„Silent Night” aniversează 200 de ani. Colindul fost tradus în peste 300 de limbi şi dialecte
Regiunea în care s-a născut celebrul colind „Silent Night” aniversează 200 de ani de la prima audiţie a melodiei. Piesa a devenit un simbol cultural global şi un adevărat mesager al păcii. În 1914 a inspirat chiar un armistiţiu între soldaţii aflaţi pe frontul belgian.
În 1818, prima audiţie a celebrului colind, a arătat astfel: doi bărbaţi, un tenor şi un bas, acompaniaţi de o chitară, în faţa unei capele micuţe din oraşul austriac Oberndorf.
Cântecul a fost compus de preotul Jospeh Mohr şi de prietenul său, un dascăl pe nume Franz Gruber. De-a lungul timpului, colindul fost tradus în peste 300 de limbi şi dialecte şi din 2011 a devnit parte a patrimoniului cultural UNESCO.
Este o melodie care are puterea de a pătrunde în vieţile tuturor, indiferent de generaţie, de persoană, indiferent de preferinţele muzicale.
Celebrităţi ca Michael Buble, Andrea Bocelli, Luciano Pavarotti, Rod Stewart, Mary J. Blige sau Celine Dion au cântat de-a lungul anilor piesa.
Mesajul pacifist i-a inspirat şi pe soldaţii din Primul Război Mondial. Mii de militari britanici, belgieni, francezi şi inamicii lor germani au lăsat armele deoparte şi au petrecut ajunul Crăciunului şi Ziua de Crăciun din anul 1914 fără violenţe. În momentele de pace se spune că militarii din ambele baricade au cântat versurile colindului.
Bicentenarul melodiei este sărbătorit în această iarnă atât la Oberndorf, cât şi în multe alte sate din provincia Salzburg. Mai multe muzee au expoziţîi dedicate vieţilor celor doi prieteni care au dat naştere acestei melodii, una chiar în fosta casă din Salzburg a autorului poemului.
Încă din anul 1953 a devenit tradiţie că melodia să fie cântată în mai multe limbi începând cu ora locală 17 în ajunul Crăciunului, în faţa micuţei capele memoriale din Oberndorf.
Sursa: a1.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Facturile românilor, umflate cu energie care nu a fost niciodată livrată: ANRE, chemată să intervină urgent
Facturile românilor, umflate cu energie care nu a fost niciodată livrată: ANRE, chemată să intervină urgent Facturile românilor sunt umflate cu energie care nu a fost nicodată livrată, iar ANRE e chemată să intervină rapid pentru a corecta această situației. Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) a propus, luni, ca Autoritatea Naţională […]
Datoria publică a României ar putea ajunge la 60% din PIB până la finalul anului. Când va fi cel mai greu pentru români
Datoria publică a României ar putea ajunge la 60% din PIB până la finalul anului. Când va fi cel mai greu pentru români Datoria publică a României este estimată să atingă 60% din PIB până la sfârșitul acestui an, în creștere cu aproape 20 de procente față de acum cinci ani, când se situa la […]
Preşedinţii Curţilor de Apel condamnă ferm discursul public susţinut, bazat pe manipulare şi dezinformare, îndreptat împotriva judecătorilor, atrăgând atenţia asupra consecinţelor nocive ale acestuia cu privire la dreptul cetăţenilor la un proces echitabil
Preşedinţii Curţilor de Apel condamnă ferm discursul public susţinut, bazat pe manipulare şi dezinformare, îndreptat împotriva judecătorilor, atrăgând atenţia asupra consecinţelor nocive ale acestuia cu privire la dreptul cetăţenilor la un proces echitabil Preşedinţii Curţilor de Apel din România atrag atenţia asupra faptului că o dezbatere vizând statutul judecătorului trebuie purtată obiectiv, transparent şi responsabil, […]