Sfaturi pe timp de ger. Cum să te aperi de degerături
Vremea rea de-afară este propice apariţiei degerăturilor. Iată câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să preveniţi degerăturile şi, în cazul în care totuşi, aveţi de-a face cu ele, să ştiţi cum să le trataţi. Degerăturile apar în cazurile de expunere îndelungată la temperaturi în jur de 0 grade Celsius, cu umezeală şi vânt sau apar la temperaturi negative, fără umezeală şi vânt.
Degerăturile sunt de două feluri: superficiale, care se limitează la piele şi profunde, care depăşesc pielea şi afectează ţesuturile profunde (muşchi, oase, tendoane, nervi, vase de sânge).
Cei mai predispuşi degerăturilor sunt copiii. Ei iubesc să se joace în zăpadă timp îndelungat şi de multe ori nici nu-şi dau seama că le-au îngheţat mâinile, picioarele sau nasul decât când sunt aproape degeraţi. Bebeluşii sunt şi ei sensibili la expunerea la frig . În general, copiii pierd căldură la nivelul pielii mai repede decât adulţii.
Mămicile trebuie să urmărească dacă pielea micuţilor începe să se albească. Acesta este primul semn de îngheţ.
Sfaturi practice pentru prevenirea degerăturilor atât la adulţi, cât şi la copii
Cum cel mai bine este să previi decât să vindeci ar trebui să aveţi grijă să vă îmbrăcaţi corepunzător atunci când sunteţi nevoiţi să ieşiţi afară pe o vreme cu temperaturi extreme şi viscol.
Vântul şi umezeala vor secătui organismul de energie şi se va ajunge la hipotermie. Cel mai mare risc de degerături îl prezintă extremităţile (degetele de la mâini şi de la picioare, nasul, urechile, bărbia).
– Nu ieşiţi din casă pe o vreme neprielnică dacă nu aveţi o haină care să vă protejeze de apă şi vânt atât în partea superioară, cât şi în partea inferioară a corpului. Puneţi-vă mănuşi , de preferat mănuşi cu un singur deget, o căciulă, şi şosete groase de lână sau flauşate – energia şi căldura din corp ies prin cap şi picioare. Pe dedesubt ar trebui să purtaţi mai multe haine subţiri (nu puţine şi groase), astfel încât între ele să se creeze un strat care să acumuleze căldură.
– Nu văîimbrăcaţi în haine strâmte, nu vă puneţi în picioare şosete sau încălţări care să vă fie fixe. Acest lucru va împiedica circulaţia corespunzătoare a sângelui şi va fi mai uşor să degeraţi.
– Nu numai vestimentaţia este importantă pe o vreme rece, ci şi hidratarea. Dacă nu aveţi grijă la acest aspect, gerul şi hipotermia vor grăbi şi deshidratarea. Alimentaţia este la fel de importantă. Mâncaţi carbohidraţi care se digeră repede şi care ajută metabolismul să încălzească corpul. Este de preferat să mâncaţi puţin şi des decât mult şi rar.
– Nu vă aventuraţi să faceţi munci grele în frig. Efortul fizic duce la epuizare, iar organismului îi va fi mult mai greu să se apere în faţa gerului. Mai mult, făcând efort vă va fi mai greu să vă daţi seama că aţi degerat. Dacă totuşi trebuie să faceţi activităţi în frig, opriţi-vă din când în când pentru a vă încălzi picioarele şi mâinile, mai ales dacă le simţiţi că încep să amorţească. Intraţi din când în când la adăpost, mai ales dacă vântul suflă cu putere.
– Evitaţi alcoolul care duce la deshidratare, cafeina şi nicotina, care duc la strâmtarea vaselor de sânge, ceea ce va contribui la o irigare slabă a extremităţilor.
Degerăturile superficiale se manifestă prin furnicături în zona afectată, durere de intensitate medie, piele cu pete albe, mobilă pe ţesuturile profunde, articulaţii cu mobilitate păstrată. În cazul degerăturilor profunde, veţi simţi că articulaţiile au mobilitatea pierdută, pielea este albă, tare, rece, nedureroasă, imobilă faţă de structurile profunde
Sfaturi practice pentru tratarea degerăturilor
– Intraţi într-o cameră încălzită. Acoperiţi corpul cu pături calde.
– Scoateţi hainele ude şi puneţi haine curate şi uscate. Scoateţi orice bijuterii care sunt strânse pe corp. În cazul în care va veni un medic acasa, înfăşuraţi zonele afectate, menţineţi căldura şi aşteptaţi.
– Dacă vorbim de degerături superficiale se poate acţiona pe loc: pielea degerată se încălzeşte prin punerea ei în contact cu pielea care are temperatură normală, mâinile se pun la subsuoară, bărbia şi urechile se aşază în palme, picioarele se aşază lângă abdomenul salvatorului. Contactul cu pielea caldă se menţine până când pielea afectată îşi recapată culoarea normală.
ATENŢIE!
NU frecaţi zona, mai ales NU o frecaţi cu gheaţă, zăpadă sau orice alt obiect!
NU aplicaţi loţiuni!
NU aşezaţi zona degerată lângă o sursă directă de căldură!
– Menţineţi procesul de încălzire 25-40 de minute. Adăugaţi constant apă fierbinte pe măsură ce apa din recipient se răceşte. NU turnaţi apă caldă direct pe zona afectată.
– NU utilizaţi aeroterme, sobe sau alte obiecte a căror căldură nu poate fi controlată. Pentru a trata degerăturile este nevoie de creşterea gradată a căldurii.
– Pentru a reduce eventualele dureri puteţi administra acetaminofen sau ibuprofen NU se dă aspirina. Este posibil ca pe zonele afectate să apară umflături şi băşici ca de arsură. NU încercaţi să le trataţi.
– În cazul degerăturilor profunde: se scoate accidentatul din zona cu temperatură scăzută şi se aduce la adăpost; se dau băuturi calde şi nealcoolizate; se înfăşoară în haine călduroase; nu se intervine pe zona degerată; se transportă cît mai rapid la spital.
Ce e de făcut în cazul copiilor?
Dacă cel mic a suferit degerături superficiale, aplicaţi indicaţiile de mai sus.
Dacă copilul are dureri şi nu îşi revine repede, înseamnă că e vorba de o degerătură mai profundă şi trebuie să mergeţi cu el la urgenţe. Pericolul dezvoltării unor infecţii este destul de mare. Dacă sunt afectate degetele de la mâini sau picioare, bandajaţi-le cu pansament steril astfel încât degetele să fie separate şi să nu se lipească între ele. În cazul în care după revenirea de la spital copilul face temperatură, iar degerăturile încep să se decoloreze sau să curgă un lichid din ele, mergeţi de urgenţă la spital întrucât ţesutul afectat este posibil să fie infectat şi în lipsa unui tratament urgent de specialitate se poate ajunge la amputarea zonelor iremediabil afectate.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie
Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii11 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată