Solicitările Rusiei pun în pericol acordul nuclear iranian: „Ar trebui încheiat cu maximă urgenţă”
Solicitările Rusiei pun în pericol acordul nuclear iranian: „Ar trebui încheiat cu maximă urgenţă”
Acordul aproape finalizat asupra programului nuclear iranian s-ar putea prăbuşi din cauza cererilor Rusiei, au avertizat sâmbătă Franţa, Marea Britanie şi Germania, în timp ce Moscova vrea ca prin acest acord să-şi vadă garantat comerţul cu Teheranul.
Citește și: Rusia a elaborat două scenarii de catastrofe ecologice nucleare: Anunțul șefului serviciilor secrete militare din Ucraina
Negociatorii au ajuns la etapele finale ale discuţiilor pentru restabilirea aşa-numitului acord JCPOA, care a ridicat sancţiunile împotriva Iranului în schimbul reducerii programului său nuclear, văzut de mult timp de către Occident ca acoperire pentru dezvoltarea bombelor atomice, aminteşte agenția Reuters, citată de Agerpres.
Cu toate acestea, sâmbăta trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut în mod neaşteptat garanţii extinse că comerţul Rusiei cu Iranul nu ar fi afectat de sancţiunile impuse Moscovei pentru invazia Ucrainei.
Citește și: Rusia sfidează NATO: Convoaiele care livrează arme în Ucraina vor fi atacate. „Sunt ținte legitime”
„Nimeni nu ar trebui să caute să exploateze negocierile JCPOA pentru a obţine asigurări care sunt separate de JCPOA”, au declarat Franţa, Marea Britanie şi Germania – aşa-numitele părţi europene E3 la acordul din 2015 – într-un comunicat comun.
„Acest lucru riscă să conducă la colapsul acordului”, notează părţile.
Acordul aflat pe masă ar trebui încheiat cu maximă urgenţă, au adăugat aceste părţi.
Washingtonul a insistat deja că nu va fi de acord cu cererile Rusiei.
Discuţiile internaţionale de 11 luni urmăresc să readucă Iranul în conformitate cu restricţiile acordului asupra promovării rapide de către Teheran a activităţilor nucleare şi să aducă Statele Unite înapoi în acordul din care au ieşit în 2018 sub fostul preşedinte Donald Trump.
Pieţele petroliere urmăresc îndeaproape progresul discuţiilor pentru a vedea dacă ar putea fi ridicate restricţiile asupra exporturilor de ţiţei iraniene, ceea ce ar ajuta la compensarea întreruperii aprovizionării din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
sursa: hotnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii