Rămâi conectat

Politică Administrație

Simone Albani: Oportunităţile proiectului Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Azi: despre cum Alba Iulia ratează toate şansele de promovare

    După 6 luni de când am lansat proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană există două certitudini: 1) peste 80% din albaiulieni consideră proiectul esenţial pentru dezvoltarea oraşului şi 2) Hava şi Dumitrel nu fac nimic pentru proiect, în numele celor două instituţii vitale pe care le ocupă – Primăria şi Consiliul Judeţean. Ei nu vin cu soluţii, ci fac doar politică.
„Politicianism” se cheamă mai exact ce fac aceşti doi „conducători”. Noi am venit cu o idee, cu SOLUŢII, am strâns toate elitele oraşului la o masă, i-am invitat şi pe ei doi să participe în mod deschis. Iar ei, Hava şi Dumitrel, au început diversiunile şi „jocurile de picioare” pentru că nu le ieşea jocul politic: nu au semnat Declaraţia politică de susţinere a proiectului, nu au organizat nicio întâlnire cu toţi iniţiatorii, nu au venit la nicio şedinţă a Comitetului de Iniţiativă, nu au alocat nimic de la bugetul oraşului şi judeţului concret pentru proiectul Capitală Culturală Europeană – doar milioane de euro pentru campania lor electorală.
În schimb, domnii cu pricina dau anunţuri cu „subînţeles” că se ocupă, vezi-Doamne, în MARE „secret” de proiectul Capitală Culturală, dl Hava merge la televiziuni din alte judeţe nu în Alba, şi explică ce important este pentru elproiectul. Dar faptele arată clar: nu fac nimic şi ne ţin pe noi ceilalţi 80% în loc. Faptele arată: nici un ban din buget alocat pentru proiect. Faptele arată: nu fac absolut nimic, doar jocuri de picioare, şi pun presiune pe cei care vor să ajute proiectul ca să nu „pactizeze cu opoziţia”. Totul e pentru ei un joc electoral şi politic.
Pentru cei peste 80% din albaiulieni care vor Capitala Culturală Europeană, şi nu politruci ca Hava şi Dumitrel, am lansat o campanie de informare acum 3 luni despre oportunităţile de turism şi de promovare ale judeţului, care pot ajuta Alba Iulia să aibă o candidatură şi mai consistentă. Asta pentru că Hava şi Dumitrel şi-au permis să îi ia la mişto pe cei care s-au zbătut pentru ideea Capitalei Culturale Europene, iar despre intelectualii oraşului şi judeţului au zis ca nu au nicio legătură activităţile culturale. Evident, asta a fost remarca unor oameni care confundă bâlciurile politice din bani publici cu adevărata cultură.
După ce am parcurs tot judeţul şi lucrurile care merită puse în valoare, oportunităţile turistice, am ajuns înapoi la Alba Iulia. Aici trebuie să plecăm de la alte două adevăruri: 1) avem o Cetate extraordinară şi o moşternire de cultură şi istorie formidabilă şi 2) credem în mod fals că lumea, România, turişti au habar despre toate acestea. Nu, Cetatea din Alba Iulia şi toate bogăţiile de cultură de acolo sunt cunoscute doar unui public restrâns. Alba Iulia şi Cetatea nu sunt cunoscute în felul în care credem noi. Promovarea oraşului şi a Cetăţii sunt la pământ. Aşa-zisele articole publicitare prin reviste de specialitate şamd cu care se laudă Hava sunt apă de ploaie.
Nici măcar în România operatorii de turism nu au Cetatea inclusă în traseele lor. Şi cumva e firesc: unde să duci să cazezi şi 100 de turişti în Alba Iulia? Care e infrastructura de turism? Nu e! Lipseşte cu desăvârşire. Investitori nu au venit şi nici nu au fost aduşi. Şi nici zecile de mii de turişti pe care Hava îi visează vara, la 50 de grade plus, între betoanele din Cetate. Cetatea e un deşert de beton în care nu îţi vine să stai, iar oraşul Alba Iulia e dezolant pentru cine vine din afară.
Aşa că, deşi am avem cu ce, am avea nişte puncte tari, nu prea avem cu cine! Turismul nu există în Alba Iulia, promovarea e inexistentă, iar o strategie autentică de evenimente, de festivaluri, o strategie culturală pentru atragerea de turişti şi crearea unei adevărate vieţi culturale şi artistice NU EXISTĂ. Pur şi simplu nu are cine să gândeasca aşa ceva. Domnul Hava e ocupat de campania sa pentru alegeri şi, când mai are timp, în cele 4-5 ore pe săptămână când se ocupă de oraş, mai pune la cale contracte pentru Corint şi pentru alţi prieteni de afaceri. În acelaşti timp, domnul Dumitrel nu are nimic de spus în politică şi încearcă să găsească disperat oameni care să îl susţină pentru a fi reales, împărţind banii noştri, banii judeţului către tot felul de evenimente inutile.
Idei sunt multe – doar noi, liberalii, am venit cu câteva idei de festivaluri majore şi pentru un „master plan” pentru turismul din Alba Iulia. Comunitatea a strigat şi ea de multe ori, a venit cu idei de evenimente, dar nu a avut cine să asculte. Pentru că la primărie şi consiliul judeţean birourile şefilor sunt goale. Nimeni nu are treabă cu proiectul Capitală Culturală Europeană, nimeni nu se ocupă de promovarea municipiului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Opt zone din comuna Daia Română vor fi supravegheate cu 24 de camere video de înaltă rezoluție. Vor putea fi vizualizate și numele de înmatriculare ale autovehiculelor Comuna Daia Română va implementa un sistem de supraveghere video în scopul creșterii siguranței și prevenirii criminalității. În acest scop, administrația locală a inițiat demersuri pentru identificarea unui […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea