Rămâi conectat

Ştirea zilei

Şpagă pentru deszăpezire pe Transalpina. Un om de afaceri controversat, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Şpagă pentru deszăpezire pe Transalpina. Un om de afaceri controversat, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Un om de afaceri din Bistriţa-Năsăud, implicat în afaceri de exploatare a lemnului în mai multe judeţe din Transilvania, a fost condamnat la o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru dare de mită într-un dosar de corupţie judecat la Alba Iulia.

Dosarul se află în procedura de rejudecare. În hotărârea anterioară, anulată la Curtea de Apel, omul de afaceri a primit 6 ani de închisoare cu executare. Decizia de rejudecare a fost luată deoarece, în faza camerei preliminare de la Tribunalul Alba, inculpatul a fost apărat de un avocat stagiar, care nu avea dreptul să depună concluzii decât la nivel de judecătorie.

Nistor Emil a fost trimis în judecată în iulie 2021, fiind acuzat că a oferit o mită de 8.000 de lei unui șef de la Secția de Drumuri Naționale Alba pentru deszăpezirea unei porțiuni din DN 67C (Transalpina), astfel încât omul de afaceri să poată exploata lemnul contractat în Munții Sebeșului.

Hotărârea de condamnare a fost pronunțată de Tribunalul Alba la 28 noiembrie 2023 și nu este definitivă. Magistratul l-a condamnat pe omul de afaceri la 2 ani de închisoare pentru dare de mită și a anulat suspendarea unei pedepse din 2018, de 3 ani, dispunând, în final, executarea a 5 ani de detenție pentru Emil Nistor (63 de ani).

Conform rechizitoriului, în 27 martie și 2 aprilie 2020, „inculpatul, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, a remis, prin intermediul unei terțe persoane, suma totală de 8.000 lei coinculpatului, în vârstă de 33 de ani, pentru ca acesta din urmă să-și îndeplinească o atribuție de serviciu, în calitatea sa de șef district în cadrul Secției Drumuri Naționale Alba, respectiv pentru a dispune deszăpezirea unui sector al DN 67 C, situat la limita județelor Alba și Vâlcea, sector de drum ce era închis circulației publice”. Este vorba despre tronsonul din Transalpina care este închis circulației în perioada iernii.

„Ăsta-i un om slăbănog care nu știe să-și facă organizarea”
Administratorul firmei nu a recunoscut că ar fi dat șpagă, însă funcționarul public a declarat că „a primit banii în semn de mulțumire, respectiv să cinstească oamenii pentru treaba bine făcută și că în acest mod inculpatul își poate începe exploatarea mai repede, acreditând ideea că acei bani au fost remiși după îndeplinirea activității de deszăpezire”.

Procurorii au interceptat telefoanele și au descoperit mai multe discuții referitoare la șpaga pentru deszăpezire. „La data de 25.03.2020, cu două zile înainte de a se remite prima tranșă de bani, inculpatul vorbește cu martorul plângându-se angajatului că nu-și face datoria și nu merge să deszăpezească drumul acolo unde ei au nevoie, foarte relevant fiind faptul că în această conversație îi spune:

«Ăsta-i un om slăbănog care nu știe să-și facă organizarea» și «Numai că bani i-ar trebui cât de mulți că i-am promis 80 de milioane pentru a deschide drumul». Astfel și inculpatul știa exact despre ce este vorba, respectiv că acei bani au fost dați strict pentru a deszăpezi acea porțiune de drum atunci când acesta era nepracticabil și închis circulației”, se arată în motivarea Tribunalului Alba.

În aprilie 2021, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a fost încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul funcționar public (Jinar Adrian), fiind stabilită pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. Acesta a fost obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Enigmă: Cum a distrus ploaia vestigii arheologice – ziduri romane de sec. III, cu tot cu fundație, care era, în cea mai mare parte, în pământ?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Enigmă: Cum a distrus ploaia vestigii arheologice – ziduri romane de sec. III, cu tot cu fundație, care era, în cea mai mare parte, în pământ? Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, iar un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea