Rămâi conectat

Politică Administrație

Simion Creţu: Bugete locale tot mai sărace și alocări preferențiale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Guvernul Boc pare să-şi definitiveze acum opera de destructurare a administraţiei locale, acţiune ce are un singur scop şi anume crearea unei dependenţe totale a autorităţilor locale faţă de Puterea centrală.  Astfel, prin propunerile cuprinse în Ordonanță de Urgență care urmează a se aplica începând cu impozitul pe venit încasat la bugetul de stat începând cu luna decembrie 2011, se poate crea un instrument de presiune şi şantaj asupra aleşilor locali, într-un dispreţ total faţă de nevoile comunităţii şi ale cetăţenilor.

Pornind de la o necesitate obiectivă, cea de a finanța cheltuielile cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, care s-a asigurat până în anul 2011 din bugetele locale, guvernanții propun finanţarea acestor cheltuieli din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, începând cu anul 2012. Ce ei nu spun public este faptul că, în loc să caute și să atragă resurse suplimentare, centralizează și mai mult acordarea finanțărilor și, mai mult, reduc cotele defalcate din impozitul pe venit ce se alocă bugetelor locale începând cu data de 1 ianuarie 2012 și elimină sumele acordate bugetelor locale defalcate din impozitul pe veniturile din pensii. Astfel bugetele locale, care primesc tot mai multe responsabilități și au priorități de investiții sunt tot mai văduvite de resurse.

Situația centralizată arată că județul Alba va primi, în 2012, mai puțin cu 5,5 milioane lei de la bugetul statului, respectiv numai 34,48 milioane lei din impozitele pe venit. Echilibrarea bugetului județului și fondurile alocate pentru drumurile județene și comunale vor fi reduse comparativ cu 2011. Pentru drumurile județene și comunale județul nostru va mai primi doar 12,75 de milioane, mai puțin cu aproximativ 6 milioane lei. În schimb, partea plină a paharului este că pentru finanțarea unităților de învățământ și pentru plata salariilor profesorilor bugetele sunt mai mari, cu circa 11 milioane lei.

De asemenea, au scăzut finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, la fel ca și sumele pentru susținerea sistemului de protecție al copilului precum și pentru acordarea de produse lactate, de panificație și miere pentru școlari. Calculele arată că sumele pe care bugetul județului le va primi în 2012 sunt ceva mai mici decât cele din 2011, prioritatea domeniilor fiind însă cu totul alta. Acest lucru va afecta domeniul investițiilor, unde județul Alba continuă să sufere, în special în privința investițiilor în drumuri județene și comunale.

Practic, propusa Ordonanță de Urgență a Guvernului, urmărește reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 44% la 40,5% pentru municipii, oraşe şi comune, de la 12% la 11% pentru judeţe, precum și de la 21% la 20% pentru echilibrarea bugetelor locale. Astfel, Guvernul taie din fondurile provenite dintr-o sursă sigură, care ajungeau direct în bugetele autorităţilor locale, pentru a le putea realoca, în an electoral, probabil către primăriile PDL. Încasările din impozitul pe veniturile din pensii nu se mai întorc la bugetele locale, la cel care contribuie, la pensionar, la cetăţean, ci vor fi vărsate integral la bugetul de stat, ajungând astfel la îndemâna şi mâna Executivului. Cum se mai respectă atunci principiul descentralizării și al subsidiarității promovat în legislație?

În plus, după încercarea de a tăia pensiile cu 15%, după impozitarea pensiilor mai mari de 780 de lei cu 5,5%, chipurile ”contribuţie de sănătate”, deşi aceasta a fost virată în timpul perioadei active, Guvernul dă o nouă lovitură pensionarilor, punând stăpânire pe banii colectaţi de la aceştia şi folosindu-i, nu pentru îmbunătăţirea vieţii acestora, nu pentru indexarea pensiilor, ci pentru a creşte bugetele baronilor locali ai PDL. Guvernul elimină o sursă de finanţare sigură pentru autorităţile locale, impusă în lege printr-o formulă clară şi corectă, creându-și posibilitatea de a distribui suma de un miliard lei doar către propriile primării, pe baza anumitor criterii, care nu sunt nici într-un caz legate de standardul cost per elev/preşcolar din învăţământul preuniversitar. Practica ultimilor ani a arătat că majoritatea fondurilor defalcate din TVA, sursă din care trebuie acoperite anul viitor cheltuielile cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, a ajuns la primăriile PDL. Legal, finanţarea acestor cheltuieli trebuie făcută în sistem descentralizat, nu centralizat așa cum instituie Guvernul PDL din 2012.

Concluzionând, această modificare a Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, reprezintă o nouă încălcare gravă a autonomiei locale, o lovitură puternică dată autorităţilor locale din România, după adoptarea în vara anului 2010 a celebrei Ordonanțe de Urgență nr. 63 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

 Simion Crețu, Vicepreședinte PNL Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea