Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la pensie militară de stat – PROIECT
O propunere legislativă care reglementează modul de acordare a pensiilor militare de stat pentru soldaţii şi gradaţii profesionişti a fost înregistrată la Camera Deputaţilor de către mai mulţi deputaţi PSD, printre care şi preşedinţii Comisiei de Apărare a Camerei şi Comisiei pentru controlul activităţii SIE.
Propunerea legislativă vizează modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale şi este iniţiată de 7 deputaţi PSD, respectiv: Căprar Dorel-Gheorghe (preşedintele Comisiei de Apărare a Camerei), Weber Mihai (preşedintele Comisiei comune pentru controlul activităţii SIE), Andrei Alexandru-Ioan, Bontea Vlad, Cuc Alexandru-Răzvan, Todor Adrian, Tripa Florin-Dan.
Modificările propuse de deputaţii PSD vizează Legea nr. 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti. Astfel, articolul 18 al acestui act normativ ar urma să se modifice şi să aibă următorul cuprins:
„1) Soldaţii şi gradaţii profesionişti au dreptul la pensie militară de stat, potrivit legii.
2) Soldaţii şi gradaţii profesionişti, pensionari militari, cărora li s-a conferit Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru 15, 20, 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% din cuantumul pensiei, similar cadrelor militare, potrivit legislaţiei în vigoare”.
Totodată, iniţiatorii propunerii legislative modifică şi articolul 1 al Legii nr. 573/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei, care ar urma să aibă următorul cuprins:
„Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă ofiţerilor, funcţionarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalete cu gradele de ofiţeri şi preoţilor militari, din MApN, MAI, MJ, SRI, SIE, SPP şi STS care au 15, 20 şi 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale”.
În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că în prezent există o serie de diferenţe între drepturile celor două categorii de personal – cadre militare, respectiv soldaţi şi gradaţi profesionişti şi că modificările propuse sunt menite să asigure cadrul legal necesar implementării măsurilor ce se impun pentru creşterea atractivităţii profesiei militare, extinderea bazei de selecţie şi motivarea personalului existent.
Potrivit expunerii de motive, semnată de iniţiatorii propunerii legislative, demersul nu implică alocarea unor fonduri suplimentare în perioada 2017-2020 întrucât beneficiarii Semnului onorific În Serviciul Patriei prevăzuţi de acest proiect de lege vor valorifica acest drept la momentul ieşirii la pensie, care se va produce din anul 2021, când se vor face şi primele alocări bugetare.
Sursa: businessmagazin.ro, mediafax.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Publicitate electorală: Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public
Alianța PNL-PSD prinde rod și la Alba Iulia, în jurul banilor și domeniului public PSD și PNL = lovele. E un lucru pe care tot mai mulți oameni îl văd și înțeleg, în ciuda unui teatru ieftin în care cele două partide mimează cearta. PNL și PSD nu doar că guvernează împreună, însă iubirea de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii