Şpăgarul Silviu Bian a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită
Fostul preşedinte al ANOFM poate ataca sentinţa la Curtea de Apel Bucureşti
O decizie neîndurătoare pentru fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, luată miercuri, 23 mai, de Tribunalul Bucureşti, îl condamnă la 9 ani de închisoare cu executare pe Silviu Bian, PD-L-istul trimis de organizaţia judeţeană Alba la vârful guvernării. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. În acelaşi dosar, denunţătorul lui Bian, Cristache Ristea, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare, pentru complicitare la luare de mită, iar Alexandra Maria Ţichindelean a fost condamnată la doi ani şi şase luni de închisoare, pentru luare de mită, în cazul celor doi instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei. Cei trei au fost trimişi în judecată în noiembrie 2011.
Silviu Bian a fost condamnat pentru fapte de corupţie, respectiv luare de mită în formă continuată, faptă susţinută de procurori în instanţă cu interceptări telefonice şi un film care a surprins flagrantul. Procurorii DNA îl acuză pe fostul şef al ANOFM că ar fi primit, în mod repetat, în perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, suma de 101.000 lei şi 22.000 euro de la funcţionarii structurilor judeţene ale ANOFM, în special de la cei de la Râşnov (Braşov).
În calitate de ordonator principal de credite Silviu Bian trebuia să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene, procent care reprezenta partea ce trebuia plătită de Agenţiile Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă implicate în proiect. Astfel, el ar fi condiţionat plata acestor sume de şpăgile primite. Bian a fost reţinut de procurori în octombrie 2011 în urma unui flagrant şi apoi eliberat sub supraveghere patru luni mai târziu. Are în schimb interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu, Alba Iulia.
lSilviu Bian: „Am primit bani de campanie, nu mită”
În 13 decembrie 2011, în faţa aceleiaşi instanţe, Bian declara: “recunosc faptele din septembrie-octombrie 2011, ţin să menţionez că Ristea (denunţătorul său n.red.) nu avea cum să îmi dea banii în pachet, pentru că de fiecare dată când veneam la Râşnov bagajele mi le căra şoferul său Căliman. Am primit bani. Eu am înţeles de la Ristea că el se descurca. Am avut percepţia faptului că el coordonează de fapt societatea care derula proiectul. Am luat aceşti bani pentru a începe să îmi fac campania electorală. Oficial, în campanii, banii se primesc prin mandatarul financiar, dar ştim că se iau şi altfel. A existat o înţelegere între mine şi Ristea, în septembrie 2011, la o întâlnire de la Cluj în care, la un dineu, el mi-a promis că mă poate ajuta, fără a-mi detalia în ce consta ajutorul. Eu, între timp, am plecat în concediu, dar el a continuat să mă cheme la Râşnov. Îmi asum că am primit banii, am avut percepţia că sunt bani pentru campania mea electorală şi că reprezintă un ajutor de la un prieten, în calitate de persoană fizică, nu de director. De aceea eu cred şi acum că banii primiţi nu reprezintă mită, iar eu nu pot fi acuzat de luare de mită”.
Ioana PITICARIU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate
”Mica recalculare” a pensiilor 2025: Care sunt pensionarii care primesc bani în plus chiar dacă toate pensiile au fost înghețate Pentru că nu au primit creșteri de pensii la începutul anului 2025, pensionarii își pun speranțele în etapa a doua a recalculării. Sunt vizați însă, doar cei care au muncit ore suplimentare, au obținut sporuri, […]