Rămâi conectat

Actualitate

Slujbă de pomenire a Reginei Ana, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Mesajul transmis de către ÎPS Irineu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

"Catedrala Reîntregirii Neamului și a Încoronării" Alba-IuliDuminică, 7 august, în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a avut loc, după Sfânta Liturghie,  o slujbă de pomenire a Reginei Ana a României. La finalul acestui moment de rugăciune, părintele Consilier cultural Oliviu Botoi a dat citire mesajului transmis de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, după care,  Marilena Rotaru, o cunoscută susţinătoare a Regalităţii, a elogiat personalitatea marcantă a Reginei.

Mesajul ÎPS Irineu, Arhiepiscop Ortodox de Alba Iulia, la slujba Parastasului pentru Regina Ana

”La începutul lunii august, anul mântuirii 2016, a trecut în lumea veşniciei Regina Ana. A plecat dintre cei vii cea care a fost consoartă bună şi credincioasă înţeleptului nostru Rege, Mihai I al României. Odrăslită din neam princiar, această fiinţă aleasă a primit numele Ana, pe care l-au avut, în timpuri străvechi, mama profetului Samuel şi mama Născătoarei de Dumnezeu.

Asemenea acestor femei ilustre, ea a fost împodobită cu remarcabile valenţe morale, purtând în nucleul familiei şi, apoi, în complexul vieţii sociale, bogăţiile sensibilităţii sale, intuiţiei sale, generozităţii şi statorniciei sale. Ea a fost, prin excelenţă, femeia virtuoasă care „a vegheat la propăşirea casei sale” (cf. Pilde 31, 27).

Alături de suveranul nostru exilat, Regina a îndurat cu stoicism multe asperităţi, lipsuri şi suferinţe. Decenii la rând, şi-a câştigat „pâinea cea de toate zilele” (Mt. 6, 11), în sudoarea frunţii sale, trecând prin nenumărate greutăţi pentru a-şi întreţine familia dragă.

Ca soţie şi-a unit destinul ei de acela al unui bărbat demn, într-o legătură de dăruire reciprocă, întru servirea convieţuirii şi a vieţii, dovedindu-se „mai de preţ decât mărgeanul” (Pilde 31, 10). Ca mamă, s-a transformat în zâmbetul lui Dumnezeu pentru odraslele sale princiare aduse la lumină, pe care le-a crescut bine, făcându-se punct de referinţă în drumul vieţii lor.

Regina Ana a dorit fierbinte să vadă România despre care Majestatea Sa Regele Mihai îi vorbea mereu, cu pasiune şi dor. ,,Când a venit plinirea vremii” (cf. Gal. 4, 4), adică termenul hotărât de Dumnezeu, ea a ajuns în spaţiul nostru mioritic, pe care l-a îndrăgit mult, preţuind, totodată, tezaurul nostru etnic. Astfel, în scurt timp, a câştigat iubirea şi admiraţia românilor.

Întrucât Regina „şi-a împlinit călătoria” (cf. II Tim. 4, 7), trupul ei va fi aşezat în cripta regală de la Mănăstirea Curtea de Argeş. Acolo, acesta va dormi somnul dulce al morţii până la învierea cea de obşte, când cu toţii ne vom ridica din mormintele noastre, ca pasărea Phoenix din propria-i cenuşă.

De acum înainte, mulţi pelerini, îndeosebi cei care iubesc Monarhia Română, vor veni la mormântul ei ca să-i aducă un pios omagiu. Poposind aici, putem primi de la scumpa noastră Regină pildă şi îndemn de a avea o conduită nobilă ca, după moartea noastră, să înrâurim generaţiile viitoare prin puterea unui exemplu frumos, edificator şi nemuritor.

Odihnească-se în pace!

Veşnica ei pomenire!

† IRINEU

 Arhiepiscop al Alba Iuliei”

Reamintim că Majestatea Sa Regina Ana a României, soţia Regelui Mihai I al României, a murit la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia. Sicriul cu trupul neînsufleţit urmează să fie adus în ţară în data de 9 august, pe Aeroportul Otopeni, iar apoi va fi dus la Castelul Peleş (9 august) şi la Palatul Regal din Capitală (11 august), înmormâtarea urmând să aibă loc în 13 august, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în Parcul Arhiepiscopiei Curtea de Argeş.

sursa: reintregirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea