Actualitate
Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos
Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare
Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE. FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului
Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală din aceasta zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Credinţa spune că trebuie să mergem la biserica pentru a participa la slujbă de scoatere a aerului, dar şi pentru a trece, simbolic, pe sub acesta.
În Vinerea Mare, in tradiţia populară sunt interzise mâncărurile la cuptor, iar dimineaţa, chiar înainte de răsăritul soarelui, se zice că e bine să alergăm desculţi prin roua sau ape curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul.
În bisericile din întreaga ţară, încă de aseară au început slujbe dinaintea celei mai mari, cea a Învierii. În joia mare s-au ţinut deniile, adică citirea celor 12 evanghelii. Tot în ziua dinaintea Vinerii Mari, credincioşii şi-au adus aminte şi de cei trecuţi în nefiinţa. Când se întorc de la biserica aprind focul în curte şi se bat toaca.
În această perioada, până la Învierea Domnului, credinţa şi obiceiurile romanilor se întalnesc. Câteva sfaturi duhovnicesti pe care oamenii ar trebui sa le respecte cu sfintenie, i-ar putea ajuta să aibă sanatate şi prosperitate în toată perioada anului. Credincioşii merg la Biserică pentru a se spovedi şi pentru a primi Sfânta Împărtăşanie. Din bătrâni, sunt respectate cateva traditii care sunt acceptate si de Biserica Ortodoxa.
Citeşte şi: Mesaje de Paste • Urări, felicitări frumoase de Paşte fericit • SMS-uri haiose şi amuzante de Sfintele Paşti
În Vinerea Mare, dimineaţa, înainte de răsăritul soarelui, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scaldau tainic în ape curgătoare crezând ca, in felul acesta, vor fi sănătoşi pe tot parcursul anului. Seara, însa, întreaga suflare a satului bucovinean mergea la biserică pentru a participa la slujbă de scoatere a aerului şi pentru a trece pe sub acesta.
Ouale nu se vopsesc în Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopsească ouale fie în Joia Mare, fie sâmbăta, înaintea Paştelui, în niciun caz în Vinerea Mare. În această zi, nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouale să fie vopsite în rosu deoarece aceasta culoare este sângele Mantuitorului. În Vinerea Mare, credincioşii ţin Post Negru pentru iertarea păcătelor şi pentru a avea spor şi sanatate.
Un alt obicei din Vinerea Mare este legat de pomenirea celor morţi. Oamenii împart câni, tradiţia vorbeste despre Cănile din Joia Mare, pe care le dau peste mormant celui care le primeşte. În popor se mai spune că este bine să se aprindă o lumanare la mormânt sau în curtea casei pentru că, în ultima zi de pomenire a morţilor din Postul Mare, cei plecaţi se intorc acasa.
Scaldatul ritual. Este un simbol al curăţării trupeşti şi sufleteşti care se face în Vinerea Mare. De asemenea, în Duminica Paştelui, credincioşii se spală cu apă in care au pus un ou roşu si un bănuţ de argint.
Actualitate
Percheziții DNA la ISCTR Cluj într-un dosar de luare de mită: Ispectoratul are ca arie de responsabilitate și judeţul Alba
Percheziții DNA la ISCTR Cluj într-un dosar de luare de mită: Ispectoratul are ca arie de responsabilitate și judeţul Alba
În cursul dimineții de miercuri, 4 octombrie, șeful Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transportului Rutier (ISCTR) Cluj a fost ridicat de procurorii DNA, fiind suspectat de luare de mită, scrie G4media.
Conform ultimei declarații de avere depuse, Bogdan Durlea deține o casă, împreună cu soția sa, în Borșa, de 110 mp, cumpărată în anul 2022 și un teren intravilan de 395 mp în Baia Mare, achiziționat tot în anul 2022.
Soția sa mai are două case și un apartament în Borșa, primite donație, și un apartament cumpărat în 2008 în Cluj-Napoca.
De asemenea, aceasta mai are un teren intravilan de aproximativ 1500 de mp cumpărat în anul 2014, în Borșa, un alt teren intravilan în Borșa de 255 mp și alte două terenuri agricole de aproximativ 20.000 de mp, tot în Borșa, dobândite prin donație.
Bogdan Durlea are în garaj două mașini, un Opel din 2010 și un Audi din 2015, dar și o motocicletă din 2021.
Nu are conturi bancare sau bijuterii trecute în declarația de avere, în schimb are două credite scadente unul în 2049, de aproximativ 400.000 de lei, și unul în 2027 de 25.000 de lei.
Bogdan Durlea a câștigat în 2022, în calitate de Inspector Șef Teritorial la ISCTR suma de 72.191 lei, iar soția sa, comisar ANPC, suma de 53694 lei.
Din 2014 până în 2021, Bogdan Durlea a fost director al sucursalei Baia Mare a companiei de stat Conversmin.
Actualitate
Noua lege a pensiilor 2024: Unele pensii se vor majora cu 30%. Cum se calculează punctajul
Noua lege a pensiilor 2024: Unele pensii se vor majora cu 30%. Cum se calculează punctajul
Potrivit noilor formule de calcul propuse în proiectul de lege aflat în lucru la Guvern, pensiile ar trebui să crească în ansamblu cu 16%, a declarat fostul președinte al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu, la Antena 3.
Citește și: Pensii 2023: Când intră banii pe octombrie și cine va primi până la 1.000 de lei în plus la pensie
Surpriza este că sunt pensii care cresc și cu peste 30%, fără indexarea cu rata inflației. Calculele au fost făcute de mai mulți specialiști pornind de la noua formulă de calcul de la pensii, conform sursei citate.
„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a declarat Doina Pârclălabu.
Citește și: Vechime în muncă 2023: Contribuția la sistemul public de pensii, MAJORATĂ de la 1 octombrie. Cine poate cumpăra vechime pentru pensionare
Astfel, bărbaților le crește pensia mai mult pe această lege pentru că ei au avut, prin această formulă de determinare a punctajului, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.
În funcție de anul pensionării
Conform noilor calcule, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008, vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%. Acest lucru este calculat în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării.
Cei născuţi între ianuarie-martie 1944 şi sunt pensionaţi între ianuarie şi martie 2007, pot ajunge la 24% creştere (pentru că la stagiul de cotizare – la trei luni se mai adăuga o lună).
Citește și: O nouă lege a pensiilor din ianuarie 2024. Majorarea pensiilor diferențiat: Pensiile mici indexate cu un procent mai mare
Persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie- iulie 2010, ar putea înregistra creșteri de pensie de până la 30%.
Femeile pot primi 12% în plus
În toamna anului 2010 a fost modificat indicele de corecție și astfel procentul de creștere al pensilor ar putea fi de 13-28%. Totodată, în anul 2015 a fost atins numărul maxim de ani de cotizare la bărbați, respectiv 35 de ani, și procentul ar putea crește la 30%.
„Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani”, a spus fosta șefă a Casei Naționale de Pensii.
Sursa: stiripesurse.ro
Actualitate
Prima de carieră didactică 2023: Câți bani vor primi profesorii și personalul din școli și când se va întâmpla
Prima de carieră didactică 2023: Câți bani vor primi profesorii și personalul din școli și când se va întâmpla
Într-o declarație recentă pe pagina sa de Facebook, Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a dezvăluit că în perioada 20-27 octombrie, personalul din domeniul educației va primi prime de carieră didactică în valoare de 1500 de lei și prime de carieră profesională de 500 de lei.
Această inițiativă urmează să ofere un sprijin financiar semnificativ pentru peste 300.000 de angajați din sectorul educației, cu o alocare totală de 427 de milioane de lei pentru:
1. Primele de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, în sumă de 1500 de lei per persoană.
2. Primele de carieră profesională pentru personalul nedidactic, în cuantum de 500 de lei per persoană.
Aceste beneficii vor fi acordate în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 58/2023, iar estimările indică faptul că fondurile vor ajunge la personalul din educație în intervalul 20-27 octombrie.
Ministrul a menționat și faptul că, în aceeași lună, cardurile pentru alimente vor fi creditate cu o nouă tranșă de 250 de lei pentru peste 2,5 milioane de persoane eligibile în cadrul programului „Sprijin pentru România”. Procedura de creditare este programată să aibă loc până la data de 15 octombrie 2023, permițând beneficiarilor să cumpere bunuri de bază la prețuri reduse.
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Cel mai vârstnic student din România învață la Universitatea din Alba Iulia: Aurel Voicu va fi absolvent de masterat la aproape 90 de ani
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
ACCIDENT în Alba Iulia: Un bărbat a căzut în gol de pe acoperișul unei hale dezafectate din muncipiu
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
TRAGEDIE în Alba: Un bărbat de 70 de ani a murit, strivit de un copac tăiat de altă persoană chiar în curtea sa
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Cum a fost răpită o copilă de 14 ani, de acasă, în miezul nopții, pentru căsătorie: Cazul se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia
-
Sportacum 16 ore
Alba, gazdă a proiectului „Footbal in Heaven”!!! 30 de fani europeni, pe stadioanele din Cugir, Baia de Arieș, Săsciori, Șugag și Zlatna, printr-un proiect FRF-AJF Alba