„Silent Night” aniversează 200 de ani. Colindul fost tradus în peste 300 de limbi şi dialecte
Regiunea în care s-a născut celebrul colind „Silent Night” aniversează 200 de ani de la prima audiţie a melodiei. Piesa a devenit un simbol cultural global şi un adevărat mesager al păcii. În 1914 a inspirat chiar un armistiţiu între soldaţii aflaţi pe frontul belgian.
În 1818, prima audiţie a celebrului colind, a arătat astfel: doi bărbaţi, un tenor şi un bas, acompaniaţi de o chitară, în faţa unei capele micuţe din oraşul austriac Oberndorf.
Cântecul a fost compus de preotul Jospeh Mohr şi de prietenul său, un dascăl pe nume Franz Gruber. De-a lungul timpului, colindul fost tradus în peste 300 de limbi şi dialecte şi din 2011 a devnit parte a patrimoniului cultural UNESCO.
Este o melodie care are puterea de a pătrunde în vieţile tuturor, indiferent de generaţie, de persoană, indiferent de preferinţele muzicale.
Celebrităţi ca Michael Buble, Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti, Rod Stewart, Mary J. Blige sau Celine Dion au cântat de-a lungul anilor piesa.
Mesajul pacifist i-a inspirat şi pe soldaţii din Primul Război Mondial. Mii de militari britanici, belgieni, francezi şi inamicii lor germani au lăsat armele deoparte şi au petrecut ajunul Crăciunului şi Ziua de Crăciun din anul 1914 fără violenţe. În momentele de pace se spune că militarii din ambele baricade au cântat versurile colindului.
Bicentenarul melodiei este sărbătorit în această iarnă atât la Oberndorf, cât şi în multe alte sate din provincia Salzburg. Mai multe muzee au expoziţîi dedicate vieţilor celor doi prieteni care au dat naştere acestei melodii, una chiar în fosta casă din Salzburg a autorului poemului.
Încă din anul 1953 a devenit tradiţie că melodia să fie cântată în mai multe limbi începând cu ora locală 17 în ajunul Crăciunului, în faţa micuţei capele memoriale din Oberndorf.
Sursa: a1.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele”
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele” Rețelele sociale devin un teren fertil pentru manipularea percepțiilor și polarizarea societății într-o eră a dezinformării algoritmice. Profesorul Corneliu Bjola, expert în diplomație digitală la Universitatea Oxford, explică, într-un interviu acordat site-ului Antena3.ro, de […]
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat recent modelul de finanțare pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru ca persoanele fizice interesate să se familiarizeze din timp cu noul proces de înscriere online. AFM pune la […]
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut Economistul Radu Georgescu a explicat ce înseamnă pentru Bulgaria trecerea la euro, care vine la pachet cu credite ieftine pentru oameni, dar și pentru firme și inflație mică. România în […]