SIA va cere în instanţă diferenţa până la 100 de euro pentru dascăli
Sindicaliştii au câştigat alte 33 de procese pentru calcularea indemnizaţiei de concediu de odihnă
Prof. Ioan Stanca, preşedintele Sindicatului Învăţământ Alba, a prezentat într-o conferinţă de presă stadiul demersurilor pentru acţionarea în instanţă a factorilor reponsabili, în vederea recuperării drepturilor băneşti prevăzute de legislaţia în vigoare. Astfel, potrivit Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice în învăţământul preuniversitar aferent anului 2009, dascălii ar fi trebuit să primească echivalentul în lei a 100 de euro, din care s-a plătit doar suma de 130 de lei. Prof. Ioan Stanca a explicat că SIA va da în judecată 117 unităţi de învăţământ, MECTS şi IŞJ Alba pentru plata diferenţei dintre suma de 100 de euro – echivalentul în lei şi suma de 130 de lei primită de fiecare cadru didactic.
„Avem pregătite documentele pentru declanşarea proceselor, în numele celor peste 3500 de membri de sindicat, împotriva unui număr de 117 unităţi de învăţământ din judeţ, a Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineteretului şi Sportului, care trebuie să aloce Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba suma necesară plăţii diferenţei şi împotriva Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba, care trebuie să aloce către unităţile de învăţământ aceste sume. Prof. Ioan Stanca a spus că în câteva zile fiecare dosar va fi finalizat, urmând ca apoi să fie declanşat procesul pe rolul instanţelor de judecată.
lInstanţa a dat câştig de cauză sindicaliştilor în 33 de procese
Referitor la procesul pentru calcularea indemnizaţiei de concediu de odihnă aferent anului şcolar 2009 – 2010, în care s-au consumat deja câteva termene, liderul SIA a spus că iniţial au existat 92 de procese, în care SIA a reprezentat peste 3300 de membri de sindicat care au plecat în concediu înaintea datei de 3 iulie 2010, cărora li s-a diminuat cu 25 la sută indemnizaţia de concediu. Din explicaţiile preşedintelui SIA rezultă că oamenii ar fi trebuit să-şi primească banii cu 5 zile înainte de plecarea în concediu, dar pentru că i-au ridicat după data de 3 iulie 2010, când a apărut Legea nr. 118 prin care salariile bugetarilor au fost reduse cu 25 la sută, au primit sumele diminuate, neţinându-se cont de această prevedere legală.
„În urma disjungerilor s-a ajuns la peste 140 de procese, urmând probabil ca în urma conexărilor să se ajungă pe final la aproximativ 120″. Există în acest moment 35 procese care s-au soluţionat, dând câştig de cauză membrilor de sindicat, astfel că prin hotărârea instanţei s-a dispus obligarea unităţilor de învăţământ să plătească integral indemnizaţia de concediu fără diminuarea cu 25% şi obligarea consiliilor locale şi a primarului să asigure finanţarea pentru plata acestor diferenţe”, a spus prof. Ioan Stanca.
Dintre sindicaliştii cărora ar trebui să li se calculeze diferenţa de bani, estimată de vicepreşedintele SIA, înv. Nicolae Bârlea, la circa 600 de lei/persoană, se numără angajaţii Liceului Sportiv şi Şcolii „Mihai Eminescu” Alba Iulia, Grădiniţei Teiuş, Şcolii „Singidava” Cugir şi Şcolilor Vinerea, Poşaga, Roşia Montană, numai la liceul albaiulian fiind vorba de 47 de sindicalişti.
Doar în două cazuri din cele 35 de procese începute în luna aprilie a.c. s-a făcut recurs în termenul legal, la Curtea de Apel Alba Iulia. De exemplu, Consiliul Local Alba Iulia a atacat hotărârea primei instanţe pentru Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, unde 88 de sindicalişti au primit indemnizaţia de concediu diminuată, primul termen pentru recurs fiind stabilit pentru… 13 februarie 2012. „Nu este o plăcere sau o satisfacţie să dăm pe cineva în judecată, pentru că efortul nostru pentru rezolvarea altor probleme sindicale se diluează. Apelăm însă la instanţă, singura care poate să ne restabilească drepturile, având încredere maximă în instanţele de judecată”, a spus prof. Ioan Stanca.
„Ştim că trecem prin cea mai grea perioadă datorată situaţiei dezastruoase din punct de vedere legislativ şi al finanţării, că salarizarea personalului din învaţământ este de mizerie şi degradează pe zi ce trece statutul social al tuturor celor care lucrăm în sistem. În ultima perioadă s-a exercitat o presiune fără precedent asupra dascălilor, printre altele ne referim şi la testele iniţiale din acest an, fapt care a generat un efort de muncă suplimentar şi neplătit. Cu toate greutăţile, suntem cei care creăm destine şi vrem ca munca noastră să fie recunoscută şi apreciată de părinţi, elevi şi mai ales de cei care decid soarta învăţământului. Vrem să vă asigurăm că toată activitatea noastră vizează respectarea drepturilor dumneavoastră, a celor care cu har şi devotament slujiţi învăţământul în folosul elevilor – viitorul societăţii româneşti!”, a concluzionat preşedintele SIA, prof. Ioan Stanca.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
ANGAJĂRI la STAT 2025: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 ianuarie 2025. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 ianuarie 2025 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]