Șoferii sancționați pentru lipsa rovinietei scapă de amendă dacă nu sunt înștiințați în 4 luni. Proiect de lege adoptat
Deputații au adoptat, marți, ca for decizional, un proiect de modificare a OG nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și trecere pe drumurile naționale (rovinietă), care prevede ca sancțiunile aplicate pentru lipsa acesteia să se prescrie după 4 luni de la data constatării, nu după 6 luni, cum era până acum specificat în lege.
Camera Deputatilor este for decizional, așa că legea merge la promulgare la președintele Iohannis și va intra în vigoare la 6 luni după publicarea în Monitorul Oficial. Aceeași lege mai prevede ca procesul verbal nu mai trebuie sa fie insotit de fotografii doveditoare.
“După alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) si (11):
(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei;
(11) Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. asigură accesul utilizatorilor la baza de date pentru verificarea existenței și valabilității rovinietei și peajului.”
În plus, procesul-verbal de constatare se transmite obligatoriu în 60 de zile de la constatare și nu trebuie însoțit de fotografii doveditoare pentru amendă. În intervalul dintre data săvârșirii contravenției și data comunicării procesului-verbal de constatare nu se mai poate aplica altă sancțiune.
Justificarea acestei măsuri a fost dată în cadrul Comisiei de transporturi din Camera Deputaților, care a dat aviz pozitiv proiectului, dar a adus câteva amendamente, printre care și cel privind lipsa fotografiilor: “În caz similar, la contravențiile privind înregistrarea depășirii vitezelor, s-a interzis utilizarea fotografiilor, pentru protecția persoanelor. Actul doveditor al lipsei rovinietei este chiar procesul-verbal de contravenție care specifică acest lucru.”
Alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(4) În cazul utilizatorilor români, dacă se constată prin intermediul sistemelor de camere video lipsa rovinietei valabile sau a peajului valabil, în baza datelor privind utilizatorul vehiculului, furnizate de Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, personalul care efectuează controlul conform alin. (2) lit. c) pct. (ii) constată săvârșirea contravenției, încheie procesul verbal de constatare a contravenției și aplică sancţiunea contravențională.”
Alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins:
”(8) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării contravenței. În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției, nu se pot încheia alte procese verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.”
La articolul 9 după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (41) cu următorul cuprins:
”(41) În cazul vehiculelor înmatriculate în alte state, pentru procesele verbale de constatare a contravenției pentru încălcarea prevederilor prezentei legi, sunt aplicabile prevederile art. 611 alin. (8) din Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare.”
sursa:legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun