Şi Andrei are dreptul la viaţă!
Andrei Vasile Oneţiu are 12 ani şi este din satul Giurgiuţ, comuna Horea. Până acum doi ani era un copil absolut normal, un copil chiar premiant la şcoala din sat. De doi ani însă nu mai merge la şcoală. Şcoala lui este spitalul: o şcoală a vieţii, cruntă şi nemiloasă, nedorită de niciun elev şi niciun părinte din lumea asta mare. Acum doi ani i-au apărut vânătăi mari pe mâini şi pe picioare, vânătăi puse iniţial pe seama hârjonelilor cu ceilalţi copii. Situaţia a devenit alarmantă pentru părinţi când au observat că vânătăile cu pricina nu mai treceau iar Andrei avea o oboseală cronică, o stare de somnolenţă permanentă. Părinţii l-au dus la analize la Câmpeni. De acolo, doctorii l-au trimis de urgenţă la Cluj Napoca, după ce şi-au dat seama că starea copilului este destul de gravă. După un an de tratamente repetate la Cluj Napoca, inclusiv delicata operaţiune de schimbare a sângelui (tot la săptămână), Andrei a ajuns Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara. Aici a fost diagnosticat cu „anemie aplastică idiopatică” formă foarte severă – fiind rapid trecut pe tratament imunosupresor. În plus, a fost diagnosticat şi cu complicaţii: boala serului după Lymphoglobulină, citoliza hepatică, hiperuricemie.
Andrei Oneţiu avea nevoie rapidă de un transplant medular, fiind trecut pe lista de aşteptare.
Anii de spitalizare, deplasările continuie la Cluj şi mai apoi la Timişoara, medicamentele cumpărate, în valoare de zeci de milioane de lei, au secătuit semnificativ bugetul familiei Oneţiu. S-au împrumutat de la rude, de la prieteni, au cerut sponsorizări în jurul lor. Multe au avut răspuns pozitiv, dar şi mai multe au întâmpinat refuzuri. Pentru că şi-au risipit timpul şi energiile în permanentele drumuri, un du-te vino între Giurgiuţ-Horea şi Cluj şi mai apoi Horea şi Timişoara, familia Oneţiu nu a reuşit să „atace ferm” instituţiile statului în obţinerea unui sprijin financiar pentru copilul lor. Unde au fost trataţi cu refuz, nu au mai insistat. Nici pe lângă marii afacerişti ai lemnului din Apuseni nu prea au avut trecere (deşi nici în al 12-lea ceas nu-i tărziu pentru viaţa unui copil!). Familiei Oneţiu i-a rămas însă sprijin permanent credinţa în Dumnezeu şi speranţa într-o minune.
Operaţia de transport medular a fost mult amânată din cauza stării de sănătate precare a copilului, ficatul acestuia punând multe probleme medicilor. Dar minunea s-a întâmplat: Andrei a luptat pentru viaţa sa, şi-a revenit iar la finele acestei săptămâni a fost programat pentru operaţia de transplant. Această operaţie va fi făcută de o echipă de medici din Germania. Tot de acolo provine şi măduva, compatibilă cu cea a copilului.
Dar finanţele familiei sunt aproape epuizate, după ce au achitat un avans pentru costurile operaţiei şi măduva donată.
Andrei acum are nevoie rapidă de echivalentul în lei a 20.000 de euro. În această săptămână, atât valorează o viaţă de copil, pe bursa necruţătoare a destinului. Dacă vă prisoseşte, şi chiar dacă nu vă prisoseşte, donaţi o sumă de bani pentru viaţa lui Andrei în contul:
RO 96 RNCB 0008043612760001.
Datele de contact ale părinţilor: Oneţiu Ioan – 0769318073
Nicoleta Idita-Tomuţa
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole
CALENDARUL evenimentelor cultural-educative organizate la Sebeș în 2025: Festivalul internațional „Lucian Blaga”, Zilele Orașului, Zilele muzicale Carl Filtsch și alte spectacole Consiliul Local al Municipiului Sebeș, întrunit în ședința extraordinară din data de 13 ianuarie 2025, a votat aprobarea calendarului de activități cultural-educative care se vor desfășura în cursul anului 2025, în Municipiul Sebeș. Astfel, […]