Rămâi conectat

Actualitate

Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2024: România ceruse o derogare de aplicare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2024: România ceruse o derogare de aplicare

Sistemul e-Factura va deveni obligatoriu de la 1 ianuarie 2024 în relația business-to-business (B2B), o decizie în acest sens fiind dată joi de Consiliul UE.

România ceruse o derogare de aplicare (de la legislația comunitară de TVA pentru a extinde sistemul pentru toate operațiunile comerciale), iar ulterior a venit cu o modificare.

*Este vorba despre Decizia (UE) 2023/1553

Conform documentului, România susține că facturarea electronică obligatorie pentru tranzacțiile dintre persoane impozabile stabilite în România, împreună cu obligația de a raporta datele privind tranzacțiile respective către autoritățile fiscale, ar fi benefică în privința combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Aceasta ar permite autorităților fiscale să verifice coerența dintre TVA declarată și TVA datorată în timp util și în mod automat.

O astfel de verificare automată ar îmbunătăți semnificativ competențele analitice ale autorităților fiscale române.

“În plus, introducerea facturării electronice obligatorii ar fi un instrument puternic pentru urmărirea în timp real a lanțurilor de fraudare în materie de TVA, permițând autorităților fiscale să ia măsuri imediate pentru a identifica și pentru a stopa participarea persoanelor impozabile la astfel de activități frauduloase”, menționează decizia.

Conform sursei citate, România consideră că introducerea măsurii speciale ar aduce beneficii și persoanelor impozabile, prin digitalizarea proceselor de facturare și prin reducerea sarcinii lor administrative, asigurând, în același timp, un mediu concurențial echitabil pentru persoanele impozabile.

„Digitalizarea proceselor de facturare ar permite plăți mai rapide, economii legate de costurile de transmitere, prelucrarea rapidă și ieftină a datelor cuprinse în facturi și costuri reduse de arhivare pentru persoanele impozabile. Introducerea măsurii speciale ar conduce la eliminarea obligației actuale de raportare a informațiilor privind livrările și prestările interne, reducând sarcina administrativă pentru persoanele impozabile”, se mai spune în document.

Având în vedere domeniul larg de aplicare și noutatea măsurii speciale, este important să se evalueze impactul acesteia asupra combaterii fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA și asupra persoanelor impozabile.

„Prin urmare, în cazul în care consideră că este necesară o prelungire a măsurii speciale, România ar trebui să transmită Comisiei, alături de cererea de prelungire, un raport care să conțină evaluarea măsurii speciale din perspectiva eficacității acesteia în combaterea fraudei și a evaziunii fiscale în domeniul TVA și în simplificarea colectării TVA”, conform documentului.

Reamintim că momentan sistemul e-factura se aplică în relația mediului de afaceri cu stat (B2G) pentru bunurile cu risc fiscal ridicat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Modificări în Legea pașapoartelor 2025: Pașaportul simplu electronic, livrat gratuit la orice adresă din țară

Bera Larisa

Publicat

în

Modificări în Legea pașapoartelor 2025: Pașaportul simplu electronic, livrat gratuit la orice adresă din țară De la 1 ianuarie 2025, legea pașapoartelor a suferit modificări, ceea ce face procesul de obținere al documentului mai simplu și mai accesibil. Schimbări aduse de Ministerul Afacerilor de Interne constau în livrarea gratuită a pașapoartelor simple electronice la orice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea