea concurenței nr.21/1996, cu modificările și completările ulterioare, prin raportare la criteriile prevăzute la art. 4 din Regulament și a căror valoare depășește pragul de 2.000.000 de euro. Se prevede și posibilitatea de a supune examinării și autorizării CEISD și investițiile străine directe care nu depășesc pragul de 2.000.000 euro, dacă, prin natura acestora, pot avea impact asupra securității sau ordinii publice sau prezintă riscuri semnificative la adresa acestora.

Orice investitor din afara UE care vrea să investească peste 2 milioane de euro în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații, bancar, agricol sau mass-media e obligat să depună o cerere de autorizare.

Actul normativ din ședința de astăzi stabilește la nivel național cadrul normativ pentru examinarea investitiilor străine directe, un punct național de contact pentru cooperarea cu statele membre și Comisia Europeană, pragurile și domeniile de activitate ale investițiilor pentru ca acestea să fie supuse autorizării, precum și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. Neadoptarea acestei ordonanțe ar priva România de posibilitățile de colaborare cu celelalte state membre, în vederea luării la cunoștință într-un cadru structurat, coordonat și specializat de investiții străine care pot prezenta riscuri la adresa securității naționale și ordinii publice.

Prin prezenta ordonanță se stabilește un mecanism de examinare al investițiilor străine directe de către o Comisie pentru examinarea investițiilor străine directe, denumită, CEISD, formată din ai Executivului și membri supleanți. CEISD va fi constituită prin Decizie a Primului Ministru ca organ colegial fără personalitate juridică, aflat în subordinea Guvernului României. Alegerea ministerelor care propun membri în CEISD s-a făcut ținând cont de domeniile care pot face obiectul unor investiții supuse analizei din perspectiva afectării siguranței naționale și a ordinii publice.

Secretariatul CEISD va fi asigurat de către o structură specializată din cadrul Consiliului Concurenței, care va fi și punctul național de contact pentru cooperarea cu statele membre și Comisia Europeană potrivit Regulamentului.

Vor fi supuse autorizării, investițiile străine directe care au ca obiect domeniile de activitate prevăzute la art.2 din Hotărârea CSAT nr.73/2012 referitoare la aplicarea art. 47 alin.(9) din Legea concurenței nr.21/1996, ca de exemplu domeniile: energiei, transporturilor, sănătății, comunicațiilor, mass-mediei, precum şi infrastructura din domeniul apărării, tehnologiilor critice și produselor cu dublă utilizare, dar şi tehnologiile inteligenței artificiale și ale semiconductorilor s.a a căror valoare depășește pragul de 2.000.000 de euro.

Totodată, se prevede posibilitatea de a supune examinării și autorizării CEISD și investițiile străine directe care nu depășesc pragul de 2.000.000 euro, dacă, prin natura acestora, pot avea impact asupra securității sau ordinii publice sau prezintă riscuri semnificative la adresa acestora.

Un aspect important prevăzut în ordonanță este cel legat de transparentizarea investițiilor străine directe în domeniul mass-media, în sensul că, proiectul prevede ca prealabil demarării procedurii de examinare, CEISD să solicite investitorului străin transparentizarea informațiilor referitoare la investiție, care vor fi supuse consultării publice.

De asemenea, având în vedere faptul că prin prezentul proiect de act normativ sunt prevăzute o serie de atribuții în sarcina Consiliului Concurenței, proiectul reglementează completarea și modificarea corespunzătoare a Legii concurenței nr. 21/1996, cu modificările și completările ulterioare, în sensul includerii unor atribuții suplimentare conferite autorității de concurență, ce decurg din reglementarea mecanismului desoluționare a cererilor de autorizare.

Ca urmare a aplicării noului act normativ, se va constitui Comisia de examinare a investițiilor străine directe (CEISD), organ colegial, fără personalitate juridică, în subordinea Guvernului. Totodată, în cadrul Consiliului Concurenței va fi creat un departament care va asigura Secretariatul CEISD, precum și activitatea de punct național de contact în raport cu statele membre și Comisia Europeană. Aceste prevederi nu presupun un impact financiar suplimentar, realizându-se cu încadrarea în limitele resurselor bugetare alocate Consiliului Concurenței.

sursa:stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea