Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Curier Județean

Soborul Sfântului Ioan-Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Soborul Sfântului Ioan – Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului.

La 7 ianuarie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Soborul Sfântul Ioan Botezătorul prin care se încheie ciclul de praznice ale Naşterii, Tăierii Împrejur şi Botezului Domnului nostru Iisus Hristos. Este una dintre cele mai mari sărbători înainte de Paștele 2021. Paștele ortodox 2021 se sărbătorește în 2 mai, iar Pastele catolic 2021  se sărbătorește în 4 aprilie.

Este o rânduială a Bisericii ca după un praznic împărătesc să fie pomenită persoana sau persoanele care au contribuit la împlinirea unei lucrări mântuitoare. Astfel, a doua zi după sărbătoarea Botezului Domnului se face pomenirea Soborului Sfântul Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Domnul Hristos şi care a pregătit omenirea pentru a primi, prin pocăinţă, Evanghelia Împărăţiei lui Dumnezeu.

Despre Sfântul Ioan scriu toţi cei patru evanghelişti, care ne prezintă naşterea minunată de la Dumnezeu, prin părinţii Zaharia şi Elisabeta (Luca 1), viaţa sa în pustie şi pregătirea pentru misiunea pe care Dumnezeu i-o va încredinţa – aceea de Înainte-Mergător, Botezător, Martor şi Mărturisitor al Mântuitorului Iisus Hristos.

Citește și: Mesaje de Sfantul Ion Botezătorul• SMS-uri haioase de Sfântul Ioan • Urări şi felicitări de „La mulţi ani” pentru Ioan, Ion, Ioana, Ionuţ

El propovăduia pocăinţa şi boteza cu apă în râul Iordanului. Mesajul Sfântul Ioan era: “Pocăiţi-vă că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Matei 3, 2…) şi “Faceţi roade vrednice de pocăinţă.” (Luca 3, 8).

Botezul lui Ioan era botezul cu apa Iordanului, era botezul pocăinţei în nădejdea iertării. Doar prin Botezul în Hristos şi cu Hristos omul a primit şi primeşte iertarea păcatelor şi darurile Duhului Sfânt, prin Taina Mirungerii. “Cine nu se va naşte din apă şi din Duhul Sfânt nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu.” (Ioan 3, 5), zice Domnul Hristos.

Sfântul Ioan Botezătorul şi-a împlinit chemarea sa dumnezeiască ducând o viaţă de asceză şi rugăciune, mărturisindu-L pe Hristos înainte de Botez (Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii.” – Ioan 1, 29-30), la Botez (mărturisind arătarea Sfintei Treimi sau Teofania – Ioan 1, 32-34) şi după Botez (Luca 7, 18-23, când continuă să boteze în Iordan, dar le spunea clar ucenicilor lui că nu el este Hristosul, ci Iisus). Sfântul Ioan Botezătorul a fost smerit, zicând “Acesta – adică Domnul Hristos – trebuie să crească, iar eu să mă micşorez – Ioan 3, 30), a avut o verticalitate a vieţii şi a învăţăturii (prin atitudini tranşante în faţa lui Irod Agripa, a cărturarilor şi a fariseilor) şi nu în ultimul rând

Sfântul Ioan a avut un spirit de jertfă până la sacrificiul suprem.

În această zi de mare sărbătoare toţi creştinii şi, în special, cei care-i poartă numele: Ioan, Ion, Ioana, Ionela trebuie să-l prăznuiască creştineşte, prin participare la Sfânta Liturghie, împărtăşire şi apoi bucurie cumpătată în jurul mesei cu cei dragi.

Pr. Sabin VODĂ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Tânăr din Sebeș, cu mandat de executare pentru conducere fără permis, reținut de polițiști și depus în Penitenciarul Aiud: Va sta un an și 10 luni după gratii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr din Sebeș, cu mandat de executare pentru conducere fără permis, reținut de polițiști și depus în Penitenciarul Aiud: Va sta un an și 10 luni după gratii Un tânăr din Sebeș, cu mandat de executare pentru conducere fără permis, a fost reținut de polițiști și depus în Penitenciarul Aiud unde va sta un an […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea