Simone Albani: „Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană va ridica tot judeţul Alba. Hava şi Dumitrel, lăsaţi deoparte interesele de partid şi veniţi în proiect”
Pentru oficialii judeţului care încă nu au înţeles despre ce e vorba şi se ascund după interese de partid, proiectul Alba Iulia 2020 – Capitală Culturală Europeană este cel mai important proiect de dezvoltare economică pentru Alba în următorii 10 ani. 10 ani! Domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, şi PDL au ales să respingă dur ideea şi să se înroleze în spatele intereselor personale şi politice ale domnului primar Hava. Ei vor respinge sau vor împiedica acest proiect dacă nu le aduce lor beneficii politice.
Proiectul Alba Iulia 2020 nu priveşte doar oraşul Alba Iulia ci întreg judeţul Alba. În fapt, candidatura Alba Iuliei depinde de sprijinul pe care îl primeşte de la nivel judeţean şi de includerea obiectivelor turistice şi culturale judeţene în dosarul său.
Sutele de mii de turişti care se vor îndrepta spre capitala noastră de suflet, Alba Iulia ar putea avea numeroase ocazii să oprească, să cheltuie şi să se bucure de ceea ce pot oferi localităţile Albei, din Apuseni până în Munţii Sebeşului.
Finanţarea Consiliului Judeţean în următorii ani pentru obiective de infrastructură este esenţială pentru Alba Iulia 2020. Cei din Consiliul Judeţean nu se pot prevala de orgolii politice şi de aroganţă ca să nu susţină proiectul. Şi nu doar finanţarea e importantă, ci şi capacitatea de management, precum şi realizarea de proiecte cu faţa la oameni, nu cu spatele la ei. Exemplul negativ pe care l-am dat săptămâna trecută e relevant pentru lipsa de viziune şi interes a conducerii PDL de la nivel de judeţ: Drumul judeţean 107A spre Pâclişa – Geoagiu, făcut parţial, foarte lent şi complet anapoda. Şi acolo e vorba de un drum esenţial pentru exploatarea turistică a zonei de vest a judeţului.
Ion Dumitrel şi şeful său de partid Hava nu pot ignora cifrele: sute de mii de turişti anual, sute de milioane de euro în venituri directe şi indirecte pentru firmele şi oamenii din Alba Iulia şi Alba. Un asemenea proiect nu poate fi ignorat şi nici făcut „pe picior” de unul singur, în secret, aşa cum se pare că înţeleg cei din PDL să lucreze. E o alegere strategică să alegi să lucrezi în echipă, să atragi sutele de mii de turişti care s-ar îndrepta mai întâi spre Alba Iulia, spre zonele turistice din judeţ. La drept vorbind, un sejur adevărat nu poate include ca itinerar doar municipiul Alba Iulia.
Propunerea unui circuit turistic integrat e absolut necesară. Trebuie să construim şi să punem la lucru idei turistice de tipul: 2-3 zile la Alba Iulia, a doua în Apuseni pe drumul supliciului lui Horea, Cloşca şi Crişan, drumul Aurului de la Roşia Montană, Gheţarul de la Scărişoara, Casa lui Avram Iancu, apoi în a treia parte vizita pe drumul vinului începând de la Ţelna până în zona Târnavelor cu degustări de vinuri.
Un alt mesaj pe care Dumitrel şi Hava trebuie să îl recepteze cât mai rapid e că pregătirea până în 2015 este la fel de importantă ca şi evenimentul în sine din 2020 şi anii premergători lui 2020. Pregătirea nu trebuie făcută doar cu hârtii şi studii de impact, ci cu programe directe de turism şi nu numai, care să implice agenţii economici, oamenii de afaceri, asociaţiile patronale. E nevoie ca ceea ce vom face în 2020 să înceapă să funcţioneze treptat de acum! Afacerile de turism şi cele conexe trebuie să crească organic până în 2020 când va fi vârful de „sarcină”.
E timpul să se treacă la fapte pentru ca Primăria Alba Iulia nu este a lui Hava ci a albaiulienilor, iar Consiliul Judeţean nu este al lui Dumitrel ci al oamenilor din Alba. Şi chiar dacă cei doi nu vor mai fi la putere în 2012, totuşi ei trebuie să lucreze acum, în anul care le-a mai rămas, pentru oameni şi nu să îi ţină pe loc.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii