Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Politică Administrație

Situația Cinematografului Dacia Alba Iulia s-a împotmolit! Florin Roman: Mircea Hava, în eroare, din cauza dezinformării

Bogdan Presecan

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

Cinematograful Dacia. Dacă ieri vă prezentam vestea bună că Cinematograful Dacia din Alba Iulia a fost trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al municipiului, acest fapt reprezentând o soluție în vederea reabilitării singurului cinematograf din oraș, astăzi suntem nevoiți să revenim asupra subiectului, oarecum împotmolit, în urma declarațiilor primarului Mircea Hava, care a afirmat ieri că administrația locală nu poate prelua obiectivul cu pricina, din cauza faptului că situația sa este practic blocată din punct de vedere juridic.

În acest sens, Florin Roman, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, a organizat o scurtă conferință de presă în cadrul căreia a precizat că primarul se află într-o eroare în ceea ce privește subiectul cinematografului, fiind practic dezinformat de consilierii și juriștii instituției pe care o conduce. Roman a vorbit chiar de “o crasă incompetență la nivelul juriștilor din cadrul Primărirei municipiului Alba Iulia”, afirmând că în cazul în care municipalitatea refuză preluarea cinematografului, acesta poate fi preluat de consiliul județean care se va ocupa de reabilitarea sa.

“Potrivit prevederilor legale, Cinematograful Dacia din Alba Iulia a fost trecut din domeniul privat al statului în domeniul public al municipiului. Urmează încheierea protocolului de primire / predare între primarul municipiului Alba Iulia și mandatarul “Regia RADEF Bucuresti”. În caz de recurs al primăririei de a prelua acest cinematograf, îl putem prelua la Consiliul Județean Alba, printr-o hotărâre de consiliu local de trecere a cinematografului Dacia din domeniul public al municipiului în domeniul public al județului, și o hotărâre de consiliu județean prin care preluăm cinematograful în proprietatea CJ Alba.

Cineva i-a pus primarului Mircea Hava o hârtie în față, care reprezintă un articol de presă din 11 martie, între timp însă problema a fost reglementată din punct de vedere juridic, prin apariția legii de respingere a acelei ordonanțe. În 18 mai, legea a fost publicată în Monitorul Oficial și practic vorbim de o crasă incompetență la nivelul juriștilor din cadrul Primărirei municipiului Alba Iulia.

Nu cred că a fost o dezinformare voită din partea lui Mircea Hava, cred că pur și simplu, primarului i s-a pus în față un articol de ziar, repet, nu o adresă oficială, nu un document oficial, iar dânsul nu a avut timp să verifice dacă ceea ce scrie acolo este corect sau nu”, a precizat Florin Roman.

Promlema juridică semnalată de primar se referea la o decizie a Curții de Apel București prin care Ordinului Ministrului Culturii și Patrimoniului Național ce dispune trecerea tuturor cinematografelor în subordinea primăriilor și administrațiilor locale este suspendat. Documentul prezentat de Mircea Hava reprezenta un articol de presă, iar informația nu mai era de actualitate.

În acest sens Roman a prezentat documentele oficiale primite de la Ministrul Culturii, Daniel  Barbu, în care se specifică: „După cum vă este cunoscut, în data de 18.04.2013, a fost promulgată Legea nr. 105/2013, privind respingerea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 47/2011, privind reglementarea situației juridice a unor săli și grădini de spectacol cinematografic, precum și a altor imobile. Respingerea Ordonanței de urgență echivalează cu abrogarea reglementărilor instituite prin acesta și cu revenirea la situația anterioară adoptării actului normativ.

Prin urmare, în conformitate cu dispozițiile art. II pct.1 din Legea nr. 328/2006 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr 39/2005, privind cinematografia, cu modificările și modificările ulterioare, sălile și clădirile de spectacol cinematografic prevăzute în anexa nr. 1 la Ordonanța Guvernului 39/2005 privind cinematografia aprobată cu modificările și completările prin Legea nr. 328/2006, cu modificările și completările ulterioare, aflate în domeniul privat al statului și în administrația Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor „Romania Film” împreună cu terenurile și bunurile mobile aferente sunt în domeniul public al unităților administrativ-teritoriale locale, comunale, orășenești, municipale și a sectoarelor municipiului București, după caz, și în administrarea consiliilor locale respective.”

Astfel, documentul precizează că transferul cinmatografului poate fi pus în aplicare prin încheierea protocolului între primarul unității administrativ-teritoriale, beneficiare și a reprezentantului trimis de către conducerea „România Film”.

 Declaratie integrală Florin Roman:


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Podul peste râul Mureș între Blandiana și Șibot, mai aproape de realitate. Primăria comunei Blandiana a lansat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor

Bera Larisa

Publicat

în

Podul peste râul Mureș între Blandiana și Șibot, mai aproape de realitate. Primăria comunei Blandiana a lansat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor Administrația comunei Blandiana, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevedere executarea restului de lucrări necesare pentru finalizarea construcției podului peste râul Mureș în comuna Blandiana. Valoarea estimată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea