Rămâi conectat
Noaptea Muzeelor 2025

Actualitate

Sfaturi în folosirea corectă a centralei termice de apartament. Reguli de bază pe timpul iernii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfaturi în folosirea corectă a centralei termice de apartament. Reguli de bază pe timpul iernii: Utilizarea optimă și corectă a centralei termice de apartament presupune respectarea unor criterii de folosire de bază pentru a evita îngreunarea funcționării echipamentului de încălzire.

„De-a lungul timpului, am observat frecvent lipsa unor paşi de urmat în folosirea echipamentelor de încălzire. Respectarea unor astfel de reguli se reflectă într-o utilizare eficientă, durabilă şi cu accent pe economie a sistemului de încălzire. Sperăm ca, odată cu maturizarea pieţei de profil, tot mai mulţi români să acorde atenţie sporită regulilor de bază în ceea ce priveşte utilizarea centralei de apartament”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.

O primă regulă este achiziţia de accesorii pentru controlul temperaturii interioare, termostate, cronotermostate cu funcţii de programare a  temperaturilor de zi şi noapte şi sonde de exterior. Instalarea acestor accesorii de termoreglare contribuie la o mai bună funcţionare a centralei, dar şi la asigurarea unui randament ridicat.

Specialiştii Ariston nu recomandă setarea unei temperaturi prea mari de funcţionare a centralei, cum aleg foarte mulţi dintre utilizatorii români. Reglarea temperaturilor la 18-19 grade pentru perioadele de vacanţă, la 20 de grade pe timp de noapte şi 23 de grade pe timp de zi sunt valorile optime pentru un confort sporit şi un randament ridicat.

O altă observaţie este legată de lipsa filtrelor magnetice pentru agentul termic. De asemenea, lipsa instalaţiilor de dedurizare sau a filtrelor anticalcar este un alt aspect ce trebuie luat în considerare. Acestea sunt folosite pentru preîntâmpinarea problemelor ce pot apărea ca urmare a depunerilor de calcar, lucru foarte frecvent în România datorită durităţii apei din coloanele învechite.

Nu în ultimul rând, este recomandat să nu se scoată din priză centrala termică deoarece pe timp de iarnă se opreşte astfel funcţia anti-îngheţ, ce poate provoca daune severe echipamentului de încălzire, iar pe timp de vară este oprită în acest mod funcţia anti-blocare.

Sfaturi pentru folosirea centralei termice pe timp de iarnă

Centralele termice de apartament cunosc o utilizare mai intensă în perioadele cu temperaturi scăzute, ca parte a nevoii de a acoperi un necesar mai mare de căldură. Potrivit specialiştilor Ariston Thermo România, în sezonul rece utilizatorii sunt înclinaţi să facă o serie de greşeli care pot afecta modul de funcţionare a echipamentului. Lipsa unei verificări atente a centralei şi instalaţiei termice este o greşeală des întâlnită. Revizia întregului sistem înainte de instalarea frigului este esenţială pentru a putea detecta şi corecta eventuale disfuncţionalităţi.

Pe de altă parte, verificarea presiunii din instalaţie şi corectarea la o valoare cuprinsă între 1,5 bar – 2 bar este recomandată ca măsură de prevenire a presiunilor prea ridicate în instalaţie. Nu în ultimul rând, trebuie luaţi în considerare şi robineţii cu cap termostat ce pot corecta diferenţele de temperatură. Dacă există diferenţe mari de temperatură între camerele aceluiaşi imobil, se vor instala astfel de robineţi care ajută la ajustarea termică a încăperilor pentru o distribuţie mai echilibrată a căldurii.
Reguli de bază pentru folosirea centralei termice

Verificarea tehnică periodică din doi în doi ani (VTP) şi desfăşurarea de revizii anuale reprezintă unii dintre cei mai importanţi paşi de respectat. Asigurat de o firmă de service cu autorizaţie ISCIR specifică, VTP-ul acoperă verificarea dispozitivelor de control, de reglare şi siguranţă a gazelor arse, dar şi reglarea instalaţiei de ardere şi menţinerea condiţiilor iniţiale de instalare.

Verificarea presiunii de funcţionare a centralei şi a coşului de evacuare se înscrie în seria regulilor de urmat când vine vorba de modul de folosire al centralei termice. Curăţarea periodică a coşurilor de fum sau a kit-urilor de evacuare este o acţiune recomandată a se face o dată pe an, înaintea începerii sezonului rece, pentru a evita depuneri care pot îngreuna evacuarea fumului. De asemenea, montarea filtrelor pentru agentul termic din instalaţie şi a sistemelor anticalcar pe alimentarea cu apă a centralei este o altă regulă de urmat pentru a beneficia de o exploatare corectă şi sigură a centralei termice.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alegeri prezidențiale 2025: De când se poate vota în diaspora și lista secțiilor din străinătate Duminică, 18 mai, va avea loc turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025. Conform calendarului oficial, românii din diaspora vor putea vota timp de trei zile, la orice secție de votare din străinătate, indiferent dacă au sau nu reședința […]

Citește mai mult

Actualitate

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut: Dobânzi mai mari pentru românii cu credite

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Indicele ROBOR la 3 luni a crescut: Dobânzi mai mari pentru românii cu credite Conform datelor publicate de Banca Națională a României (BNR), indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 7,29%, de la 7,20%. Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei. Citește […]

Citește mai mult

Actualitate

Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Se însoară sau nu Nicușor Dan? Ce răspuns a dat când i s-a sugerat să se căsătorească în campanie Nicușor Dan și Mirabela Grădinaru au împreuna 2 copii și o relație de peste 20 de ani. Cu toate acestea, ei nu sunt căsătoriți. Candidatul independent a dezvăluit că a fost sfătuit să se căsătorească în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea