Sfaturi de la IPJ Alba pentru șoferi. Câteva recomandări preventive și ce amenzi riscă pentru depășirea vitezei legale
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă tuturor conducătorilor auto să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi îndrumările agenţilor de circulaţie, în special semnificaţia indicatoarelor referitoare la viteza de rulare.
Pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere, pe fondul depăşirii vitezei legale, conducătorii auto trebuie să acorde o atenţie deosebită modulul în care circulă pe şosele, pentru că poartă nu doar responsabilitatea siguranţei lor, ci şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier.
Pentru o călătorie lipsită de evenimente neplăcute, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto adoptarea unei conduite şi viteze preventive, precum şi respectarea câtorva sfaturi:
- Adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum si trafic.
- Astfel, chiar daca va aflați in localităţi sau in afara lor, iar partea carosabila este umeda ori acoperita de polei, gheata, zăpada sau mâzga, trebuie sa circulați cu o viteza care sa permită oprirea in siguranța, având in vedere ca distanta de frânare in astfel de condiții este mult mai mare.
- Evitați acționarea brusca a sistemului de frânare si a mecanismului de direcție, deoarece autovehiculul pe care îl conduceți poate derapa.
- Folosiți cu precădere frâna de motor atunci când rulați pe un carosabil alunecos.
- Nu efectuați depășiri riscante!
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, viteza maximă admisă pe autostradă este de 130 km/h.
De asemenea, trebuie ţinut cont de faptul că limita maximă se poate modifica, pentru motive legate de siguranţa rutieră, atunci când se circulă în condiţii meteo nefavorabile sau pe anumite segmente de drum, acest lucru fiind semnalizat prin indicatoare rutiere.
Depăşirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni, respectiv de la 9 la 20 de puncte-amendă (în prezent, între 1.305 şi 2.900 de lei).
De asemenea, se aplică sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă
Sâmbătă, 26 iulie: Ziua cea mai caniculară de până acum. 42°C la umbră în sudul României. Ce urmează valului de caniculă Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie avertizează că finalul lunii iulie vine cu fenomene meteo extreme în România. Sâmbătă, 26 iulie 2025, va fi cea mai fierbinte zi a verii de până acum, […]
TRAGEDIE: Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș Tragedie, vineri după-amiază în județul Mureș. Un copil de 15 ani s-a înecat în râul Mureș, în zona localității Cipău. Potrivit IPJ Mureș, pompierii militari din cadrul Detașamentului Târgu Mureș și ai Punctului de Lucru Luduș au fost solicitați în urmă cu puțin timp […]
Radu Georgescu: În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47%
Radu Georgescu: În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47% „În 2024 România a avut cel mai mare deficit de Cont Curent din Europa iar în 2025 acest deficit a crescut cu 47%”, subliniază economistul Radu Georgescu. Citește și: Agenția […]