Rămâi conectat

Societate

Sfinţirea Bisericii din satul Costeşti, comuna Albac

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Duminică, 9 octombrie a.c., deşi a fost o vreme ploioasă şi friguroasă, sătenii din Costeşti, comuna Albac s-au adunat cu mic cu mare la o frumoasă sărbătoare creştinească a satului. Este vorba despre sfinţirea bisericuţei din sat cu hramul Sf.M. Mc. Gheorghe, ce datează din anul 1948, până atunci locuitorii de aici fiind arondaţi bisericii din centrul comunei Albac. Datorită numărului mic de credincioşi (30), Costeştii n-au putut avea niciodată un preot stabil, ei fiind serviţi religios de către preoţii din Scărişoara, Horea, Albac şi Mătişeşti. În prezent, această bisericuţă este administrată de către pr. Ilie George Grecu, preotul paroh al satului Mătişeşti, care săvârşeşte cu evlavie şi mare credinţă în Dumnezeu şi serviciul religios săptămânal. Aşadar cu preotul Ilie Grecu în frunte, alături de primarul Albacului, Tiberiu Todea, de deputatul Corneliu Olar, sătenii din Costeşti l-au întâmpinat duminica trecută cu multă bucurie pe ÎPS Irineu, arhiepiscop de Alba Iulia, care împreună cu protopopul de Câmpeni P.C. Pr. Iosif Gligor şi un sobor de preoţi din zonă au săvârşit cu multă dragoste părintească slujba de sfinţire a bisericii săteşti, după ce aceasta a suferit în ultima perioadă de timp importante lucrări de reparaţii şi consolidare. Aşa după cum ne-a declarat preotul Ilie Grecu, începând din anul 2007, cu sprijinul credincioşilor din Costeşti, al Primăriei Albac, personal al primarului Tiberiu Todea, precum şi al Consiliului Judeţean Alba şi al altor binevoitori aici au fost executate importante lucrări. Astfel au fost înlocuite geamurile şi uşile precum şi pardoseala deteriorată, s-au confecţionat strane noi, s-a construit un nou cuptor pentru lumânări, a fost împrejmuit cimitirul cu gard nou şi poartă nouă de stejar, au fost cumpărate covoare noi, a fost înlocuită Sfânta Masă din lemn cu o Sfântă Masă din marmură, au fost lambriate holurile de la intrare şi podişorul şi au fost confecţionate acoperămintele bisericeşti din catifea. La final pereţii lăcaşului de cult au fost pictaţi în tehnica „tempera grasă”, stil bizantin de către un grup de studenţi iconari din Timişoara, între care merită a fi amintiţi Dănuţ Neda şi Doru Creţ, coordonaţi de către prof. univ. dr. Doina Mihăilescu.
La final se cuvine poate doar să mai amintim ultimele cuvinte din Pisania prezentată duminică de către preotul Ilie Grecu în faţa credincioşilor ortodocşi din Costeşti, precum şi a ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei: „Şi acum, înscrie Doamne, în Cartea Vieţii, pre ctitorii, binefăcătorii şi închinătorii sfânt lăcaşului acestuia”.
Tinu MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

Mesaje în Ajun de Crăciun 2024: Felicitări și urări care pot fi trimis în Ajun de Crăciun

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje în Ajunul Crăciunului 2024 • Mesaje în Ajun de Crăciun. Felicitări și urări scurte care pot fi trimise prin SMS în Ajun de Crăciun Urări şi mesaje cu Crăciun Fericit şi un An Nou plin de bucurii Cu colinde de Crăciun, vă doresc un an mai bun şi cu dragostea creştină, să primiti în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea