Sindicaliștii din Sănătate se pregătesc de grevă generală. Pe 5 octombrie, grevă japoneză
Federaţia Solidaritatea Sanitară a demarat procesul de consultare a membrilor de sindicat în privinţa organizării unui program de proteste ample care pot mege până la greva generală, în condiţiile în care Guvernul nu a semnat contractul colectiv colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate, informează Federaţia printr-un comunicat de presă.
O decizie finală cu privire la proteste va fi luată în 12 octombrie, la Consiliul de Coordonare al FSSR.
„În condiţiile în care Guvernul României nu şi-a onorat obligaţia asumată prin Acordul încheiat de a negocia şi semna Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate iar salariaţii din sistemul sanitar sunt afectaţi de câteva anomalii legislative, Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă declanşarea procesului de consultare a membrilor de sindicat şi organizaţiilor membre în privinţa organizării unui program de proteste ample. Protestele pot merge până la greva generală, salariaţii fiind îndreptăţiţi în mod legal la acest protest extrem. Decizia finală va aparţine Consiliului de Coordonare la FSSR care va fi organizat în Bucureşti în data de 12 octombrie 2018.
Sindicaliştii din Sănătate au o listă de 10 revendicări, printre care negocierea şi semnarea Contractului colectiv de muncă la nivel de sector sanitar, conform Acordului încheiat cu Guvernul, şi acordarea creşterilor salariale aferente anului 2019 începând cu luna ianuarie 2019 pentru toate categoriile de salariaţi care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază. Aceştia cer, totodată, impozitarea indemnizaţiei de hrană la acelaşi nivel cu tichetele de masă şi eliminarea indemnizaţiei de hrană din limita de 30% (art. 25 din legea 153/2017), această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă.
Pe lista de solicitări se mai află eliminarea inechităţilor aferente sporurilor prin negocierea şi acordarea acestora între limitele minime şi cele maxime pentru salariaţii din toate categoriile de spitale, inclusiv pentru cei din spitalele aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, modificarea legii salarizării conform solicitărilor înaintate de FSSR, plata sporurilor de sâmbătă şi duminică la nivelul de 100% din salariul de bază şi eliminarea sumelor aferente lor din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă, acordarea sporurilor de gardă şi a sporului de tură prin raportarea la noul salariu de bază, acordarea drepturilor de hrană în gărzi, introducerea echităţii în sistemul de pensie prin luarea în considerare în calculul stagiului de cotizare a întregului timp de lucru al salariaţilor, inclusiv a celui corespunzător normelor prin cumul (reducerea stagiului de cotizare proporţional cu timpul lucrat în cadrul celui de-al doilea CIM), acordarea voucherelor de vacanţă la toţi salariaţii din toate unităţile sanitare şi eliminarea cheltuielilor cu aceste vouchere din limita de 30%, această limită trebuind să includă doar sporurile pentru condiţiile de muncă precum şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de tratament a pacienţilor prin creşterea finanţării unităţilor sanitare.
Până la întrunirea Consiliului de coordonare se vor desfăşura câteva acţiuni de protest prealabile, respectiv o grevă japoneză în data de 5 octombrie 2018 şi pichetarea Ministerului Sănătăţii în data de 12 octombrie 2018 de către delegaţii participanţi la Consiliu.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]