Rămâi conectat

Cultură Educație

Sindicatul asistenţilor personali din Aiud câştigă bătălia în instanţă cu administraţia locală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Din diferite motive, independente de voinţa noastră, articolul de mai jos nu a apărut în paginile cotidianului nostru la momentul când informaţiile ce stau la baza lui au ajuns în posesia noastră. Ne facem însă, acum, datoria de onoare de a-l publica, chiar dacă între timp situaţia este posibil să fi evoluat de altă manieră decât aşa cum am prevăzut noi. Este vorba aici despre drama asistenţilor personali din Aiud, ca şi a celor din alte localităţi, determinată de refuzul unor primării de a-i mai plăti pe aceştia, ceea ce determină privarea de îngrijire şi supraveghere a persoanelor cu handicap grav.
În cotidianul nostru au apărut deja câteva articole pe această temă, dar situaţia de la Aiud ne-a atras atenţia în mod special. Pe scurt, după cum ne-a informat consilierul juridic Nicolae Ţon, preşedintele Sindicatului „Asistentul Personal” din Aiud, dânsul a obţinut în instanţă suspendarea aplicării hotărârii de consiliu local (HCL 37/31.01.2011), prin care se decidea încetarea plăţii asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav din Aiud. Într-un articol apărut în cotidianul nostru ulterior sentinţei pronunţate în acest sens la Tribunalul Alba (nr. 527/CAF/2011) primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan, afirma că: „suspendarea aprobată de instanţă are durată limitată de 60 de zile, conform art. 14 din Legea 554/2004…”. Faţă de această declaraţie a edilului şef al Aiudului, juristul Nicolae Ţon a făcut următoarele afirmaţii şi aprecieri (prea puţin măgulitoare) faţă de echipa administrativă din Aiud: „Consider că domnul primar nu ştie să citească un articol de lege, deşi acesta este scris în limba română, şi nici doamna purtător de cuvânt Ada Rus, care compune dezinformări în scris, sau le diseminează în timp ce se zbenguie pe la TV şi radio. În speţa de faţă Sindicatul «Asistentul Personal» Aiud a solicitat instanţei de judecată, în dosarul cu numărul 2047/107/2011 suspendarea de punere în aplicare a HCL 37/31.01.2011, prin care se disponibiliza un număr oarecare de asistenţi personali, începând cu data de 1 aprilie a anului curent, până la soluţionarea pe fond a acţiunii. Asta înseamnă că suspendarea va fi valabilă până când instanţa de fond se va pronunţa cu privire la contestaţia hotărârii respective de consiliu local, ceea ce poate însemna o lună de zile, sau două, sau mai mult… Nu ştiu de unde a dedus primarul din Aiud că suspendarea hotărârii este de numai 60 de zile!
Pentru a înţelege acel articol 14 din Legea 554/2004, pe care-l invocă, domnul primar şi doamna Ada Rus trebuie să se înscrie la Facultatea de Drept şi, cam în patru ani, se vor edifica asupra conţinutului lui, interpretându-l corect. Reamintesc celor doi că Tribunalul Alba, în baza probelor existente la dosar, a hotărât: «Suspendă HCL 37/31.01.2011, adoptată de pârâtul Consiliul Local al municipiului Aiud, până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a prezentei cauze, care are ca obiect anularea actului administrativ suspendat…» Deci suspendarea actului va fi menţinută pe toată perioada de judecată, nu doar pentru o perioadă de 60 de zile!” Nu am redat cele mai dure expresii utilizate de juristul Nicolae Ţon la adresa incompetenţei celor din Primăria Aiud, dar am considerat că trebuie să facem publică declaraţia sa, pentru a fi de ajutor şi altor asistenţi personali ce se confruntă cu situaţii similare. Nu ştim, în cazul de mai sus, cum au evoluat lucrurile după ce ne-a contactat dl. Ţon, dar bănuim că a avut câştig de cauză, aşa cum ar fi logic, şi îl aşteptăm la redacţie pentru mai multe detalii.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga Elevul fruntaș Daniel Cârnaț s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea