SONDAJ: Locuitorii din orașe au nevoie de minimum 2.000 de lei pe lună pentru a face faţă cheltuielilor cotidiene
Peste 63% dintre românii care trăiesc în mediul urban susţin că au nevoie de cel 2.000 de lei pentru a face faţă cheltuielilor cotidiene, relevă un studiu social prezentat de Institutul Naţional de Statistică (INS).
La sate şi comune, 41,3% dintre românii intervievaţi au spus că se pot descurca cu venituri cuprinse între 1000 şi 2000 de lei. 25% dintre aceştia susţin că au nevoie de peste 3000 de lei, iar 16,7% declară că au nevoie de venituri cuprinse între 500 şi 1000 de lei pentru a îşi putea achita cheltuielile curente.
„Aprecierea sub aspect bănesc a nevoilor gospodăriilor demonstrează clar diferenţele mari între condiţiile de trai ale gospodăriilor din cele două medii de rezidenţă, în special în zona grupelor extreme de venituri considerate necesare. Astfel, dacă în mediul rural puţin peste 20% dintre gospodării se încadrează în primele două intervale de venituri (sume de până la 1.000 lei), în mediul urban aceste grupe sunt considerate corespunzătoare într-un procent de aproape 7% din gospodării. Dintre gospodăriile urbane, aproape 64% declară că ar avea nevoie pentru cheltuielile curente de sume care depăşesc 2.000 lei lunar”, apreciază specialiştii INS.
Potrivit sondajului, cele mai mici nevoi financiare, de până la 500 de lei, se înregistrează în familiile conduse de femei, cei cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani agricultorii, precum şi de gospodăriile care nu au în componenţă copii dependenţi. Oricum, ponderile acestor tipuri de gospodării se regăsesc în intervalul 4% – 6%.
Dacă luăm în considerare că salariul mediu este în jur de 2000 de lei, majoritatea celor chestionaţi, 46%, spun că le este dificil sau foarte dificil să suporte cheluielile curente lunare, iar 1 din 7 români spune că nu întâmpină probleme deosebite atunci când vorbesc de aceste cheltuieli.
Conform INS, 9% dintre români se împrumută prin diverse instrumente financiare: cumpărarea în rate, inclusiv prin leasing, a unor bunuri de tipul autoturismelor, echipamentului tehnic şi electronic etc, (43,6%) ṣi plata cheltuielilor pentru îmbunătăţirea, repararea, renovarea locuinţei (41,6%). Când a fost nevoie de achitarea cheltuielilor legate de sănătate, 4,9% dintre români s-au împrumutat de bani, 4,3 pentru investiţii şi doar 3,4% pentru educaţie şi îngrijirea copiiilor.
Oamenii de la ţară se împrumută mai puţin şi mai rar decât orăşenii, 5,4% faţă de 11,9%, iar gospodăriile conduse de bărbaţi sunt înregistrate mai multe împrumuturi faţă de cele conduse de femei (10,4% faţă de 5,8%), potrivit aceluiaşi studiu.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți Mâncaţi broccoli din belşug! Este sfatul oricărui nutriţionist şi ar trebui să-l respectaţi dacă vreţi dintr-o dată ca în farfurie să îşi găsească locul un aliment extrem de sănătos. Nu este o modă, nu este o recomandare generală de care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate4 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport3 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate3 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată