Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Editorial

Sofisme cu cianură

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Am citit zilele trecute o pastilă de pe blogul lui Stelian Tanase – „Pârâcioşii”: „Cei mai detestaţi  în şcoală erau pârâcioşii. Erau în fiecare clasă câţiva elevi care ridicau mâna şi ziceau tare că X copiază la teză, sau că Y citeşte pe sub bancă. Fapta te izola, îţi aducea un discredit absolut, nimeni nu mai vorbea cu respectivul. […] Mai târziu, am observat că obiceiul era adânc încetăţenit în lumea românească. Se turna la greu, se pârau colegii pentru te miri ce. Se denunţa vecinul că şi-a luat o Dacie, se informau autorităţile că X ascultă Europa liberă sau că are rude în străinătate.[…] Şi astăzi delaţiunea face ravagii, şi e la mare preţ. […]  Acum se toarnă mai mult la Parchet şi prin presă. Se toarnă partenerul de firmă pentru că X vrea să îl înlăture. Se toarnă pentru corupţie soţul cu care dna Y e în divorţ. Astea ar fi din clasa medie şi prostimea. Elitele româneşti (politicieni de vârf, intelectuali, gazetari, oameni de afaceri ) au de asemenea obiceiul delaţiunii, dar nu o fac la Bucureşti, ci în străinătate.[…] E aceeaşi poveste mizeră.”
Abordarea nu e singulară şi ideea de bază se regăseşte de fapt în vocile baritonale ale multor lideri de opinie ai momentului. Poate de înţeles până la un punct în cazul autorului citat, marcat pe bună dreptate de urmăritorii săi de dinainte şi de după ’89,  generalizarea de acest tip mi se pare periculoasă şi iresponsabilă. Pentru că nu e acelaşi lucru raportarea la securitate a unor oameni care nu făceau în realitate nimic rău, cu demascarea unor grave ilegalităţi sau a unor comportamente vădit imo­rale, cu consecinţe serioase şi victime multiple, directe sau colaterale. Nu e totuna să-ţi pârăşti vecinul că a primit cafea din RFG sau că se exprimă liber cu a denunţa fapte de corupţie, furturi sau găşti mafiote. Amestecarea noţiunilor nu e decât un sofism distructiv, bazat pe sensibilitatea românească la delaţiunea securistă.
Pare să existe un soi de mentalitate care ne face să ne simţim vinovaţi că denunţăm un rău, când ar trebui poate să fie o datorie morală şi civică să facem asta. O mentalitate care induce un val de compasiune pentru infractorul prins (mai ales când e un personaj charismatic). A greşit, îl înţelegem, că doar oameni suntem, i se poate întâmpla oricui, să nu-l acuzăm în mod exagerat, căci nu suntem nici noi fără de păcat. Îl analizăm cu severitate şi îl condamnăm adesea mai degrabă pe cel care a scos fapta la iveală – cel mai probabil un ticălos mânat de interese sau un personaj plin de resentimente şi ură. Căci a demasca un rău e un rău în sine. Or, ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face. În realitate, o astfel de atitudine e cât se poate de toxică. E compasiune greşit înţeleasă. O proastă interpretare a datoriei creştine. În fapt, ar trebui să ne fie milă de victimele acestor fapte, care, adesea, suntem noi toţi. Ar trebui să ne fie milă de cel care a studiat şi intră în concurenţă într-o luptă inegală cu cel care a copiat, de cel care merge pe căi legale şi nu are nicio şansă în faţa coruptului sau/şi a corupătorului, de cel care a inovat faţă de cel care a plagiat, de cel care s-a sacrificat pentru adevăr faţă de impostori sau promotorii lor.
Iar cât priveşte minciuna ca datorie patriotică, ideea e la fel de falsă şi de găunoasă. Într-o astfel de logică, Doina Cornea şi ceilalţi disidenţi ar trebui înfieraţi pentru impietatea de a fi dezvăluit Occidentului abuzurile comuniste. Nu cred că avem datoria de a ne solidariza orbeşte cu răul şi mi se pare foarte dăunătoare inocularea unei mentalităţi de coabitare cu el. Răul nu devine bun pentru că e al nostru. Şi de fapt nu e al nostru, e al celui care l-a comis, care trebuie să plătească pentru asta şi de care mi se pare normal să ne distanţăm ferm şi imediat. Sunt de acord că nu e cazul să ne punem mereu umil cenuşă în cap în faţa Occidentului sau să ne exhibăm mereu defectele, scuzându-ne tot timpul pentru ele. Dar nici nu avem datoria generală de a ascunde răul, de a ni-l asuma ca pe o culpă comună. Cred că mai degrabă avem obligaţia de a-l stârpi, şi  pentru asta primul pas e să-l recunoaştem, să-i conştientizăm şi admitem gravitatea. Iar pentru o imagine mai bună în faţa lumii ar fi suficient să ne evidenţiem valorile autentice şi să le promovăm, fără a încerca zadarnic să machiem hidos şi să mascăm monştri în păpuşi ingenue de porţelan.
Ioana Romana LAURENŢIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Published

on

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea