Rămâi conectat

Politică Administrație

Simion Creţu: Bugete locale tot mai sărace și alocări preferențiale

Publicat

în

Guvernul Boc pare să-şi definitiveze acum opera de destructurare a administraţiei locale, acţiune ce are un singur scop şi anume crearea unei dependenţe totale a autorităţilor locale faţă de Puterea centrală.  Astfel, prin propunerile cuprinse în Ordonanță de Urgență care urmează a se aplica începând cu impozitul pe venit încasat la bugetul de stat începând cu luna decembrie 2011, se poate crea un instrument de presiune şi şantaj asupra aleşilor locali, într-un dispreţ total faţă de nevoile comunităţii şi ale cetăţenilor.

Pornind de la o necesitate obiectivă, cea de a finanța cheltuielile cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, care s-a asigurat până în anul 2011 din bugetele locale, guvernanții propun finanţarea acestor cheltuieli din bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, începând cu anul 2012. Ce ei nu spun public este faptul că, în loc să caute și să atragă resurse suplimentare, centralizează și mai mult acordarea finanțărilor și, mai mult, reduc cotele defalcate din impozitul pe venit ce se alocă bugetelor locale începând cu data de 1 ianuarie 2012 și elimină sumele acordate bugetelor locale defalcate din impozitul pe veniturile din pensii. Astfel bugetele locale, care primesc tot mai multe responsabilități și au priorități de investiții sunt tot mai văduvite de resurse.

Situația centralizată arată că județul Alba va primi, în 2012, mai puțin cu 5,5 milioane lei de la bugetul statului, respectiv numai 34,48 milioane lei din impozitele pe venit. Echilibrarea bugetului județului și fondurile alocate pentru drumurile județene și comunale vor fi reduse comparativ cu 2011. Pentru drumurile județene și comunale județul nostru va mai primi doar 12,75 de milioane, mai puțin cu aproximativ 6 milioane lei. În schimb, partea plină a paharului este că pentru finanțarea unităților de învățământ și pentru plata salariilor profesorilor bugetele sunt mai mari, cu circa 11 milioane lei.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, au scăzut finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav, la fel ca și sumele pentru susținerea sistemului de protecție al copilului precum și pentru acordarea de produse lactate, de panificație și miere pentru școlari. Calculele arată că sumele pe care bugetul județului le va primi în 2012 sunt ceva mai mici decât cele din 2011, prioritatea domeniilor fiind însă cu totul alta. Acest lucru va afecta domeniul investițiilor, unde județul Alba continuă să sufere, în special în privința investițiilor în drumuri județene și comunale.

Practic, propusa Ordonanță de Urgență a Guvernului, urmărește reducerea cotelor defalcate din impozitul pe venit de la 44% la 40,5% pentru municipii, oraşe şi comune, de la 12% la 11% pentru judeţe, precum și de la 21% la 20% pentru echilibrarea bugetelor locale. Astfel, Guvernul taie din fondurile provenite dintr-o sursă sigură, care ajungeau direct în bugetele autorităţilor locale, pentru a le putea realoca, în an electoral, probabil către primăriile PDL. Încasările din impozitul pe veniturile din pensii nu se mai întorc la bugetele locale, la cel care contribuie, la pensionar, la cetăţean, ci vor fi vărsate integral la bugetul de stat, ajungând astfel la îndemâna şi mâna Executivului. Cum se mai respectă atunci principiul descentralizării și al subsidiarității promovat în legislație?

În plus, după încercarea de a tăia pensiile cu 15%, după impozitarea pensiilor mai mari de 780 de lei cu 5,5%, chipurile ”contribuţie de sănătate”, deşi aceasta a fost virată în timpul perioadei active, Guvernul dă o nouă lovitură pensionarilor, punând stăpânire pe banii colectaţi de la aceştia şi folosindu-i, nu pentru îmbunătăţirea vieţii acestora, nu pentru indexarea pensiilor, ci pentru a creşte bugetele baronilor locali ai PDL. Guvernul elimină o sursă de finanţare sigură pentru autorităţile locale, impusă în lege printr-o formulă clară şi corectă, creându-și posibilitatea de a distribui suma de un miliard lei doar către propriile primării, pe baza anumitor criterii, care nu sunt nici într-un caz legate de standardul cost per elev/preşcolar din învăţământul preuniversitar. Practica ultimilor ani a arătat că majoritatea fondurilor defalcate din TVA, sursă din care trebuie acoperite anul viitor cheltuielile cu bunurile şi serviciile în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, a ajuns la primăriile PDL. Legal, finanţarea acestor cheltuieli trebuie făcută în sistem descentralizat, nu centralizat așa cum instituie Guvernul PDL din 2012.

Concluzionând, această modificare a Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, reprezintă o nouă încălcare gravă a autonomiei locale, o lovitură puternică dată autorităţilor locale din România, după adoptarea în vara anului 2010 a celebrei Ordonanțe de Urgență nr. 63 pentru modificarea și completarea Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

 Simion Crețu, Vicepreședinte PNL Alba

Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: „Timp PIERDUT pentru România în negocierea Acordului de Parteneriat și programelor operaționale!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: „Timp PIERDUT pentru România în negocierea Acordului de Parteneriat și programelor operaționale!”

Mă uit, cu tristețe, la unele dintre figurile de ceară din fruntea țării pentru care manoșele ceasurilor au înțepenit, atunci când vine vorba de proiecte importante pentru România. Se străduiesc să nu întârzie la vreo întâlnire de partid sau eveniment, în rest nu-și pun problema ce se întâmplă dacă în privința fondurilor europene ieșim din termene și cine va deconta asta.

Pur și simplu nu le pasă de întârzierile majore ce vor pune o presiune uriașă pe beneficiarii publici și privați care vor frâna absorbția banilor în economia națională. O comunitate și o țară intrate într-o relație onestă și conștientă cu „timpul” sunt capabile să se dezvolte. Iar noi, în privința angajamentelor respectate la timp, n-am înțeles că la Comisia Europeană, sau alte instituții, nu există o intrare, cu un turnichet la capăt, ce se deschide pentru ca întârziații să poată alerga singuri pe un culoar și să recupereze ce-au pierdut.

Electrica Furnizare Discount

Am adresat Comisiei Europene, recent, în calitate de membru al Parlamentului European, un set de întrebări ce vizează situația și progresul negocierii de către reprezentanții României și Comisia Europeană în privința Acordului de parteneriat 2021–2027 și a tuturor programelor operaționale (exclusiv al celor 8 programe operaționale regionale), pentru care există variante de lucru pe site-ul ministerului de resort, datate din luna octombrie 2020.

Am vrut să aflu, de asemenea, stadiul negocierilor pe condițiile favorizante solicitate de Comisie, României, pentru implementarea corespunzătoare a tuturor programelor operaționale.

De puține zile și pentru o foarte scurtă perioadă de timp, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat o variantă la zi în consultare publică. Sunt consternat de lipsa de transparență și simulacrul de consultare la care forul ministerial competent expune public documente programatice care vizează cheltuirea a miliarde de euro pentru investiții cruciale pentru modernizarea României.
Comisarul european pentru coeziune, reforme și politică regională, Elisa Fereirra, mi-a confirmat că suntem într-o întârziere de 1 AN în pregătirea absorbției banilor din Acordul de Parteneriat și programelor operaționale.

Cu alte cuvinte, după prima rundă a negocierilor cu ministrul Ioan Boloș, reprezentanților României le-a luat un an întreg să vină cu o variantă actualizată care să fie analizată adecvat de Comisie. Toate astea pentru că singura preocupare a autorităților, în dauna celorlalte programe de finanțare europeană, a fost PNRR-ul.
Fără o corelare cu pregătirea la timp a restului surselor de finanțare europeană specifice politicii de coeziune sau politicii agricole comune și nici cu considerarea responsabilă a alocărilor bugetare din finanțări naționale precum Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Chiar și așa, am fost printre ultimii semnatari ai PNRR iar, în actualele condiții și ritm de lucru, vom ajunge să fim probabil printre ultimii semnatari și în cazul Acordului de Parteneriat și programelor operaționale.

Nici azi, cei interesați de noua perioadă de programare, nu suntem mai lămuriți nici referitor la progresul măsurilor ce contribuie la îndeplinirea condițiilor favorizante restante, la finalul lunii octombrie, asumate prin Memorandum guvernamental, și pentru care trebuia să avem documente de dialog și negociere cu Comisia încă de la începutul acestui an.

Mai bine mai târziu decât niciodată, zice o vorbă din popor. Dar mai bine făcute la timpul lor, aș prefera eu. E un adevăr care ne urmărește la fiecare pas și în fiecare domeniu, pentru că suntem țara în care totul e decalat și făcut cu întârziere, de la autostrăzi și până la reforma instituțiilor, la politicieni care se duc la școală la anii pensiei, de la mersul trenurilor și până la implementarea oricărui proiect asumat.

Poate că mai avem de tras până când să ajungem în punctul lucrului făcut la timp. Pentru a ajunge acolo, însă, trebuie să renunțăm la a uita, la a fi deranjați doar pentru moment. În privința aspectelor menționate mai sus, ar fi cazul ca toate aceste negocieri să fie date în sarcina unuia sau mai multor profesioniști, cu tot cu ministerul aferent.

Acum, rapid, URGENT, pentru a nu compromite definitiv șansele de a lua acești bani, folosind aceeași metodă meschină de a apărea la televizor și de a le spune, mereu, oamenilor: suntem pregătiți.

Trag un semnal serios de alarmă! Banii politicii de coeziune și cei ai politicii agricole comune sunt nerambursabili, sunt mai mulți decât PNRR și suntem în marea întârziere în pregătirea aducerii lor în România.

Nu este cinstit ca Guvernul să recupereze întârzierile pe umerii beneficiarilor, nici să îi tratăm peste câțiva ani drept vinovații de serviciu ai absorbției deficitare.

Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: Nu putem rata șansa unică de a beneficia de fondurile europene. Intrăm, împreună, în stare de dezvoltare!

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Mircea Hava: Nu putem rata șansa unică de a beneficia de fondurile europene. Intrăm, împreună, în stare de dezvoltare!

Experiența de peste 20 de ani, ca primar, mi-a demonstrat că banii europeni sunt cei care pot schimba, din temelii, un oraș. Se vede la Alba Iulia, se vede și în alte locuri unde s-a înțeles că absorbția de fonduri este cheia în care trebuie înțeleasă dezvoltarea pe termen mediu și lung. România se poate schimba localitate cu localitate iar programe precum PNRR și POR ne pot aduce lângă țările dezvoltate ale Europei. Ca om de administrație cu vastă experiență și ca eurodeputat PPE, rămân atent la felul în care statul român reacționează în privința banilor europeni și sprijin orice comunitate care dorește să cunoască și să acceseze fondurile însemnate care pot fi transpuse în proiecte pentru cetățeni.

Prosperitate pentru fiecare comunitate. În asta trebuie să credem și pentru asta trebuie să ne pregătim cu toții. Sunt și voi rămâne un om al faptelor, tocmai din acest motiv voi fi aici pentru oricine crede că are nevoie să înțeleagă mai bine cum se poate transforma România cu banii de la Uniunea Europeană. Și eu, și colegii mei din PPE suntem aici pentru a-i ajuta pe toți cei care vor să transforme banii lichizi în dezvoltare solidă.

Electrica Furnizare Discount

Din experiență, dar și ținând cont de specificul instrumentelor și programelor de finanțare PNRR sau POR, vă invit să primiți cu încredere câteva sugestii esențiale, utile pentru mobilizarea la timp și cu eficiență maximă. În afară de instituții și legislație care să ușureze munca beneficiarilor, la rândul lor, aceștia trebuie să-și crească șansa de a câștiga și implementa proiecte ținând cont de câteva repere:

– gestionați serviciul datoriei publice și obțineți creditele necesare pentru susținerea cofinanțărilor și nevoii de lichidate financiară până când guvernul va fi capabil să dea banii înapoi beneficiarilor;

– solicitați prefinanțări și permiteți plata de avansuri spre constructori contra unor garanții solide;

– urmăriți și fiți atenți la alocarea resurselor umane care lucrează la proiecte: cu referire la oamenii care scriu pentru PNRR și pentru perioada de programare 2021-2027, dar mai ales cei care trebuie sa finalizeze șantierele perioadei de programare 2014 – 2020

– acolo unde nu sunt departamente de scriere și implementare de proiecte, trebuie angajați consultanți cu experiență dovedită și să fie acolo atunci când se lucrează, în implementare, nu doar la început, cu CV-uri

– trebuie clarificate urgent situațiile juridice, cadastrale sau de proprietate în cazul investițiilor ce privesc mobilitate, clădiri publice, zone de regenerare, patrimoniu cultural-istoric și altele

Nu putem rata șansa unică de a beneficia de aceste fonduri. Depinde doar de noi să fim pregătiți, indiferent de componența guvernului, să ne facem treaba și să dovedim oamenilor că responsabilitatea și priceperea, munca în echipă și specialiștii sunt rețeta ce va transforma România și fiecare comunitate.

Mircea HAVA eurodeputat PNL

Membru al PPE

Citește mai mult

Politică Administrație

Ședință de URGENȚĂ la Guvern: Premierul Nicolae Ciucă a convocat toți miniștrii. Se va discuta despre noua tulpină OMICRON

Publicat

în

Ședință de URGENȚĂ la Guvern: Premierul Nicolae Ciucă a convocat toți miniștrii. Se va discuta despre noua tulpină OMICRON

În ședință se va discuta despre noua tulpină, dar și despre situația românilor aflați în Africa de Sud, după ce zborurile din și către această țară au fost anulate.

În Europa, un singur caz asociat variantei Omicron a fost descoperit în Belgia, un caz suspect a fost raportat în Germania şi un altul în Republica Cehă. Şaizeci şi una de persoane care au fost testate pozitiv la întoarcerea lor din Africa de Sud stârnesc îngrijorări şi în Ţările de Jos, însă, pentru moment, medicii olandezi nu putut să confirme dacă ele sunt purtătoare ale noii variante virale.

Electrica Furnizare Discount

Varianta Omicron a fost identificată şi în Malawi, Israel – la o persoană venită din Malawi -, Botswana şi Hong Kong.

Într-un comunicat, compania AstraZeneca a anunţat că a „dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea Oxford, o platformă vaccinală ce permite o reacţie rapidă la noile variante care pot să apară”. Compania farmaceutică anglo-suedeză a precizat că „desfăşoară deja cercetări în zonele în care noua variantă a fost detectată”.

Producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna şi Novavax s-au declarat şi ei încrezători în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron.

sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare