Sondaj GeoPOL: În România, neîncredere generalizată faţă de regionalizare
Cei mai mulți români consideră regionalizarea un proces riscant, care modifică o structură ineficientă dar măcar stabilă, cu una tot ineficientă dar şi instabilă pe deasupra, cu dificultăţi de gestionare a schimbării şi cu repunerea în discuţie a federalizării şi a autonomiei pe criterii etnice, acestea sunt concluziile unui sondaj GeoPOL, prezentate de realitatea.net.
Sondajul a fost realizat în perioada 18-25 februarie 2013 pe un eşantion de 1.090 de persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3% , iar gradul de încredere de 95%.
Potrivit GeoPOL, 64% dintre români au auzit de proiectul de regionalizare administrativă a României, în timp ce 34,2% nu au auzit de el. Dintre cei familiarizaţi cu ideea regionalizării, 67,4% nu sunt de acord cu desfiinţarea judeţelor, 24,2% sunt de acord, în timp ce 8,4% nu ştiu sau nu răspund.
Majoritatea românilor (53%) consideră că regionalizarea va duce la apariţia unor lideri politici locali foarte puternici. 25,1% nu sunt de acord cu această teză, iar 21,9% nu ştiu sau nu răspund.
Pe de altă parte, românii sunt de părere că regionalizarea va duce la creşterea birocraţiei şi a cheltuielilor publice: 43,9%. La polul opus, 20% cred că va duce la reducerea cheltuielilor şi a birocraţiei, iar alţi 20% consideră că nu se va schimba nimic.
În plus, 79,7% dintre români nu sunt de acord cu crearea unei regiuni care să conţină judeţele cu populaţie majoritar maghiară, doar 14,4% agreând această variantă, in timp ce 5,9% nu ştiu sau nu răspund.
Românii vor ca liderii regiunilor administrative să fie aleşi de populaţie (62,7% s-au exprimat în acest sens), 11,3% sunt de părere că aceştia ar trebui aleşi de reprezentanţii autorităţilor locale, iar 8,3% şi-ar dori ca respectivii să fie numiţi de Guvern. Cel mai interesat partid de regionalizare este perceput a fi PSD, (27,6%), urmat de UDMR (23,3%), PDL (9,4%) şi PNL (6,3%).
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun