SONDAJ IRES la comanda Digi24: Diferență-record între PSD și PNL. Social-democrații ar urma să-i depășească pe liberali cu peste 20%, la alegerile de duminică
Potrivit unui sondaj IRES privind intențiile de vot ale românilor, realizat la comanda Digi24, PSD obține cel mai ridicat scor la alegerile parlamentare din 11 decembrie. 44% dintre cei chestionați spun că vor vota cu PSD, 23% vor vota cu PNL, cu USR spun că vor vota 7%, potrivit sondajului. 6% dintre respondenți spun că vor pune ștampila pe candidații ALDE, tot 6% vor alege PMP, în timp ce cu UDMR vor vota 5%, iar cu PRU – 4%.
Trei procente dintre respondenți intenționează să voteze un candidat independent, iar 2% vor vota cu alte partide.
În ceea ce privește prezența la vot, 42% dintre cei chestionați spun că vor vota cu siguranță la alegerile de duminică, iar 28% probabil vor vota. Pe de altă parte, 21% sunt siguri că nu vor merge la vot, iar 6% spun că probabil nu vor merge la urne duminică. 3 procente reprezintă indecișii.
Sondajul IRES arată, de asemenea, când și-au ales românii candidații pe care au de gând să-i voteze și în ce măsură campania electorală le-a schimbat părerea. Cei mai mulți (73%) spun că erau hotărâți încă dinaintea campaniei electorale. Doar 26% spun că au decis în timpul campaniei cu ce partdid vor vota.
Cei mai mulți dintre respondenți (87%) spun că s-au informat despre candidaţi de la televiziuni. Alte surse au fost ziare, site-uri de știri și rețele sociale. Doar 3% spun că și-au luat informațiile de la partide.
Pe de altă parte, doar 8% dintre cei chestionați spun că informaţiile aflate în campanie le-au modificat opţiunea de vot. 66% spun că nu și-au modificat opțiunile, 9 procente cred că nu au aflat nimic nou în campanie, iar 14% nu au urmărit campania.
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 6-7 decembrie pe un eşantion de 1.100 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice. Eroarea maximă este de +-2,9%.
Sociologul IRES Dan Jurcan estimează că prezența la vot va fi undeva la 42%, deoarece întotdeauna există o diferență între ceea ce declară oamenii că vor să facă și ceea ce fac cu adevărat.
„Ceea ce avem aici e o radiografie a acestui moment. Discutăm de intenție, nu comportament. Vom măsura comportamentul duminică, la exit poll. Discutăm de o intenție valabilă azi. Mai avem trei zile, e o dinamică destul de mare a campaniei în aceste ultime zile și e posibil să existe o diferență între ce înseamnă intenție și comportament și cifrele prezentate s-ar putea să sufere modificări”, a explicat sociologul.
Cât de sigur(ă) sunteţi că veţi vota la parlamentare?
Sigur nu voi vota – 21%
Probabil nu voi vota – 6%
Probabil voi vota – 28%
Sigur voi vota – 42%
Indecis(ă) – 3%
Când aţi luat decizia să votaţi un anumit partid?
Înainte de campanie – 73%
În timpul campaniei – 26%
Nu răspund – 1%
De unde v-aţi informat despre candidaţii la parlamentare?
Televiziune: Da – 87% Nu – 13%
Ziare: Da – 17% Nu – 83%
Prieteni/cunoştinţe: Da – 17% Nu – 83%
Reţele de socializare: Da – 15% Nu – 85%
Site-uri de ştiri: Da – 15% Nu – 85%
Familie: Da – 10% Nu – 90%
Radio: Da – 18% Nu – 82%
Partid: Da – 3% Nu – 97%
Pliante/broşuri/afişe: Da – 2% Nu – 98%
Altă sursă: Da – 4% Nu – 96%
Nu m-am informat: Da – 12% Nu – 88%
Informaţiile aflate în campanie v-au modificat opţiunea de vot?
Da – 8%
Nu – 66%
Nu am aflat nimic nou în campanie – 9%
Nu am urmărit campania – 14%
Nu ştiu/Nu răspund – 3%
Cu ce partid veţi vota?
PSD – 44%
PNL – 23%
USR – 7%
ALDE – 6%
PMP – 6%
UDMR – 5%
PRU – 4%
Candidat independent – 3%
Alte partide – 2%
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Ce nume se sărbătoresc de SFÂNTUL GHEORGHE 2025: Peste 900.000 de români își serbează onomastica în 23 aprilie
Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2025 • Nume derivate de la Gheorghe: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a. Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian. […]
Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026 se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta
Marțea Albă, a doua zi din Săptămâna Luminată. Ce e bine să faci ca să eviți ghinionul din anul acesta A treia zi de Paști este supranumită Marțea Albă, zi foarte importantă și notată tot cu cruce roșie în calendarul ortodox. Ce se întâmplă în această zi și care sunt cele mai cunoscute tradiții legate […]